Anoskopija: što je to i kako se provodi

Sigmoidoskopija je, poput kolonoskopije, sastanak proktologa kada se pacijent žali na probleme s crijevima. Kolonoskopija je najinformativnija metoda za istraživanje uzroka problema s crijevima.

Činjenica je da je većina simptoma problema s crijevima prilično slična i kolonoskopija je najbolji izbor za točnu dijagnozu. A bez točne dijagnoze nemoguće je razviti pravu terapiju..

Važno! Često nedostatak informacija o suštini ovog postupka dovodi do činjenice da pacijent doživljava strah i tjeskobu, zamišljajući studiju kao nešto neugodno i bolno. Međutim, to je potpuno neistina..

Razmotrite i sigmoidoskopiju i kolonoskopiju, ali krenimo s prvom studijom

Pod kojim okolnostima je propisana sigmoidoskopija?

Glavne indikacije za metodu ankete su sumnje na:

 • Rak rektuma.
 • Nespecifični ulcerozni kolitis.
 • Crohnova bolest.

Sigmoidoskopija se izvodi pomoću sigmoidoskopa, posebnog uređaja koji se umetne u anus. Po principu rada, uređaj se praktički ne razlikuje od kolonoskopa, međutim, za razliku od njega, nije zatvoren u fleksibilnu cijev, već u krutu cijev.

Radi lakšeg umetanja u anus, cijev je podmazana gelom ili vazelinom.

Kakav je pregled

Za postupak pregleda crijeva, pacijent se svlači ispod struka, stoji na kauču na postolju do koljena i savija se u leđima. Liječnik pažljivo uvodi sigmoidoskop u anus i također se pažljivo pomiče duboko u rektum.

S kvalifikacijama liječnika, pacijent nikada ne osjeća bol ili nelagodu, činjenica je da se prilikom ulaska u uređaj njegov prolaz prikazuje na monitoru, a liječnik ne dopušta da sigmoidoskop dođe u kontakt sa crijevnim zidovima.

Kao i kod kolonoskopije, sigmoidoskopija se izvodi bez anestezije, a anestezija je indicirana samo ako postoji bolna analna pukotina, a postupak pregleda ne može se odgoditi za kasnije.

I naravno, prije postupka, crijeva se moraju pripremiti. Da biste to učinili, morate prestati uzimati najmanje 10 sati prije postupka. Pacijent stavlja nekoliko klistiranja za čišćenje.

Kakav je pregled kolonoskopije

Pregled se koristi posebnim aparatom koji se naziva kolonoskop. Sastoji se od:

 • Glava za pomicanje optičkih vlakana.
 • Fleksibilna ljuska.
 • Kablovi koji su odgovorni za kontrolu glave tijekom pregleda crijeva.
 • Fleksibilna cijev za dovod zraka. Potrebno je proširiti lumen debelog crijeva.
 • Kabeli s pozadinskim osvjetljenjem.

Važno! Kolonoskop može biti opremljen i posebnim kleštima, potrebnim za biopsiju, uklanjanje dijela crijevnog tkiva radi pregleda.

Postupak pregleda debelog crijeva je sljedeći:

 • Pacijent se svlači od struka prema dolje.
 • Staje na poseban kauč sa strane, savijajući koljena.
 • Kolonoskop se umetne kroz anus u rektum.
 • Glava kolonoskopa prilikom okretanja ispituje cijelu unutarnju površinu crijeva.

Prirodno, za pregled pacijent mora osloboditi crijeva od izmeta i slijediti sve upute..

Priprema za sigmoidoskopiju

Priprema za postupak pregleda povezana je s čišćenjem crijeva i ograničenjem unosa hrane.

Nekoliko sati prije postupka, ne možete jesti, pacijent stavlja nekoliko klistir za čišćenje, a također uzima poseban lijek, što dovodi do potpunog čišćenja crijevnih zidova.

Narkoza

U principu se sigmoidoskopija provodi bez anestezije, a samo u rijetkim iznimkama, kada se pacijent žali na povećanu osjetljivost u anusu, može se primijeniti lokalna anestezija.

Uz to, može se naznačiti i anestezija ako pacijent osjeća bol prilikom prolaska kolonoskopa kroz zavoje crijeva.

Koliko se anestezije može koristiti, liječnik odlučuje na temelju karakteristika pacijenta i njegove tolerancije na komponente anestezije.

Indikacije za pregled

Rektoromanoskopija je indicirana za sljedeće manifestacije:

 • Pojava krvi i sluzi u krvi u stolici.
 • Kronični proljev ili kronični zatvor.
 • Prethodno otkriveni polipi.
 • Bol u želucu s proljevom.
 • Sumnja na tumor.
 • Ulcerozni kolitis.

Sudeći prema pregledima, sigmoidoskopija je dvoznačna za svakog pacijenta. Što nije neobično, s obzirom na specifičnost ankete. Međutim, većina pacijenata to ocjenjuje pozitivnim pregledom, uzimajući u obzir rad liječnika koji postupak obavljaju što profesionalnije..

Što se tiče cijena, u prosjeku se one kreću od 750 do 1000 rubalja za inspekciju.

Anoskopija u Moskvi - priprema za pregled i postupak

Anoskopija - koji je to postupak? Anoskopija je neinvazivna instrumentalna metoda istraživanja. Proktolozi u bolnici Yusupov koriste ga za objektivnu procjenu stanja analnog kanala.

Anoskopija se ne izvodi bez pripreme. Medicinsko osoblje pruža posebnu obuku koju propisuje liječnik. Pacijenti često pitaju liječnika: "Anoskopija - boli li me?" Recenzije postupka pokazuju da tijekom studije pacijent može osjećati laganu nelagodu.

Indikacije i kontraindikacije za anoskopiju

Proktolozi u bolnici Yusupov izvode anoskopiju za sve pacijente s bolestima krajnjeg dijela debelog crijeva bez iznimke. Studija omogućuje ranu dijagnozu hemoroida. Liječnik pomoću anoskopa određuje mjesto i stanje hemoroida, što mu omogućuje izradu optimalnog plana liječenja.

Tijekom anoskopije, proktolog je u stanju identificirati sljedeću patologiju:

 • Kripte crijevnog zida;
 • Upala sluznice rektuma;
 • Benigne i maligne novotvorine;
 • Hipertrofija papila;
 • Fistule;
 • Kondilomi;
 • Analne pukotine;
 • Polipi.

Potrebno je proći pregled pomoću anoskopije ako imate sljedeće simptome:

 • Nelagoda i svrbež u anusu;
 • Spaljivanje i bol u anorektalnoj regiji;
 • Ispuštanje krvi, sluzi ili gnoja;
 • Crijevni poremećaji (proljev ili zatvor);
 • Gubitak hemoroida u pozadini fizičkog stresa.

Liječnici Proktološkog odjela ne rade anoskopiju ako su prisutne sljedeće kontraindikacije:

 • Akutni oblici paraproktitisa;
 • Tromboza hemoroida;
 • Sužavanje lumena rektuma;
 • Stenoziranje tumora;
 • Opekline rektuma i perianalne regije (u akutnoj fazi);
 • Akutno razdoblje analne pukotine.

Ako postoje privremene kontraindikacije za anoskopiju, pregled pacijenta odgađa se dok se bolest ne izliječi, što nije dopuštalo provođenje dijagnostičkog postupka. U nekim se slučajevima dijagnostička anoskopija pretvara u medicinski postupak - proktolog, koji je identificirao formaciju u rektumu, uklanja je i šalje na histološki pregled. Anoskopija se koristi za različite terapijske postupke: fizioterapeutske postupke, primjenu lijeka, ligaciju unutarnjih hemoroida, skleroterapiju i uklanjanje hipertrofiranih analnih papila, koagulaciju patoloških žarišta.

Priprema za anoskopiju

Da bi liječnik mogao kvalitativno pregledati rektum tijekom anoskopije, vrše se pripreme za pregled. Liječnici preporučuju pacijentu da se odrekne masne hrane i izbjegava jesti hranu koja izaziva plinove u crijevima. Na dan pregleda medicinska sestra stavlja klistir za pročišćavanje zapremine 1,5-2 litre. Ponekad liječnici propisuju laksative. Pacijent ih uzima oralno navečer, uoči studije. Ako pacijent ima nizak prag osjetljivosti na bol, daje mu se injekcija analgetskog lijeka intramuskularno. Lokalna anestezija koristi se u slučaju povećane osjetljivosti anusa i rektalne sluznice na bol.

Za postavljanje klistira upotrijebite šalicu Esmarch. Kod kuće pacijent može koristiti obični gumeni jastučić za grijanje s cijevi i vrhom. Pacijent puni grijaću podlogu toplom vodom iz slavine ili prokuhanom vodom. Iz niza savjeta trebali biste odabrati onaj koji je približno jednak veličini vašeg kažiprsta i podmazati ga bilo kojom masnom podlogom (ulje, vazelin). Dalje, trebali biste leći na lijevoj strani, savijajući noge u zglobovima kuka i koljena pod pravim kutom (zauzmite takozvani fetalni položaj). Najprikladnije je ležati na podu u sobi s velikim ručnikom ispod. Bocu s toplom vodom treba postaviti 1–1,5 metara iznad poda. Slavina na njemu mora biti zatvorena. Ako nema slavine, možete saviti cijev i zamoliti pomoćnika da je zadrži.

Dalje, rukom (prema osjetima) trebate umetnuti podmazani vrh u anus i držati ga do kraja ubrizgavanja vode. Uvođenje savjeta možete povjeriti pomoćniku ili to učiniti sami. Nakon umetanja vrha, pomagač otpušta savijenu cijev ili otvara slavinu. Ako voda ne teče, možete malo stisnuti grijaću podlogu. Ponekad se dogodi da vrh nasloni na stolicu, a voda ne teče. Sva voda odlazi u rektum za 5-10 minuta. U ovom su slučaju mogući manji osjećaji boli koji su povezani s širenjem crijeva vodom. Nakon punjenja crijeva vodom, trebate pričekati nekoliko minuta i isprazniti crijeva u zahod. Sat vremena kasnije postupak se ponavlja

Za anoskopiju se možete pripremiti uz pomoć endofalk preparata. Neki pacijenti podnose takvu pripremu za anoskopiju lakše od klistiranja, drugi imaju neugodan okus lijeka. Paket sadrži 6 paketa endofalka. Ako pacijent teži 80 kg, dovoljno je kupiti 2 paketa lijeka u ljekarni, ako je pacijent težak više od osamdeset kilograma, potrebna su 3 pakiranja lijeka. Nakon otapanja praha u vodi, pacijent popije otopinu. Lijek se ne apsorbira u crijevima, već ga ispire i izlazi.

Dva pakiranja endofalka otapaju se u jednoj litri vode ili bistrog soka, 3 paketa - u jednoj i pol litri. Ako je proktolog imenovao anoskopiju ujutro, morate se početi pripremati od sedamnaest sati navečer prethode danu studije. Pacijent treba popiti 1 čašu (250 ml) otopine svakih 15 minuta (1 litra na sat). Nakon konzumiranja cjelokupne otopine pojavljuje se nagon za nuždom i voda za pranje počinje izlaziti. Nakon završetka uzimanja endofalk-a, pacijent odlazi na WC još 1-2 sata.

Što je anoskopija i kako se to radi

Vizualni pregled rektalne sluznice (anoskopija) provodi se pomoću uređaja za endoskopski anoskop. Ovo je cijev dugačka najviše deset centimetara koja je opremljena svjetlosnim vodičem. Promjer glatke metalne šipke ne prelazi jedan centimetar. Proktolog može pregledati jedan od sljedećih položaja pacijenta:

 • Na ginekološkoj stolici, ležeći na leđima;
 • Ležeći na lijevoj strani s nogama savijenim u koljenima i pritisnutim na prsa;
 • Kleknite dok se oslanjate na laktove.

Proktolog nježnim kružnim pokretima umetne instrument u rektum. Liječnik provodi vizualni pregled sluznice rektuma unutar deset centimetara od anusa. Ukupno trajanje pregleda varira od 10 do 15 minuta. Tijekom pregleda proktolog uzima razmaz iz sluznice rektuma. Ako je naznačeno, izvodi biopsiju - uzimajući komad tkiva za naknadni histološki pregled. Na kraju postupka, liječnik pažljivo uklanja anoskop.

Liječenje bolesti otkrivenih anoskopijom

Nakon anoskopije, proktolog postavlja točnu dijagnozu i izrađuje plan liječenja za utvrđenu bolest. Liječnici Odjela za proktologiju pridržavaju se preporuka Europskog udruženja proktologa, ali pojedinačno pristupaju odabiru metode liječenja za svakog pacijenta. Konzervativna terapija provodi se najnovijim lijekovima koji djeluju učinkovito i imaju minimalan raspon nuspojava.

Mnoge intervencije izvode se pod kontrolom anoskopa. Proktolozi bolnice Yusupov koriste najnoviju opremu vodećih svjetskih proizvođača. Omogućuje ne samo inspekciju sluznice rektuma, već i uklanjanje neoplazme. Operacija se izvodi kroz anus, bez kršenja integriteta kože prednjeg trbušnog zida i međice. O teškim slučajevima rektalnih bolesti raspravlja se na sastanku Stručnog vijeća. Profesori, doktori medicinskih znanosti, liječnici najviše kategorije kolektivno odabiru optimalnu metodu liječenja pacijenta. Ako rezultati anoskopije nisu dovoljni za utvrđivanje točne dijagnoze, propisuje se pregled pacijenta pomoću sigmoidoskopije, kolonoskopije, magnetske rezonancije i računalne tomografije.

Suvremeni pristupi liječenju analne pukotine

Analna pukotina jedna je od najčešćih ljudskih bolesti. Proktolozi u bolnici Yusupov identificiraju ga kod 11-15% pacijenata koji pate od bolesti rektuma i perianalne regije. Bolest se uglavnom razvija kod mladih i sredovječnih ljudi, žene su češće bolesne.

Proktolozi u bolnici Yusupov rade anoskopiju u prisutnosti simptoma akutne analne fisure nakon ublažavanja boli. Tijekom anoskopije liječnik utvrđuje uzdužni defekt sluznice s prozirnim rubovima i dnom. U kroničnom tijeku bolesti rubovi takvog čira zadebljavaju se i zadebljavaju, posebno u krajnjem dijelu pukotine. Na tom mjestu nastaje polipoidno zadebljanje vezivnog tkiva, koje se naziva "sentinel tuberkulom". U proksimalnoj regiji, na razini same zubne linije, ponekad tijekom anoskopije, liječnik utvrđuje prisutnost hiperplastične analne papile.

Prava analna pukotina je traumatična suza zida anusa koju prati snažan grč sfinktera i sindrom jake boli. Za razliku od svih vrsta površinskih suza i ogrebotina, koje se mogu lokalizirati po cijelom opsegu anusa, pukotina se uvijek nalazi samo uz središnju liniju u 6 sati na brojčaniku (kokcigealna strana). Rjeđe, proktolog tijekom anoskopije pronađe nedostatak na sluznici na prednjem zidu rektuma - dvanaest sati na brojčaniku u položaju pacijenta na leđima.

Tijekom anoskopije liječnik provodi biopsiju. Tijekom histološkog pregleda morfolog pronalazi zamjenu vlakana potkožnog dijela vanjskog sfinktera anusa vezivnim tkivom. Uz dugi tijek bolesti, ovaj proces dovodi do opuštanja sfinktera..

U liječenju bolesnika s analnom pukotinom, proktolozi bolnice Yusupov koriste mnoge metode:

 • Izrezivanje pukotine;
 • Razne vrste sfinkterotomije;
 • Alkoholna blokada;
 • Injekcija botulinskog toksina;
 • Laserska koagulacija pukotine.

Unatoč primjeni suvremenih metoda liječenja, recidiv bolesti, prema različitim izvorima, javlja se u 15-45% bolesnika. Na smanjenje kvalitete života bolesnika utječe velika učestalost specifičnih postoperativnih komplikacija: insuficijencija analnog sfinktera i cicatricialne strikture. Dugoročni pozitivni rezultati postižu se složenim patogenetski utemeljenim liječenjem. Liječnici Proktološkog odjela koriste režim liječenja lijekovima koji preporučuje Europsko udruženje koloproktologa. Uključuje laksative, sitz kupke, masti i čepiće s lokalnim anesteticima.

U akutnom obliku bolesti, liječenje bolesnika s analnom pukotinom provodi se imunomodulirajućim lijekovima. Učinkovita i alternativna metoda liječenja bolesnika s kroničnom analnom fisurom je izrezivanje analne fisure šivanjem postoperativne rane i stvaranjem drenažnog kanala s bočnom potkožnom sfinkterotomijom. Pozitivni rezultati u dugoročnom razdoblju omogućuju liječnicima Proktološkog odjela da dobiju sveobuhvatnu metodu liječenja pacijenata s analnom pukotinom. Sastoji se od primjene lijekova imunomodulacijskog djelovanja Posterisan i Viferon te izvođenja kirurške intervencije - izrezivanja analne pukotine sa šivanjem postoperativne rane i stvaranjem drenažnog kanala u kombinaciji s bočnom potkožnom sfinkterotomijom. Korištenje imunomodulatornih lijekova od strane liječnika Proktološkog odjela u predoperacijskom i postoperativnom razdoblju omogućuje ranu rehabilitaciju pacijenata, smanjujući rizik od postoperativnih komplikacija i učestalost recidiva bolesti..

Inovativni tretmani za kronične hemoroide

Hemoroidi su nenormalno povećanje hemoroida. Može biti vanjska i unutarnja. Kombinirani hemoroidi su povećanje i vanjskog i unutarnjeg hemoroida. Da bi dijagnosticirali unutarnje hemoroide, proktolozi koriste anoskopiju.

Najčešće se bolest razvija postupno. U početku pacijent ima osjećaj neke nespretnosti, težine u anusu. Često se bilježe zatvor, bol tijekom čina defekacije. Vremenom se u pacijenta razvija strah od stolice. Bol se pogoršava nakon pijenja alkohola, začinjene hrane ili nakon vježbanja.

Hemoroidi se očituju sljedećim simptomima:

 • Bol;
 • Krvarenje;
 • Gubitak hemoroida.

Tipično, manja krvarenja javljaju se tijekom ili neposredno nakon stolice. Boja krvi je obično grimizna, ali ponekad se izlučuje tamna krv, ponekad sa ugrušcima. Redoviti gubitak krvi brzo dovodi do razvoja anemije.

Hemoroidi prvo ispadaju tijekom pražnjenja crijeva, a nakon nekog vremena - čak i tijekom naprezanja, kihanja, kašljanja, dizanja utega. Tromboza i nekroza hemoroida mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku s razvojem ozbiljne kliničke slike.

Liječnici Odjela za proktologiju primjenjuju inovativne metode liječenja hemoroida. Kirurzi pod nadzorom ultrazvučnog pregleda, kirurška intervencija - transanalna hemoroidalna draterilizacija. Postupak je vrlo učinkovit. Liječnik ima mogućnost prepoznati i najmanje posude (promjera do jednog milimetra) koje hrane hemoroide i zaviti ih. Druga faza operacije je dizanje. Ovo je svojevrsno „stezanje“ čvorova, koje pruža maksimalan kozmetički učinak..

Uklanjanje hemoroida tehnologijom "brtvljenja" žila inovativna je metoda koja vam omogućuje brzo i učinkovito oslobađanje pacijenta od hemoroida. Operacija se izvodi pomoću inovativnog visokoenergetskog uređaja Ligasure. To omogućuje točkovno uklanjanje hemoroida, istodobno isključujući opekline tkiva i pojavu ožiljaka u postoperativnom razdoblju. Nakon takve operacije pacijent se što prije vraća u normalan život..

Da biste se podvrgli pregledu pomoću anoskopije i liječenju bolesti koje liječnik otkriva tijekom studije korištenjem najnovijih metoda, zakažite sastanak s proktologom bolnice Yusupov putem interneta ili pozivom u kontakt centar.

Videoanoskopija

Za što se koristi (indikacije za uporabu).

Ova metoda dijagnostičkog pregleda rektuma i anusa koristi se za:

 • pojava boli u anusu;
 • krvavi iscjedak;
 • ispuštanje sluzi, gnoja;
 • kršenje normalnog funkcioniranja crijeva (zatvor, proljev);
 • otkrivanje novotvorina, kod upalnih bolesti sluznice, analnog kanala;
 • za uzimanje biopsija i razmaza.

Ova metoda ispitivanja smatra se potpuno sigurnom..

Bit metode i princip djelovanja

Ova se metoda koristi za vizualni pregled (video se prenosi na monitor) rektuma unošenjem medicinskog uređaja (anoskopa) u njega, nalik na cijev ili mali ginekološki spekul, čija je duljina 10 cm.

Metoda služi kao dodatak digitalnom pregledu radi dobivanja preciznije kliničke slike bolesti i prepoznavanja skrivenih bolesti rektuma.

Prethodnik je svih endoskopskih metoda istraživanja (vidiorektoromanoskopija, kolonoskopija).

U medicinske svrhe ovaj je uređaj nezamjenjiv pomoćnik. Koristi se kada:

 • s infracrvenom koagulacijom i skleroterapijom hemoroida;
 • za ligaciju hemoroida lateksnim prstenovima;
 • za primjenu lijekova, s elektrokoagulacijom polipa.

Kakav je postupak?

Trening

Da biste proveli ovu studiju, morate samostalno provesti preliminarnu pripremu rektuma i anusa.

Prvo što trebate učiniti je isključiti sva pića i hranu koja stvaraju plinove, poput povrća i voća (povrće i voćne salate), mliječnih proizvoda i pića, alkohola, gaziranih pića, sokova dan prije posjeta liječniku.

Obavezno pojedite malo prije posjeta liječniku - bit će vam lagani međuobrok, lagani doručak ili ručak, poput zdjelice juhe.

Tri sata prije uzimanja napravite klistir za čišćenje pomoću kruške, šalice Esmarch (izgleda poput gumene grijaće pločice na koju je pričvršćena gumena cijev) - ne više od 1 litre ili kapsule Microlax.

Molimo pripazite prilikom umetanja vrha klistira kako biste izbjegli daljnje ozljede.

Pregled

Mnogi su ljudi zabrinuti prije početka ovog pregleda, brinu se ako ih zaboli, sramežljivi su. Možemo te smiriti.

Pregled se provodi u najudobnijem položaju za vas, ležeći na boku. Izvođenje ove manipulacije obično ne uzrokuje bolne senzacije kod pacijenata, ali radi vašeg mira i kako bi eliminirao i najmanju neugodnost, liječnik mjesto injekcije anestezira sprejem. Postupak nije dug, potrebno je vrlo malo vremena.

Tijekom postupka liječnik na ekranu monitora vidi boju sluznice, krvnih žila, promjer lumena crijeva, kao i prisutnost hemoroida, pukotina, ožiljaka, polipa i tumora na njegovom zidu. Za detaljniji pregled snima se videozapis koji omogućuje povećanje učinkovitosti pregleda i pomaže proktologu u preciznoj dijagnozi..

I sami možete vidjeti kliničku sliku bolesti na monitoru i na snimci te usporediti rezultate nakon podvrgnutog liječenju.

Naši liječnici-proktolozi, visokokvalificirani i imaju bogato iskustvo u provođenju takve dijagnostike i liječenja proktoloških bolesti, preporučuju podvrgavanje pregledu najmanje jednom godišnje kako bi se isključile skrivene proktološke i onkološke bolesti.

Anoskopija - mogućnosti postupka, značajke

Metoda instrumentalnog pregleda sluznice rektuma - anoskopija, omogućuje korištenje posebnog uređaja za anoskop umetnutog u anus za ispitivanje analnog kanala i distalnog crijeva.

Anoskopski uređaj

Medicinski proizvod je šuplja cijev u obliku konusa opremljena čepom smještenim unutra. Na ovu je cijev pomoću adaptera pričvršćena lagana ručka. Uređaj može raditi iz mreže i iz baterije ili akumulatora. Uređaj se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Anoskop ima udubljenje u obliku slova U za dodatni instrument. Na anoskop je pričvršćen ligator za postavljanje lateks prstenova na hemoroide. Anoskopi izrađeni od metala i plastike koriste se u proktologiji.

Metalni uređaj dizajniran je za ponovnu upotrebu i višestruku sterilizaciju na sve moguće načine. Plastični anoskop je hermetički zatvoren i pripada instrumentima za jednokratnu upotrebu. Obje su vrste uređaja potpuno sigurne i ne mogu ozlijediti nježnu unutarnju sluznicu rektuma. Optički uređaj omogućuje prikaz rezultata pregleda na monitoru i procjenu stanja rektuma na visokokvalitetnoj video slici, razmatra sva problematična područja, sprema potrebne fotografije. Uz pomoć anoskopa provode se postupci poput biopsije - uzimaju se uzorci tkiva za histološki pregled, provode medicinske manipulacije.

Indikacije za anoskopiju

Anoskopski pregled uključen je u početni pregled bolesti rektuma bilo kojeg podrijetla. Nakon digitalnog pregleda, proktolog mora obaviti anoskopiju kako bi mogao vizualno procijeniti stanje distalnog crijeva. Ove dvije vrste istraživanja se međusobno nadopunjuju i omogućuju vam da dobijete cjelovitu sliku stanja rektalne sluznice pacijenta.

Zadaci anoskopije:

 • vizualna procjena stanja unutarnje membrane koja oblaže rektum i analni kanal;
 • dijagnostika unutarnjih hemoroida;
 • identifikacija genitalnih bradavica, polipa i drugih novotvorina;
 • dijagnostika rektalnih fistula, kriptitisa, analnih pukotina;
 • biopsija;
 • primjena lijekova;
 • liječenje hemoroida elektro- i infrakoagulacijom;
 • postupci podvezivanja i otvrdnjavanja hemoroida.

U kojim se slučajevima može propisati anoskopija

Pri prvom kontaktiranju proktologa, pacijentu se propisuje postupak kada se pojave sljedeći simptomi:

 • bol tijekom stolice;
 • ispuštanje krvi iz anusa;
 • gnojni i sluzavi iscjedak iz anusa;
 • poremećaji stolice - kronični proljev, zatvor.

Priprema za anoskopiju

Postupak ne zahtijeva posebnu pripremu i prehranu. Dovoljno je na dan posjeta proktologu napraviti klistir za pročišćavanje zapremine 1,5 litre nakon stolice ili 2 sata prije postupka staviti klistir "kruška".

Kako se vrši anoskopija?

Pacijent se postavlja na kauč na bok ili na sve četiri u verziji koljena-lakat. U nekim je slučajevima poželjno koristiti ginekološku stolicu, koja pruža najbolji mogući pregled. U praksi često pribjegavaju položaju pacijenta sa strane savijenih nogu u koljenima i dovedenih do trbuha. Anoskop je podmazan vazelinom i uveden kružnim pokretima, lagano ga gurajući prema naprijed.

Postupak ne zahtijeva anesteziju, ali ponekad se koriste masti s anestetičkim učinkom, s osobitom osjetljivošću pacijenta, analgetici se koriste intramuskularno. Uređaj se umetne na dubinu od 14 cm, zatim se ukloni zasun, izvrše se potrebne radnje, uređaj se pažljivo izvadi, vršeći pregled.

Značajke postupka

Anoskopija nema kontraindikacija, potpuno je bezbolna i traje nekoliko minuta. Postupak se može odgoditi u slučaju akutnih upalnih procesa dok simptomi boli ne popuste kod bolesti:

 1. akutni paraproktitis;
 2. analna pukotina u akutnoj fazi;
 3. tromboza hemoroida, akutni hemoroidi;
 4. sužavanje lumena analnog kanala.

U tim se slučajevima provodi liječenje, a zatim se moraju vratiti anoskopom na pregled unutarnjeg lumena rektuma.

Ovaj se postupak ne koristi kao neovisna studija, nužno se nadopunjuje podacima sigmoidoskopije ili kolonoskopije. Anoskopija ne uzrokuje komplikacije, ne stvara tjelesnu nelagodu, a kako bi osjetio psihološku udobnost, pacijent se mora sjetiti da liječnika ne može iznenaditi ničim posebnim. Što se prije pacijent odluči na pregled, to će liječenje biti učinkovitije..

Anoskopija i rektoskopija što je to

Anoskopija

Anoskopija je jedna od metoda ispitivanja rektuma i analnog kanala kojoj nužno prethodi digitalni rektalni pregled. Ova metoda medicinske dijagnostike odnosi se na instrumentalnu.

Njegova je suština pregled unutarnje površine analnog kanala do dubine od 8-10-12 centimetara uvođenjem posebnog uređaja kroz anus - anoskopa.

Rektoskopija (uz ovaj pojam široko se koristi i naziv sigmoidoskopija) također je instrumentalna metoda istraživanja koja omogućuje precizniju dijagnozu. Njegova je razlika od anoskopije u tome što ako se tijekom anoskopije ispituje anarektalno područje male dubine (kao što je već naznačeno - do 12 cm), tada rektoskopija omogućuje dublje prodiranje i ispitivanje i rektuma i donjeg dijela sigmoidnog kolona, ​​njegove distalne trećine. Za sigmoidoskopiju se koristi rektoskop (sigmoidoskop). Ova studija omogućuje vam pregled rektuma i crijevne sluznice na dubini od 35 cm.

Anoskopija i rektoskopija

Razmotrimo detaljnije postupak provođenja anoskopije i rektoskopije i indikacije za ove preglede.

Anoskopija i rektoskopija obvezni su postupci u modernoj proktološkoj praksi. Njihovo ponašanje postaje sve više i više ne samo dijagnostičko, već i profilaktičko. Uostalom, nije tajna da se rak rektuma posljednjih godina javlja kod ljudi sve mlađe dobi, ali istodobno otkrivanje u ranoj fazi u mnogim slučajevima garantira uspješno liječenje ove bolesti. Stoga se preporučuje barem jednom godišnje proći preventivni pregled kod proktologa..

Anoskopija i sigmoidoskopija izvode se s pacijentom koji leži na boku, koljena pritisnuta na trbuh, ili u položaju koljena-lakta, ili pomoću ginekološke stolice u ležećem položaju. Oba su postupka kratka i praktički bezbolna, jer su instrumenti prije izvođenja podmazani gelom ili vazelinom, pa uvođenje instrumenta u rektum, uz oprez i tehniku ​​umetanja, ne uzrokuje fizičku nelagodu. Naravno, iskustvo i vještine liječnika u provođenju ovih postupaka od velike su važnosti..

Instrument za provođenje anoskopije je anoskop; u praksi se koriste i jednokratni plastični uređaji i instrumenti za višekratnu uporabu, izrađeni su uglavnom od metala. Jednokratni instrument izgleda poput ginekološkog zrcala. Uređaji za višekratnu upotrebu slični su dizajnu kao jednokratni uređaji, samo što su po mogućnosti opremljeni i ručkom. Prema svom dizajnu, oni su šuplja cijev koja, kada se umetne, tvori lumen u rektumu, kroz koji liječnik može vizualno ispitati njegovo stanje, vidjeti prisutnost ili odsutnost hemoroida, polipa, tumora i stanje sluznice. Anoskop se također može koristiti za uzimanje brisa ili biopsije ako je potrebno.

Rektoskopija se izvodi pomoću rektoskopa, koji je metalna cijev s okularom povezanim s rasvjetnim uređajem i žaruljom za dovod zraka. Ispumpavanje rektuma zrakom potrebno je kako bi se potpuno ispravio i što je moguće pažljivije procijenilo stanje crijeva.

Priprema za anoskopiju

Budući da se tijekom anoskopije penetracija događa na maloj dubini rektuma (10-12 cm), priprema za anoskopiju prilično je neopterećujuća. Dovoljno je napraviti klistir za čišćenje (1,5-2 litre tople prokuhane vode) par sati prije posjeta liječniku ili uvesti 2 doze Microlancea 2-2,5 sata prije zahvata. Možete jesti prema uobičajenom rasporedu. Ako je termin za sastanke kasno popodne i problematično je pripremiti se za anoskopiju tijekom radnog dana, klizma za čišćenje može se napraviti prije odlaska na posao..

Videozapis o anoskopiji

Da biste bili sigurni koliko je bezbolan i lak za provođenje postupak anoskopije, kao i koliko je učinkovit za dijagnostiku, sljedeći video anoskopije omogućuje

Recenzije anoskopije

Kada se pripremaju za anoskopiju, mnogi se ljudi brinu hoće li to boljeti i koji rizici zahtijeva postupak. Logično rješenje ovog problema je traženje povratnih informacija o anoskopiji. Međutim, na Internetu nema mnogo recenzija o anoskopiji. To je zbog činjenice da je postupak prilično intiman i nije psihološki ugodan za sve. Stoga nema puno onih koji žele javno razgovarati o svom iskustvu i ostaviti povratne informacije o anoskopiji. Međutim, vjerojatnije je da će se to dogoditi na mreži nego osobno - na Internetu možete zadržati privatnost bez otkrivanja identiteta..

Ako vam je ovaj članak pomogao, ostavite povratne informacije o postupku u komentarima u nastavku. To će uvelike pomoći drugima koji traže recenzije o anoskopiji..

Videoskopska anoskopija

Napredak moderne tehnologije omogućuje provođenje pregleda s videokopskom kontrolom postupka. Ova mogućnost znači da se rezultati pregleda prikazuju na monitoru. To je prikladno kada dijagnozu istodobno ne provodi jedan, već nekoliko stručnjaka (na primjer, u teškim slučajevima kada je potrebno prikupiti različita mišljenja kako bi se utvrdila točnija dijagnoza i taktika liječenja). Uz to, anoskopija s videokopskom kontrolom omogućuje pacijentu da vidi stanje rektuma i bude svjestan procesa koji se odvijaju u njegovom tijelu, što može ublažiti nepotrebnu tjeskobu i nerazumijevanje. U nastavku možete vidjeti priču o ovom, video snimku anoskopije s videokopskom kontrolom:

Endoskopija kapsule

Anoskopija i rektoskopija su metode koje vam omogućuju maksimalan prodor duboko u rektum, pa čak i djelomično u sigmoidno debelo crijevo, ali to nije uvijek dovoljno za cjelovit pregled i točnu dijagnozu. Endoskopija kapsula koristi se za proučavanje stanja nepristupačnih područja crijeva. Ovaj postupak visoke tehnologije izvodi se gutanjem kapsule s ugrađenom kamerom. Ona, prolazeći kroz sve dijelove crijeva, prenosi njihove slike kroz antene instalirane na tijelu pacijenta.

Anoskopija

Proktologija je cijela grana medicine u kojoj se neprestano razvijaju nova istraživanja i metode liječenja. Danas je vodeća metoda istraživanja anoskopija. Zahvaljujući ovoj metodi moguće je dijagnosticirati različite patološke formacije rektuma i anusa..

p, blok citat 1,0,0,0,0 ->

Endoskopska istraživanja u proktologiji zauzimaju vodeće mjesto. Ako je ranije endoskop bio obična cijev od tvrde legure, koja je uzrokovala bol tijekom pregleda, danas je takav uređaj izrađen od visokokvalitetnog mekog materijala. Zahvaljujući modernim endoskopima, moguće je otkriti razvoj ozbiljnih bolesti u ranim fazama. To će vam omogućiti pravodobno započinjanje liječenja i potpuno uklanjanje patološkog procesa. Uz to, uz pomoć endoskopskog pregleda u proktologiji postalo je moguće spriječiti rak..

p, blok citat 2,0,0,0,0 ->

Anoskopija, što je to?

p, blok citat 3,0,0,0,0 ->

Anoskopija je metoda za dijagnosticiranje dijela debelog crijeva. Istraživanje se provodi pomoću posebnog aparata koji je opremljen pozadinskim osvjetljenjem. Uz pomoć anoskopa možete pregledati 15-20 cm rektuma i prepoznati patološke formacije bilo kojeg stupnja. Osim toga, istodobno s anoskopijom možete napraviti biopsiju oštećenog područja i poslati materijal na histološki pregled. Trenutno stručnjaci uvijek budno prate rak. Zato se, prema statistikama, rak rektuma nastoji smanjivati.

p, blok citat 4,0,1,0,0 ->

U proktologiji anoskopija zauzima vodeće mjesto. Ova studija je primarna. Na temelju dobivenih rezultata, proktolog odlučuje o potrebi daljnje dijagnostike. U mnogim je slučajevima dovoljna anoskopija za pokretanje potrebnog liječenja..

p, blok citat 5,0,0,0,0 ->

Ciljevi i zadaci anoskopije

str, blok citat 6,0,0,0,0 ->

Glavna svrha studije je identificirati različite patologije rektuma i anusa. Zbog toga se anoskopija preporučuje gotovo svim bolesnicima. Čak i ako su simptomi mali, najbolje je čuvati se na sigurno. Sjetite se da se onkološke bolesti osjećaju tek u posljednjim fazama razvoja..

str, blok citat 7,0,0,0,0 ->

Zadaci anoskopije uključuju pravovremenu dijagnozu, liječenje i prevenciju različitih bolesti. Da bi se postigli postavljeni ciljevi u modernoj medicini, razvijeni su novi anoskopi koji imaju meku strukturu i jako osvjetljenje (dnevno svjetlo).

str, blok citat 8,1,0,0,0 ->

Indikacije za anoskopiju:

Ako se pojave gore navedeni znakovi, hitno je potrebno kontaktirati stručnjaka. Puno je lakše liječiti bolest u ranim fazama..

str, blok citat 9,0,0,0,0 ->

Kontraindikacije

p, blok citat 10,0,0,0,0 ->

Kontraindikacije za ovaj postupak uključuju:

str, blok citat 11,0,0,0,0 ->

 1. Sužavanje anusa. To može biti urođena i stečena mana;
 2. Tumorske formacije rektuma velikih veličina;
 3. Infektivna bolest organa u visini stadija;
 4. Analne pukotine tijekom pogoršanja;
 5. Opekline i ozljede.

Kako se vrši istraživanje

Prije svega, trebate se pripremiti za postupak. Da biste to učinili, nekoliko dana prije studije treba isključiti proizvode koji uzrokuju stvaranje plina. Najbolje je slijediti dijetu. Navečer, dan prije dijagnoze, trebate provesti klistir za čišćenje. Tada se klistir radi dva sata prije studije. Tijekom pripreme možete koristiti Microlax, Fleet-soda, Enterosgel.

str, blok citat 12,0,0,1,0 ->

Neposredno prije postupka, specijalist provodi digitalni pregled rektuma. To vam omogućuje palpiranje različitih formacija i odlučivanje kako pravilno umetnuti anoskop..

str, blok citat 13,0,0,0,0 ->

str, blok citat 14,0,0,0,0 ->

Vrh anoskopa podmazan je posebnim uljem ili gelom i umetnut u rektum do potrebne dubine. Nakon toga liječnik počinje detaljno ispitivati ​​crijevnu sluznicu uz pomoć osvjetljenja. Trajanje postupka ovisi o stanju organa. Najčešće se uz dijagnozu uzima i biopsija.

p, blok citat 15,0,0,0,0 ->

Za ljude koji su zabrinuti prije zahvata moguće je propisati blagu anesteziju (lokalnu) i sedative.