Izmet iz bakteriološke kulture (kultura spremnika): suština, priprema i analiza

Bakteriološka kultura izmeta (kultura spremnika) biološka je studija stolice koja određuje sastav i približni broj mikroorganizama koji žive u ljudskom crijevu. Za to se čestice izmeta dodaju različitim hranjivim podlogama, na kojima rastu 3 skupine mikroorganizama: normalni (potrebni za probavu hrane), oportunistički (mijenjaju svoja normalna svojstva) i patogeni (patogeni). Istodobno, možete utvrditi osjetljivost patogenih bakterija na antibiotike i bakteriofage.

Skupine crijevnih mikroorganizama:

 • Uobičajene bakterije su bifidobakterije, bakterije mliječne kiseline (laktobacili) i Escherichia coli, koja ima tipična svojstva, bakteroidi;
 • Uvjetno patogene bakterije - enterobakterije, klostridije, anaerobne i nefermentirajuće bakterije;
 • Patogene bakterije - atipična E. coli, koja ima hemolitička ili enzimska svojstva, stafilokoki, gljive roda Candida (kvasac), šigele, patogene salmonele, proteus, Pseudomonas aeruginosa.

Što pokazuje analiza?

Bakterijski izmet utvrđuje sastav i količinu crijevne mikroflore. Drugi naziv studije je izmet zbog disbioze ili izmet za crijevnu skupinu.

Analiza se sastoji od dvije faze. U početku se pod mikroskopom pregledava posebno pripremljena mrlja i otkrivaju bakterije. Smještaju se u kulture kulture koje su standardizirane (drugim riječima, odavno je poznato koji se mikroorganizmi najbolje razvijaju u kojim podlogama).

Laboratorijsko stakleno posuđe s medijima i inokulumom smješteno je u termostat koji simulira temperaturu i vlažnost ljudskog tijela. Okoliš se čuva u termostatu do 7 dana. Potrebno je vrijeme kako bi sve unesene bakterije imale vremena za razmnožavanje i stvaranje kolonija (kolonija je potomak jedne bakterije). Nakon tog razdoblja broji se broj uzgojenih bakterija i kolonija.

Neki mediji u početku sadrže antibiotike ili bakteriofage. Usporedbom broja kolonija uzgajanih na uobičajenim kulturama i koje sadrže antibiotike, možete saznati koji lijekovi mogu značajno smanjiti rast bakterija. Tako se određuje osjetljivost na antibiotike..

Na temelju rezultata može se prosuditi koje bakterije koje skupine prevladavaju u crijevima određene osobe i koliko se promijenila normalna mikroflora.

Kako se ispravno testirati?

Pouzdanost analize ovisi o kvaliteti sakupljanja materijala, pa se sve točke moraju pažljivo slijediti. Smisao svih radnji je sterilnost tako da bakterije, koje su uvijek u vanjskom okruženju i nemaju nikakve veze s ljudima, ne uđu u materijal.

Priprema za izvođenje studije

Prilikom pripreme morate se pridržavati sljedećih uvjeta:

 • Za 2 dana prestanite uzimati lijekove koji sadrže bizmut (De-nol, Vikair, Vikalin, Ventrisol, Bismofalk i slično) i željezo (Tardiferon, Ferroplekt, Ferrum-lek);
 • pričekajte prirodni čin defekacije, ako je potrebno, odgađajući datum isporuke materijala;
 • ako je potrebno uzimati bilo kakve lijekove svakodnevno, o tome obavijestite liječnika i laboratorijskog asistenta.

Što učiniti ni u kojem slučaju:

 • koristiti laksative, njihova upotreba narušava rezultat;
 • koristite svijeće, čak i glicerin;
 • stavite klistir, mikroklizme (Mikrolax, Norgalax) uključujući.

Priprema kontejnera

Za prikupljanje izmeta u ljekarnama postoje sterilne posude za jednokratnu upotrebu sa žlicom. Najskuplja košta do 10 rubalja, ima i puno jeftinije. Spremnik ne smije sadržavati tekućinu ili konzervans (samo recite ljekarniku što treba testirati na disbiozu). Dobri laboratoriji izdaju takve spremnike u prometu, dodajući trošak cijeni analize.

Neželjeno je koristiti drugi pribor - staklenke za dječju hranu i slično - jer ni ključanje ne daje sterilnost. Nemoguće je postići sterilnost potrebnu za laboratorijsko staklo kod kuće..

Prikupljanje građe

 1. Za prikupljanje materijala koristite čistu i suhu posudu - za ležanje. Šetačima stavite novu plastičnu vrećicu u zahod tako da vrećica prekriva cijelu površinu. Za djecu - stavite čistu pelenu, ne možete je skinuti s pelene (pelena i tim više pelena upija tekućinu).
 2. Nakon defekacije otvorite posudu, izvadite žlicu (pričvršćenu na poklopac), ne dodirujući ništa unutar posude.
 3. Žlicom zalijepite materijal od sredine ne dodirujući rubove.
 4. Napunite spremnik najviše jednu trećinu.
 5. Zavrnite poklopac.
 6. Jasno označite spremnik: prezime i inicijale, godinu rođenja, datum i vrijeme sakupljanja (neki laboratoriji zahtijevaju referalni broj).

Koliko se dugo može čuvati prikupljeni materijal?

Spremnik s materijalom mora se dostaviti u laboratorij u roku od 3 sata. Ako ga donesete kasnije, laboratorij ga jednostavno neće prihvatiti, jer analiza ne može biti pouzdana.

Poželjno je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost i pregrijavanje na putu. Najbolje je spremnik, zamotan u plastičnu vrećicu, staviti u vrećicu ili aktovku. Ne stavljajte ga na prednju ploču automobila, ne držite ga pored peći niti ga nosite ispod bunde. Zimi je temperatura u vrećici ili aktovci dovoljna, ne treba je zamatati.

Neki laboratoriji prihvaćaju materijal nakon 8 sati ako je pohranjen u hladnjak. To treba razjasniti u laboratoriju.

Pokazatelji dekodiranja

Potpunu procjenu daje liječnik, podaci u nastavku su indikativni.

Oblik svakog laboratorija sadrži normalne prosjeke ili referentne vrijednosti, a dobiveni rezultati se uspoređuju s njima.

Referentne vrijednosti su unutar:

 • tipična E. coli - od 10 7 do 10 8;
 • laktozno negativni štapići - manje od 10 5;
 • Hemolitički E. coli - odsutan;
 • proteus - manje od 10 2;
 • oportunističke enterobakterije - manje od 10 4;
 • nefermentirajuće bakterije - do 10 4;
 • enterokoki - do 10 8;
 • hemolitički stafilokok - odsutan;
 • ostali stafilokoki (saprofitni) - do 10 4;
 • bifidobakterije - do 10 10;
 • laktobacili - do 10 7;
 • bakteroidi (normalni stanovnici) - do 10 7;
 • klostridije - ne više od 10 5;
 • kvasac - manje od 10 3.

Gastroenterolozi razlikuju 3 stupnja ozbiljnosti disbioze:

 • Prvi stupanj. Smanjenje broja lakto- i bifidobakterija za 1-2 reda veličine u kombinaciji s pojavom E. coli izmijenjenih oblika (hemolitički, laktozno negativni);
 • Drugi stupanj. Značajan porast broja oportunističkih bakterija (do 105 bakterija koje tvore kolonije po gramu);
 • Treći stupanj. Visok sadržaj oportunističkih i patogenih bakterija.

Principi liječenja poremećaja crijevne mikroflore

Određeni tretman propisuje liječnik ovisno o kliničkoj slici i rezultatima pregleda. Opća su načela:

 • uklanjanje uzroka koji je izazvao disbiozu - ukidanje antibiotika ili uništavanje zaraznog agensa;
 • frakcijska prehrana s kuhanim pireom;
 • isključenje alkohola, masne i pržene hrane, dimljenog mesa i marinada;
 • svakodnevna upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda;
 • propisivanje lijekova za obnavljanje normalne mikroflore: probiotici (suhi ili sorbirani sojevi bakterija), prebiotici (hranjive tvari za normalnu mikrofloru) i sinbiotici (sadrže obje komponente).

Kultura stolice brzo daje odgovor na pitanje zašto je probava poremećena i kako to popraviti.

Kako napraviti test stolice?

Analiza stolice ili skatološka analiza neophodna je za dijagnosticiranje bolesti gastrointestinalnog trakta. Pomaže otkriti u kojem dijelu probavnog sustava postoje problemi, kao i kako se probavlja hrana, procijeniti kvalitetu metabolizma i prepoznati prisutnost parazitskih bolesti. Uz to, analiza stolice može imati dijagnostičku vrijednost u otkrivanju bolesti svih ostalih skupina organa..

Priprema za analizu

Prije uzimanja testa stolice potrebno je na nekoliko dana prekinuti unos lijekova koji utječu na rad gastrointestinalnog trakta. Priprema za test može također uključivati ​​posebnu prehranu koju se mora poštivati ​​pet dana prije testa..

Prije uzimanja testa stolice, ne možete raditi klistir, uzimati laksativ, jesti hranu i tvari koje imaju izraženu boju. Također, prije analize ne smije se raditi RTG crijeva - tijekom ovog postupka koristi se radiopropusna tekućina koja neće omogućiti pouzdanu i cjelovitu analizu.

Gdje se testirati

To se može učiniti u vašoj lokalnoj bolnici ili bilo kojem medicinskom centru s laboratorijem. Analiza za identifikaciju parazita može se proći u bilo kojem parazitološkom laboratoriju. Neki medicinski centri imaju specijalizirane laboratorije u kojima možete napraviti test stolice u prikladno vrijeme.

Kako pravilno prikupiti test stolice

Kutija šibica ne smije se koristiti kao spremnik za analizu izmeta. U ove svrhe potrebno je koristiti plastične ili staklene posude. Možete kupiti poseban set, koji osim spremnika uključuje i praktičnu lopaticu za prikupljanje izmeta.

Ne vrijedi pripremati izmet navečer, ako ga treba uzeti na analizu ujutro. Za najtočnije i najpouzdanije rezultate, najbolje je to učiniti ujutro. No, prilikom dijagnosticiranja određenih bolesti, dopušteno je dostaviti materijal u laboratorij na analizu u roku od 12 sati od trenutka defekacije.

Prilikom ispitivanja prisutnosti vegetativnih oblika (lamblia, itd.), Izmet treba provjeriti u roku od 15 - 20 minuta od trenutka sakupljanja, inače vegetativni oblici postaju neprepoznatljivi.

Skupljanje stolice vrši se na sljedeći način: otprilike 10 grama stolice uzima se s četiri različita mjesta svježe stolice i stavlja u čistu i suhu posudu. Prije predaje na skatologiju, skladištenje stolice dopušteno je u hladnjaku.

Kako uzeti analizu spremnika

Analiza spremnika ili bakteriološka kultura omogućuje vam proučavanje mikrobnog sastava materijala i prepoznavanje patogena. Na primjer, spremnik za analizu stolice može identificirati uzročnike salmoneloze, dizenterije, šigeloze, trbušnog tifusa, kolere i drugih zaraznih bolesti. Bakteriološka inokulacija prilično je duga analiza (do nekoliko dana ili tjedana), jer se studija može provesti uzimajući u obzir životni ciklus mikroorganizama.

Analiza stolice propisana je prije početka tečaja uzimanja antibiotika. Prije uzimanja analize spremnika pacijentima koji su već počeli uzimati antibiotike, potrebno je izdržati 12-satnu pauzu između zadnjeg uzimanja lijekova i sakupljanja materijala za cijepljenje.

Možete uzeti analizu spremnika za sijanje u bilo kojoj medicinskoj ustanovi koja ima specijalizirani laboratorij. Najčešće je potrebno proći test za spremnik za kulturu nakon traženja medicinske pomoći, kada su prisutni simptomi karakteristični za bakterijske infekcije.

Materijal za sjetvu može se uzeti posebnim štapićem ili lopaticom. Za proučavanje izmeta na spremniku za sjetvu dovoljno je oko 2-3 grama materijala. Analiza kulture spremnika može se obaviti u bolnici u mjestu prebivališta i u raznim medicinskim ustanovama opremljenim posebnim laboratorijima.

Analiza stolice na bakterijsku kulturu

6 minuta Autor: Lyubov Dobretsova 1111

 • Indikacije za
 • Ono što studija pokazuje
 • Priprema za analizu i provođenje istraživanja
 • Pravila sakupljanja biomaterijala
 • Značajke
 • Dekodiranje rezultata
 • Zaključak
 • Videi sa sličnim sadržajem

Ljudima koji odlaze u klinike s prigovorima na nelagodu i bolove u trbuhu, poteškoće s defekacijom i stalnu mučninu dodjeljuju se standardne studije za postavljanje pouzdane dijagnoze, od kojih je jedna analiza izmeta na kulturi.

Uz pomoć bakteriološke studije ove vrste moguće je odrediti sastav, vrste i približni broj mikroorganizama koji žive u crijevima. Ova metoda ispitivanja je nezamjenjiva, jer pomaže u identificiranju akutnih crijevnih patologija i uzročnika različitih opasnih bolesti.

Indikacije za

U većini slučajeva propisana je posuda za analizu stolice ako pacijent ima simptome karakteristične za crijevne bolesti. Morate kontaktirati kliniku radi studije sa sljedećim simptomima:

 • nerazumno povećanje temperature (češće se opaža u kasnim popodnevnim satima);
 • mučnina i povračanje;
 • nadutost;
 • nelagoda i bol u trbušnoj šupljini;
 • česti proljev;
 • nedostatak apetita.

Budući da je svaki od ovih simptoma karakterističan za crijevne bolesti, nemoguće je postaviti pouzdanu dijagnozu na temelju samo pacijentovih pritužbi. Da bi se potvrdila ili porekla navodna bolest, potrebno je provesti potpunu dijagnozu koja će pomoći identificirati što je uzrokovalo patologiju i odabrati kompetentan režim liječenja.

Također je potrebno povremeno davati takav usjev za mikrofloru ljudima čije su aktivnosti povezane sa:

 • proizvodnja, pakiranje i transport hrane;
 • rezanje i pakiranje mesa i ribe;
 • čišćenje kafića, restorana, menzi.

Ono što studija pokazuje

Pomoću takve laboratorijske studije mogu se identificirati sljedeće bolesti:

 • salmoneloza. Bolest kod koje štetni mikroorganizmi inficiraju tanko crijevo. Pacijenti koji pate od salmoneloze suočavaju se sa istim simptomima koji su karakteristični za ozbiljnu opijenost. Salmoneloza je posebno opasna za djecu, jer često dovodi do razvoja sepse, upale pluća i meningoencefalitisa. Do zaraze bolesti dolazi kada se zanemaruju pravila osobne higijene, konzumacija neopranog povrća i voća;
 • dizenterija. Bolest se razvija pod utjecajem patogena Shigella i uglavnom pogađa debelo crijevo i želudac. Prodiranje uzročnika također je moguće samo kroz neoprane proizvode;
 • infekcije koli. U ovu skupinu spadaju bolesti koje stvara E. coli. Najčešće ova vrsta infekcije pogađa djecu predškolske dobi. Infekcija je moguća samo kada zdrava osoba dođe u kontakt s nosačem. A također se djeca mogu zaraziti ako se roditelji ne pridržavaju pravila sanitarnih i higijenskih standarda..

Priprema za analizu i provođenje istraživanja

Da bi bakterijski izmet pokazao pouzdan rezultat, za njega se morate pravilno pripremiti. A također i prikupljanje biomaterijala igra važnu ulogu u istraživanju. Stručnjaci savjetuju pripremu za analizu, poštujući sljedeća pravila:

 • 5 dana prije sakupljanja biomaterijala, mesni proizvodi i jela od ribe moraju se isključiti iz prehrane. U tom bi razdoblju osnova prehrane trebala biti jela od krumpira, žitarice, mliječni proizvodi i tjestenina;
 • zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića tjedan dana prije testa;
 • 3 dana prije uzimanja biomaterijala, pacijent mora prestati uzimati bilo kakve lijekove. Ako je osobi propisano da kontinuirano uzima bilo kakve lijekove, nužno je o tome obavijestiti liječnika..

Uzorkovanje biomaterijala često se provodi kod kuće. Pacijent prvo mora kupiti u ljekarni sterilnu posudu s nepropusnim hermetičkim poklopcem. Ako takav spremnik nije moguće kupiti, možete upotrijebiti malu staklenu posudu. Prije upotrebe mora se temeljito isprati, sterilizirati i osušiti..

Pravila sakupljanja biomaterijala

Ako osoba želi samostalno prikupiti biomaterijal za analizu i odnijeti ga u laboratorij, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila. Stolica ne smije sadržavati strane nečistoće poput sluzi ili mokraće. Ako se za pohranu koristi staklena posuda od kuće, zabranjeno je koristiti dezinficijensi prilikom sterilizacije. Staklenka se mora temeljito isprati i sterilizirati kipućom vodom.

Ako trebate prikupiti izmet od bebe, lonac se mora prethodno tretirati na isti način kao staklena posuda. Prikupljeni materijal mora se što prije dostaviti u laboratorij, po mogućnosti u roku od 2-3 sata. Treba shvatiti da će što je kasnije biomaterijal dostavljen u medicinsku ustanovu, to će rezultati istraživanja biti manje precizni..

Značajke

Da bi identificirao opću kliničku sliku i patologiju s kojima se pacijent susreo, laboratorijski asistent stavlja izmet u poseban hranjivi medij. Nakon 5 dana u njima bi trebale narasti kolonije mikroorganizama, od kojih stručnjaci uspiju pripremiti razmaz za crijevnu skupinu.

Čak i ako je broj bakterija zanemariv, laboratorijski tehničari i dalje mogu napraviti analizu. Biološki materijal stavlja se pod mikroskop, gdje će laboratorijski asistent po vanjskoj vrsti i pokretljivosti moći odrediti vrstu mikroorganizama koji žive u fecesu. Nakon toga provodi se istraživanje patogena E. coli..

Nedvojbena prednost takve studije je u tome što će ne samo otkriti koja je vrsta mikroorganizama prisutna u ljudskom tijelu, već i odrediti njezinu osjetljivost na antibakterijske lijekove. Koliko se analiza radi, ovisi o vrsti ustanove.

U većini slučajeva obrazac rezultata daje se pacijentu nakon 7-8 dana. A također je u nekim klinikama moguće provesti ekspresne testove koji vam omogućuju postizanje rezultata u najkraćem mogućem roku. Treba shvatiti da rezultati brzih metoda nisu uvijek pouzdani, njihova točnost ne prelazi 75%.

Dekodiranje rezultata

Dijagnozu postavlja samo kvalificirani liječnik. Liječnik procjenjuje stanje pacijenta na temelju podataka dobivenih tijekom istraživanja. Bez obzira na vrstu ustanove u kojoj je provedeno istraživanje, normalne vrijednosti bit će navedene u obrascu rezultata. S njima morate usporediti primljene pokazatelje..

Referentne vrijednosti trebale bi biti u sljedećim granicama:

 • tipični e-coli - 10 7 –10 8;
 • Escherichia coli - bakterije ove vrste trebaju biti potpuno odsutne iz proučavanog biomaterijala;
 • laktozno negativni bacil - manji od 10 5;
 • mikrobi poput proteusa - manje od 10 2;
 • ostale oportunističke enterobakterije - manje od 104;
 • nefermentirajuće bakterije - manje od 10 4;
 • enterokoki - manje od 10 8;
 • hemolitički stafilokok - bakterije ove vrste trebaju biti potpuno odsutne;
 • bifidobakterije - 10 10;
 • laktobacili - 10 7;
 • bakterije - 10 7;
 • klostridije - manje od 10 5;
 • kvasac - manje od 10 3.

Čak i ako rezultati uvelike odstupaju od norme, ne biste trebali paničariti, jer u nekim slučajevima takva odstupanja mogu potaknuti vanjski čimbenici. U dešifriranju analize i postavljanju dijagnoze trebao bi biti uključen samo iskusni stručnjak..

Prema stupnju rasta, ispitivani biomaterijal klasificiran je u 4 stupnja:

 • 1 stupanj. Rast bakterija u tekućem mediju je slab, a na čvrstom potpuno odsutan;
 • 2. stupanj. Rast jedne vrste doseže 10 kolonija na gustom mediju;
 • 3 stupnja. Rast bakterija doseže do broja od 10 do 100;
 • 4 stupnja. Značajan rast kolonija (više od 100).

Ako se pacijentu dijagnosticira stupanj 1 ili 2, to ukazuje na to da bolest ne uzrokuju prisutni mikroorganizmi, već drugi uzroci. 3 i 4 pokazuju da simptomatologiju uzrokuju prisutni mikroorganizmi.

Zaključak

Sjetva izmeta za mikrofloru nije teška. Uz pravilnu pripremu i pravilno prikupljanje biomaterijala, njegovi će rezultati biti pouzdani. Važno je zapamtiti da zanemarivanje pravila za prikupljanje materijala može narušiti cjelokupnu kliničku sliku, što negativno utječe na zdravlje i može izazvati napredovanje bolesti..

Bakteriološki pregled izmeta

Svatko tko ima želučanih problema trebao bi napraviti test stolice kako bi proučio i utvrdio uzrok bolesti. Kako to ispravno učiniti opisat će se u ovom članku u nastavku..

Kultura izmeta za analizu

Bakteriološki pregled izmeta važan je postupak, posebno za one pacijente koji pate od želučanih bolesti, uključujući i dijete. Uz pomoć bakteriološke analize izmeta, uključujući i dijete, moguće je otkriti podatke koji će reći o zdravstvenom stanju djeteta ili odrasle osobe, o značajkama njihovog probavnog sustava i drugim točkama. Poznato je da su fekalne tvari neprobavljeni ostaci hrane koji sadrže mnogo elemenata i raznih mikroorganizama. Također, u fecesu s želučanom bolešću mogu se nalaziti i druge komponente, na primjer krv, sluz ili paraziti. Bakterije u fecesu djeteta pomoći će utvrditi stanje njegovog tijela i po potrebi započeti liječenje na vrijeme.

Analiza fekalija za kulturu i glavne metode istraživanja:

Proučavanje bakteriološke analize izmeta omogućuje prepoznavanje patologija u tijelu. Uz pomoć takvih ispitivanja, stručnjak će identificirati kemijske komponente u zbirci, a također utvrditi svojstva izmeta.

Kriteriji koje treba uzeti u obzir pri bakteriološkoj analizi stolice:

 1. Zbirka ne smije sadržavati više od 80% vode. Ovo je stopa predaje.
 2. Kvantitativni pokazatelj sakupljanja je 100-200 miligrama.
 3. Kada se pojavi specifičan miris, određene se tjelesne bolesti mogu otkriti nakon studije.
 4. Boja materijala ovisit će o tome koju hranu je pacijent jeo. Može biti različito.
 5. Normalna kiselost je 6,5-7,0.

Takva dešifriranja trebala bi se vršiti samo u klinici uz sudjelovanje stručnjaka. To će vam pomoći osigurati točan rezultat fekalne kulture..

Također, mogu se provesti studije bakteriološke analize izmeta radi dijagnoze mogućih unutarnjih krvarenja. Krv u masi može biti iz različitih razloga.

Ovi su:

 1. Kolitis.
 2. Ciroza.
 3. Tifus.
 4. Hemoroidi.
 5. Tuberkuloza i drugi trenuci.

U većini slučajeva, bakteriološko ispitivanje analiza stolice na latentno krvarenje provodi se kada je potrebno dobiti rezultat za hemoglobin, otkriti jajašca helminta ili identificirati drugu infekciju u tijelu. To će vam pomoći brže dijagnosticirati bolest i početi je liječiti na vrijeme..

Priprema za isporuku analize spremnika

Da bi se utvrdili točni rezultati ispitivanja za prikupljanje u djeteta i odrasle osobe, bakteriološka analiza mora se pravilno proći. Postoje određena pravila za berbu usjeva kojih se morate poštivati. Liječnici daju sljedeće preporuke:

 1. 3 dana prije sakupljanja sjetve kod djeteta ili odrasle osobe, morate se suzdržati od uzimanja lijekova. To će pomoći u izbjegavanju pojave stranih tvari u zbirci i može dati točniji rezultat ispitivanja inokulacije..
 2. Također, prije sjetve trebali biste se pridržavati određene prehrane. Vrijedno je odbiti jesti hranu koja može promijeniti boju izmeta, na primjer, dimljeno meso. Takvu prehranu liječnik treba propisati tijekom preliminarnog pregleda. To će također pomoći u preciznijem utvrđivanju rezultata ispitivanja kulture.
 3. Usjeve treba uzimati u čistom spremniku koji se može kupiti u ljekarni. Potrebno je vršiti nuždu samo u čistom posuđu. Također je vrijedno pokušati spriječiti ulazak urina u izmet. Daljnju sjetvu posebnom žlicom treba staviti u posudu i predati u laboratorij.
 4. Prije sjetve dijete treba oprati dno. Zatim međunožje obrišite čistim ručnikom.

Kako se testirati na crijevnu disbiozu? Pravila za sakupljanje izmeta za bakterijsku sjetvu

Laboratorijska dijagnostika crijevne disbioze je mikrobiološki pregled izmeta (bakteriološki ili biokemijski) koji otkriva promjene u normalnom broju i kvaliteti mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu.

Uloga mikroflore

Mikroflora tijela kao cjeline, a posebno crijevne mikrobiote, složeni je ekološki sustav. Jedan od odlučujućih čimbenika održavanja dinamičke ravnoteže između ljudskog tijela i mikroba koji ga nastanjuju, odnosno eubioze, je crijevna rezistencija na bakterijsku kolonizaciju. Uz to, flora gastrointestinalnog trakta vrlo je osjetljiv sustav prikaza koji počinje oštro reagirati na bilo kakve promjene u ravnoteži svog ekosustava..

U donjem dijelu ljudskog gastrointestinalnog trakta živi oko 500 predstavnika crijevne mikroflore. Svi su oni međusobno povezani složenim odnosima. Njihov je sastav kvalitativno i kvantitativno uravnotežen. Eubioza je najvažnija komponenta i normalnog funkcioniranja gastrointestinalnog trakta i zdravlja općenito, jer izvršava zadatke u imunološkom sustavu tijela.

Glavni predstavnici crijevne mikrobiote:

 • Bakterije mliječne kiseline (laktobacili, bifidobakterije), bakteroidi koji pripadaju klasi anaeroba.
 • Neobvezno, sposobno živjeti i u kisiku i u anoksičnom okruženju i autohtono, tj. Stalno se javlja (E. coli).
 • Dodatna mikrobiota (gljivične stanice i bakterije iz porodice stafilokoka).
 • Alohtona, odnosno slučajna mikrobiota - ili, kako je još naziva, uvjetno patogena (uključuje nefermentirajuće bakterije i mnoge vrste enterobakterija).

Svi ti mikrobi obavljaju vrlo važne funkcije. Poznato je da su E. coli glavni branitelji tijela, koji sprečavaju razmnožavanje patogenih bakterija i nekih sojeva virusa. Kiselo okruženje i antibiotske tvari koje proizvodi normalna mikroflora potiču dobru peristaltiku i sprečavaju stvaranje kolonija oportunističkih mikroorganizama.

Autohtoni mikroorganizmi pridonose stvaranju velikog broja enzima koji sudjeluju u metabolizmu vodenih elektrolita, kao i u asimilaciji masti, ugljikohidrata i mnogih bjelančevina. Uz to, obavljaju važnu funkciju u sintezi mnogih vitamina, folna i niacina, esencijalnih aminokiselina.

Normalna flora igra posebno važnu ulogu u formiranju imunološkog sustava i razvoju nespecifičnih obrambenih reakcija. Također ima antialergijski učinak, sudjeluje u uklanjanju otrovnih tvari..

Istraživanje izmeta na disbiozu

Osnova normalne crijevne mikroekologije su bakteroidi i bakterije mliječne kiseline. Ostalih vrsta normalno bi trebalo biti puno manje.

Povećanje kolonija oportunističkih bakterija i dodatne flore, uslijed čega dolazi do neravnoteže u crijevnoj mikrobioti, naziva se disbioza.

Kada i tko je propisao analizu za crijevnu disbiozu??

Obično sjetvu izmeta za mikrofloru (analiza izmeta za mikropejzaž) preporučuje gastroenterolog, specijalist zaraznih bolesti ili terapeut, rjeđe - drugi usko usmjereni stručnjaci. Bakteriološki pregled izmeta propisan je za dijagnozu disbioze, diferencijaciju ostalih dijagnoza u sveobuhvatnom pregledu gastrointestinalnog trakta, opću procjenu stanja crijevne mikroekologije.

U slučaju neučinkovitog liječenja disbioze, enterokolitisa ili antibakterijske terapije, kao i proljeva povezanog s antibioticima, preporučuje se doniranje izmeta za disbiozu uz određivanje osjetljivosti na antibiotike i bakteriofage. Budući da se rutinsko testiranje ne fokusira uvijek na osjetljivost na antibiotike.

Kada se preporuča predati izmet na bakterijsku sjetvu:

 • u prisutnosti crijevne infekcije neutvrđenog podrijetla,
 • s kožnim osipom i raznim alergijskim reakcijama nejasne etiologije,
 • s produljenim zatvorom, proljevom i drugim funkcionalnim poremećajima stolice,
 • u slučaju dugotrajne terapije lijekovima antibioticima, hormonima, imunomodulatorima, kao i kemijskom i zračnom terapijom.

Sljedeći čimbenici mogu utjecati na sadržaj podataka analize izmeta na disbiozu:

 • Obvezni anaerobi (na primjer, klostridije koji pripadaju klasi uvjetno patogene flore) mogu živjeti samo u okruženju bez kisika. Kada se izmet uzima zbog disbioze, značajan dio anaeroba umire, u dodiru sa zrakom. Stoga rezultati analize mogu pokazati prisutnost tih organizama u mnogo manjim količinama nego što zapravo jesu..
 • Krši se točan algoritam za analizu disbakterioze (pogreške u laboratoriju).
 • Krši se tehnika uzimanja analize (sakupljanje izmeta u nesterilnu posudu, smrzavanje izmeta, upotreba laksativa za defekaciju, nepropisno skladištenje itd.).
 • Uzimanje antibiotika, probiotika i drugih lijekova.
 • Vrijeme isporuke izmeta na analizu (što duže traje od sakupljanja izmeta do početka studije, to će pokazatelji prolaska analize biti manje precizni).

Stoga dekodiranje studije analize izmeta na disbiozu (bakterijska analiza izmeta ili biokemija) provodi samo stručnjak, uzimajući u obzir druge analize i opći pregled stanja tijela.

Osim toga, norme laktobacila i drugih mikroorganizama su uvjetne, a to za jednu osobu može biti pojedinačna značajka i norma, za drugu - patologija. Crijevna mikroflora nije stalna; u njoj se redovito javljaju promjene, uključujući one povezane s dobi. Osim toga, broj određenih bakterija može varirati ovisno o prehrambenim navikama, prisutnosti stresnih i mnogih drugih. ostali faktori.

Koji se testovi provode za disbiozu

U modernoj medicini koriste se tri metode za proučavanje mikropejzaža izmeta (analiza za disbiozu) - dvije glavne i jedna pomoćna. Ovo je bakteriološka studija (spremnik fekalne kulture), biokemijska analiza izmeta na disbiozu (ekspresna analiza) i koprologija.

Scatološka analiza

Scatološke studije izmeta su osnovne, primarne. Ovo je dodatna metoda koja pruža opće dijagnostičke informacije o stanju i funkcioniranju crijeva..
Scatološka analiza provodi se na dva načina. To:

 • Makroskopski - ocjenjuje ostatke neprobavljene hrane, boju izmeta, njegov miris, oblik, konzistenciju, vide jesu li u izmetu prisutne sluz, masnoća (sapun) i druge komponente.
 • Mikrobiološka (mikroskopija) - procjena probavljene hrane, stanica mišićnih vlakana, probavljivih i neprobavljivih biljnih vlakana, ostataka različitih tkiva.

Bakteriološka analiza izmeta

Ako scatologija u fecesu odrasle osobe pokaže odstupanje od željenih vrijednosti, stručnjak može propisati test izmeta na disbiozu. Analiza stolice vrši se u bakteriološkom ili širokom medicinskom laboratoriju u kojem se izmet uzgaja na disbiozu.

Koliko se radi analiza za disbiozu? Ovo je prilično dugotrajna studija. Analiza se može pripremati najmanje šest dana ili čak više.

Prvo se ispitni materijal "zasadi" u hranjivi medij za bakterije. Mikroorganizmi rastu najmanje četiri dana, a zatim ih laborant broji.

Kada se donira izmet za bakteriološki pregled, podaci se izračunavaju u jedinicama koje tvore kolonije po gramu materijala - CFU / g. Sve dobivene vrijednosti bilježe se u posebnom obliku.

Analiza izmeta na disbiozu biokemijskom metodom

Biokemijska ili plinsko-tekuća kromatografska analiza izmeta na disbiozu prilično je nova tehnika koja je postala raširena početkom 2000-ih. Smatra se naprednijim i informativnijim od uzimanja izmeta na spremnik za sjetvu. Uz to, rezultati ove studije bit će spremni za nekoliko sati..

U biokemiji za crijevnu disbiozu određuje se spektar masnih kiselina koje su proizvodi vitalne aktivnosti bakterija. Ako ovom tehnikom pregledate izmet na mikropejzaž, to će omogućiti ne samo otkrivanje kvantitativnih promjena u mikrobioti, već i utvrđivanje u kojim je dijelovima crijeva poremećena ravnoteža.

Uz to, puno je lakše testirati se na crijevnu disbiozu na biokemijski način. Prikupljeni izmet ne treba odmah donijeti i pregledati, kao u bakteriološkoj dijagnostici. Može se zamrznuti i čuvati u zamrzivaču 24 sata..

Što pokazuje analiza izmeta na disbiozu??

Tumačenje podataka vrši se prema dobnoj normi. A ako se proučavao izmet zbog disbioze kod odraslih, tada će pokazatelji u CFU / g biti sljedeći:

 • Bakterije mliječne kiseline - 106 -1010.
 • Bakteroidi - 107-108.
 • Esherichia - 106-108.
 • Peptostreptokoki - 105-106.
 • Patogeni stafilokoki i enterobakterije - trebaju biti odsutni.
 • Enterokoki - 104.
 • Klostridije - ne više od 105.
 • Uvjetno patogeni stafilokoki - ne više od 103.
 • Candida - odsutna ili u malim količinama.

Promjena broja određenih mikroorganizama može ukazivati ​​na smanjenje imuniteta. Kao rezultat, manje je mikroorganizama mliječne kiseline, a kolonizacija oportunističkih patogena se povećava. Također, disbakteriozu mogu uzrokovati patogeni sojevi mikroba koji ulaze u tijelo ako se ne poštuje higijena. Treći i najčešći uzrok neravnoteže je uzimanje antibiotika.

Kako se testirati na disbiozu

Priprema za analizu uključuje poštivanje režima prehrane tijekom nekoliko dana, odbijanje mesnih proizvoda, kao i sirovog voća i povrća. Također, prije polaganja testa morate prestati uzimati probiotike i prebiotike, antihistaminike i druge lijekove. Preporuča se uzeti analizu spremnika nakon terapije antibioticima najranije 10 dana nakon završetka.

Točnost i pouzdanost rezultata izravno ovisi o tome kako se pripremiti i kako proći analizu te koliko su se točno slijedila sva pravila..

Kako prikupiti i kako pravilno donirati izmet za disbiozu:

 • Prije sakupljanja izmeta, morate pripremiti posudu. Trebao bi biti dobro zatvoren i zatvoren. Analiza se mora predati u sterilnom spremniku.
 • Prije čina defekacije potrebno je temeljito higijenirati međicu i anus..
 • Stolica za ispitivanje mora biti rezultat čina spontane defekacije. Ne mogu se koristiti klistir i druga pomagala..
 • Prije nužde, morate isprazniti mjehur. Urin i druge tekućine ne smiju ući u analizu.
 • Kako ispravno sakupljati izmet? Čistim rukama trebate otvoriti posudu, izvaditi žlicu i odmah nakon defekacije sakupljamo 5-6 žlica izmeta s različitih mjesta, po mogućnosti ne dodirujući zahodsku školjku. Ako su u izmetu vidljive krv, sluz i druge sumnjive komponente, oni se također moraju staviti u posudu i dobro zatvoriti.
 • Nakon uzimanja uzoraka, preporučljivo je izmet odmah donirati u laboratorij. Ispitnu masu možete čuvati u hladnjaku, ali ne duže od 3-4 sata (za spremnik za analizu izmeta na disbiozu s određivanjem osjetljivosti). Za kromatografski materijal dopušteno je zamrzavanje i skladištenje do 24 sata.

Ne postoji ništa teško u tome kako pravilno položiti test. A ako se slijede ove jednostavne preporuke, prikazana analiza može se pouzdano provesti. Napokon, točnost rezultata ovisi o tehnici izvršavanja algoritma, što znači točnost dijagnoze i učinkovito liječenje.

Ispitivanja spremnika na crijevne infekcije

Također, različiti iscjedak iz anusa prilično je čest simptom koji ukazuje na prisutnost moguće patologije ovog dijela crijeva. Osim toga, mogu se javiti kod kroničnog gonorejskog proktitisa i drugih genitalnih infekcija..

U našoj medicinskoj klinici, osim brisa i rektuma, možete proći i sljedeće pretrage povezane s ovom lokalizacijom:

 • PCR analiza na "skrivene" infekcije
 • Spremnik za sjetvu mikroflore s izborom antibiotika
 • Studija analnog struganja za enterobiasis
 • HPV u anusu
 • Analiza stolice na jaja helminta
 • Usjevi iz anusa u crijevnu skupinu
 • Bakteriološka inokulacija za anaerobe, PTI patogene

Kako se uzima rektalni bris

Materijal se uzima od pacijentice koja sjedi na ginekološkoj stolici ili je na kauču u položaju koljena-lakat. Sterilna sonda za jednokratnu upotrebu umetne se u rektum kroz anus, materijal se prikupi rotacijskim pokretima, sonda se ukloni i stavi u sterilnu epruvetu koja se dostavlja u laboratorij.

Analni bris je potpuno bezbolan dijagnostički postupak ako se pažljivo radi. Zbog toga je poželjno uzimanje kundaka u položaju koljena-lakta..

Indikacije za rektalni razmaz

Najčešće se analni bris propisuje ako postoji sumnja na helmintičku invaziju, popraćenu valom specifičnih simptoma simptoma. Uz to, preporučuje se uzimanje mrlje od svećenika za jednu ili drugu vrstu dijagnoze u sljedećim slučajevima:

 • Poremećaji organa gastrointestinalnog trakta;
 • Svrbež u analnom području;
 • Prisutnost papiloma i kondiloma urogenitalnog područja;
 • Sumnja na mogućnost infekcije tijekom analnog odnosa;
 • Psihoemocionalni poremećaji;
 • Reakcije na koži - alergijske i neshvatljive;
 • Bris iz anusa uzimaju trudnice ili one koje planiraju trudnoću;
 • Ljudi koji izdaju medicinsku knjigu;
 • Pacijenti primljeni u bolnicu na liječenje ili na operaciju;
 • Za provjeru učinkovitosti liječenja crva;
 • Rukovaoci hranom i drugi odredbeni kontingent.

Odvojena preporuka
Mnoge djevojke se osjećaju neugodno zbog toga što moraju uzeti bris iz anusa. Ovo je važan korak u ispitivanju žena koje imaju analni seks. Također se preporuča proći struganje iz anusa zbog infekcija nakon slučajnog analnog odnosa s partnerom za kojeg se vjeruje da ima zaraznu bolest genitalnog organa. Analize iz rektuma pružaju sveobuhvatne informacije o sastavu mikroflore na ovom području. Takva dijagnoza omogućit će nam utvrđivanje skrivenih oblika bolesti koje se prenose spolnom intimnošću ili brojnim genitalnim infekcijama..

Djevojke koje žele zadržati svoj djevičanski himen netaknutima često se uključuju u intimne odnose u rektumu. U pravilu se javljaju bez upotrebe kondoma, što takve pacijente automatski izlaže riziku nošenja patogenih mikroba. U tom slučaju, savjetuje im se i redovito provjeravanje kod ginekologa i testiranje na skrivene infekcije na ovom mjestu..

KAKO SE PRAVILNO PRIPREMITI

Preporučljivo je isprazniti crijeva prije posjeta laboratoriju, a zatim oprati. Neželjeno je uzimati bris svećenika tijekom duljeg zatvora ili tijekom razdoblja akutnog proljeva, jer rezultati mogu biti netočni.

Cijene usluga

Laboratorijska ispitivanja flore analnog kanala kod žena, ₽

Bakteriološki pregled izmeta

Jedna od metoda za proučavanje stanja ljudskog zdravlja su bakteriološke studije proizvoda njegove vitalne aktivnosti, uključujući izmet. Ova vrsta analize obično je uključena i u opće preventivne preglede i u složene dijagnostičke mjere uskog profila. Prikupljeni materijal, obrađen na poseban način, omogućuje vam određivanje nekih važnih pokazatelja ljudskog zdravlja, na primjer, prisutnost crijevne disbioze ili crijevnih infekcija, kao i praćenje kvalitete liječenja. Takva analiza može se propisati pacijentima bilo koje dobi..

Čemu služi crijevna mikroflora?

Općenito je poznato da ljudsko crijevo sadrži velik broj različitih mikroorganizama, ukupno više od 500 vrsta. Većina mikroflore "živi" u debelom crijevu, manja količina - u tankom crijevu i slijepom crijevu.

 • Čemu služi crijevna mikroflora?
 • Bakterijski sastav crijevne mikroflore
 • Za što se određuje
 • Indikacije i kontraindikacije za fekalnu kulturu
 • Zahtjevi za prikupljanje materijala za analizu
 • Kako je prikupljanje materijala za analizu od strane pacijenta
 • Prikupljanje izmeta za analizu u laboratoriju ili bolnici
 • Kako je daljnja obrada izmeta
 • Tehnika bakteriološkog i skatološkog ispitivanja izmeta

Iako se na prvi pogled može činiti da njihov funkcionalni značaj za ljude nije osobito važan, zapravo se rad ovih bakterija izravno odražava na zdravstveno stanje njihova domaćina..

U crijevnoj šupljini bakterije se vežu za resice epitela. Jedna od njihovih funkcija je proizvodnja posebnog sluznog biofilma, koji je odgovoran za održavanje populacije korisnih mikroorganizama i štiti ih od vanjskih utjecaja..

Tijekom svoje vitalne aktivnosti bakterije se aktivno razmnožavaju, sudjelujući u procesima probave hrane i asimilacije hranjivih sastojaka od strane ljudskog tijela.

U slučaju ulaska stranih mikroorganizama, "vanzemaljci" se uništavaju, raseljavaju ili dolazi do njihove prilagodbe, a oni također počinju sudjelovati u općoj aktivnosti crijevnih bakterija.

Pored navedenog, mikroorganizmi u crijevima obavljaju i druge funkcije - razgrađuju i probavljaju hranu, štite unutarnji sloj epitela crijeva, sudjeluju u metaboličkim procesima, sintetiziraju neke vitamine i aminokiseline, tvore reakcije imunološkog sustava, štite od različitih patogenih organizama.

Istodobno, dio mikrobiote samog crijeva uvjetno je patogen, poput E. coli. U normalnim količinama nezamjenjiv je za probavu..

Sve promjene u kvantitativnom ili kvalitativnom omjeru mikroflore u crijevima dovode do pogoršanja ljudskog zdravlja..

Bakterijski sastav crijevne mikroflore

Zbog praktičnosti, liječnici klasificiraju sve mikroorganizme koji nastanjuju crijevnu šupljinu prema tome mogu li u određenim uvjetima predstavljati opasnost za svog nositelja.

Dakle, postoje:

 • zdrave bakterije koje djeluju u crijevima i ne štete nosaču: laktobacili, bifidobakterije, escherichia;
 • oportunistički mikroorganizmi koji mogu izazvati razvoj nekih patoloških procesa pod određenim uvjetima: klostridija, stafilokok, kandida, enterokok;
 • patogeni, koji su uzročnici opasnih bolesti: salmonela, šigela.

Za što se određuje

Analiza izmeta na crijevne infekcije i disbiozu omogućuje vam prepoznavanje svih vrsta mikroorganizama, uključujući patogene. Bit ankete je sijanje izlučevina ljudskog tijela na hranjive podloge, uslijed čega se sve bakterije prisutne u fecesu počinju intenzivno razmnožavati i postaje ih lako otkriti. Često je za djecu propisana studija koja se naziva i bakterijskim izmetom.

Na temelju rezultata analize, liječnik koji prima lijek dobiva informacije o prisutnosti abnormalnosti u radu crijeva, uzrocima poremećaja probavnog procesa, neravnoteži mikroflore, prisutnosti parazita i helminta u crijevima.

Indikacije i kontraindikacije za fekalnu kulturu

Studija izmeta propisana je u određenim slučajevima, kada liječnik treba određene informacije o zdravlju pacijenta. Indikacije za imenovanje bakteriološkog pregleda izmeta su:

 • potreba za propisivanjem antibiotika;
 • priprema za začeće djeteta;
 • prisutnost probavnih problema: zatvor, proljev, žgaravica, mučnina i povraćanje, težina u želucu:
 • bolovi u trbuhu;
 • povećano stvaranje plina;
 • završen tečaj liječenja antibioticima;
 • manifestacije alergijskih reakcija;
 • česte zarazne bolesti, sumnja na prisutnost helminta;
 • dijagnosticirane onkološke bolesti;
 • imunodeficijencija.

Što se tiče mogućih kontraindikacija, ovaj postupak ih nema - bakteriološki pregled izmeta može se provesti u bilo kojoj dobi i u bilo kojem stanju pacijenta.

Zahtjevi za prikupljanje materijala za analizu

Provođenje bakteriološke analize izmeta zahtijeva određene pripremne mjere od pacijenta. Izmet je otpadni proizvod ljudskog tijela koji odražava način na koji se hrani.

Stoga, kako bi osigurali što objektivniju dijagnozu, liječnici preporučuju, prije svega, da se posavjetuju sa svojim liječnikom i, otprilike 5-7 dana prije uzimanja izmeta na patogenu crijevnu floru, odbiju uzimati antibiotike, lijekove protiv proljeva, anthelmintike, laksative, lijekovi koji sadrže enzime i željezo. 3-4 dana unaprijed nije preporučljivo raditi klistiranje za čišćenje ili iscjeljivanje. Liječnika koji će provesti studiju treba upozoriti na sve lijekove koji se uzimaju neposredno prije analize. Ako je ispitana osoba posjetila druge države u posljednjih šest mjeseci prije analize, o tome treba obavijestiti i liječnika..

Kao dio pripreme pacijenta, 2-3 dana prije određenog datuma testa, treba se pridržavati prehrane koja isključuje hranu koja povećava stvaranje plina ili bojenje izmeta. Zabranjeno:

 • mahunarke;
 • repa;
 • sirovo povrće i voće;
 • kruh i peciva, peciva;
 • mlijeko i mliječni proizvodi;
 • zelenilo;
 • rajčica;
 • crvena riba.

Pri sastavljanju prehrane u tom razdoblju, treba imati na umu da jedenje mesa također može utjecati na rezultate analize. Nije dopušteno uzimati za analizu izmeta koji su dobiveni laksativima ili klistirima. Sve ove preporuke relevantne su za planirano uzimanje materijala..

Kako je prikupljanje materijala za analizu od strane pacijenta

Postoji nekoliko načina za uzimanje stolice za istraživanje. U prvom slučaju, pacijent sam prikuplja biološki materijal za proučavanje, nakon proizvoljno provedenog pražnjenja crijeva. U ovom slučaju postoje neki zahtjevi za tehniku ​​ograde..

Potrebno je unaprijed voditi računa o dostupnosti posebnog sterilnog spremnika za prikupljeni izmet - u bilo kojoj ljekarni možete kupiti spremnik s čvrsto prianjajućim poklopcem i lopaticom.

Vrlo je važno da nečistoće - urin, menstrualni protok, sredstva za čišćenje iz zahodske školjke - ne uđu u izmet koji se šalje na analizu. Žene se potiču da sakupljaju materijal nakon završetka razdoblja..

Ako u stolici ima gnoja ili sluzi, mora se prikupiti. Za analizu se ne smiju skupljati mrlje ili krvni ugrušci. Ispraznite mjehur prije sakupljanja.

Za analizu je dovoljna masa zapremine oko 2-3 žličice, dok se materijal mora odabrati iz različitih dijelova mase - iznutra, sa strane, odozgo.

Nakon prikupljanja materijala za istraživanje spremnika, mora se čvrsto zatvoriti poklopcem. Na spremniku trebate navesti svoje prezime i inicijale, datum rođenja. U roku od najviše jednog i pol sata, spremnik sa sadržajem mora se dostaviti u laboratorij. Najčešće posebni uvjeti skladištenja ne mogu što više sačuvati mikrofloru izmeta, jer većina bakterija koje u njega uđu umiru od kontakta s kisikom. Pet sati nakon sakupljanja, materijal više nije vrijedan za istraživanje.

Prikupljanje izmeta za analizu u laboratoriju ili bolnici

U nekim slučajevima uzorkovanje materijala za istraživanje provodi medicinski stručnjak, bez obzira na prirodni proces defekacije pacijenta. Za to se mogu koristiti tamponi ili posebne petlje. Ovaj algoritam sakupljanja stolice također je pogodan za malu djecu..

Tehnika uzimanja uzorka stolice izgleda ovako: ispitanik leži na kauču, u položaju "na boku", savijajući koljena i povlačeći bokove do trbuha. Dlanovima treba raširiti stražnjicu. Petlja ili tampon umetnute su u anus do dubine od 10 centimetara, kojim medicinska sestra pažljivo uklanja crijevni sadržaj sa zida rektuma.

Prikupljeni materijal stavlja se u sterilnu epruvetu, posudu ili posudu s konzervansom. Bez konzervansa, materijal se mora obraditi najkasnije 2 sata nakon uklanjanja.

Kako je daljnja obrada izmeta

Nakon što se primi materijal za analizu, šalje se u laboratorij u sterilnoj posudi..

Što je prije moguće od trenutka uzimanja izmeta, sije se na čvrsti medij u boji - Levinov medij ili Bactoagar G, kao i na akumulacijski medij (Kaufman, Müller). Napravljeni usjevi šalju se na jedan dan u termostat, gdje se drže na temperaturi od 37 Celzijevih stupnjeva. Ako je stolica prikupljena na tamponu, nanosi se na jednobojnu ploču i rasipa lopaticom. Za jedan dan materijal je spreman za istraživanje.

Tehnika bakteriološkog i skatološkog ispitivanja izmeta

Klinička analiza izmeta uključuje njihov početni pregled. Istodobno, liječnik proučava njegovu strukturu, boju, konzistenciju, miris. Obično izmet ne smije sadržavati komade neprobavljene hrane, sluz, gnoj, biti obezbojen ili, obratno, pretaman.

 • Zašto sami ne možete na dijetu
 • 21 savjet kako ne kupiti ustajali proizvod
 • Kako održavati povrće i voće svježim: jednostavni trikovi
 • Kako pobijediti želju za šećerom: 7 neočekivanih namirnica
 • Znanstvenici kažu da se mladost može produžiti

Biokemijska analiza uključuje provođenje nekih kemijskih reakcija, na primjer, reakciju na prisutnost bilirubina, okultne krvi, škroba, masnih kiselina, bjelančevina, jodofilne flore. Svi ovi elementi trebali bi normalno pokazivati ​​negativan rezultat reakcije..

Reakcije na amonijak i sterkobilin trebaju biti pozitivne. Koristeći lakmusovu površinu, liječnik određuje razinu kiselinsko-baznog stanja stolice. Uz to, materijal se ispituje pod mikroskopom. Ova metoda proučavanja izmeta omogućuje vam prepoznavanje prisutnosti patoloških elemenata u izmetu. Mikroskopija stolice omogućuje procjenu kvalitete probave hrane, dijagnosticiranje cistične fibroze, disbakterijskih i enzimskih poremećaja.

Bakteriološki pregled izmeta je analiza zbog koje je moguće otkriti prisutnost brojnih patologija u pacijenta, uključujući disbiozu. U svom normalnom stanju, crijevna mikroflora uravnotežena je simbioza različitih vrsta mikroorganizama koji su odgovorni za funkcioniranje imunološkog sustava, za proces prerade hrane, za održavanje normalne razine kiselosti i zaštitnih resursa tijela. Opasnost od disbioze je u tome što uništava crijevnu mikrofloru, uslijed čega osoba može čak razviti bolesti poput dizenterije ili stafilokokne bolesti.

Uz disbakteriozu, ova vrsta dijagnoze liječniku pokazuje nijanse probavnog procesa pacijenta, stanje njegovih crijeva i želuca. Analiza stolice omogućuje utvrđivanje prisutnosti krvarenja u probavnim organima.

Određivanje patogenih patogena omogućuje dijagnozu i potvrdu zaraznih bolesti, što poboljšava mogućnost korištenja specifične terapije.

 1. StandartGOST.ru - Metodičke preporuke. Bakteriološka dijagnoza crijevne disbioze

Više svježih i relevantnih zdravstvenih informacija na našem Telegram kanalu. Pretplatite se: https://t.me/foodandhealthru

Specijalnost: specijalist zaraznih bolesti, gastroenterolog, pulmolog.

Ukupno iskustvo: 35 godina.

Obrazovanje: 1975-1982, 1MMI, san-gig, viša kvalifikacija, liječnik zaraznih bolesti.

Znanstveni stupanj: doktor najviše kategorije, kandidat medicinskih znanosti.

Trening:

 1. Zarazne bolesti.
 2. Parazitske bolesti.
 3. Hitne slučajeve.
 4. HIV.