Zelena stolica kod beba hranjenih na bočicu

Dječja stolica može puno reći o djetetovom stanju. Ne postavljajte vlastite dijagnoze i paničarite s bilo kakvim promjenama. Zelena stolica nije uvijek znak patoloških procesa. Potrebno ga je procijeniti zajedno s drugim simptomima, bolje je da to učini pedijatar. Bebina dobrobit trebala bi reći je li zdravo ili mu je potrebno liječenje..

Značajke gastrointestinalnog trakta u novorođenčeta

Probavni sustav u dojenčadi nije u potpunosti oblikovan:

 • Želudac je vrlo malen, prvog dana u njega stane oko 10 mililitara mlijeka, nakon tjedan dana njegov se volumen povećava gotovo 10 puta. Nastavlja se postupno povećavati svakog mjeseca;
 • Crijeva su prilično duga, pogotovo ako se gledaju u odnosu na veličinu tijela;
 • Jednjak je, s druge strane, kratak, a mišić koji kontrolira hranu koja ulazi u želudac je slab. Stoga, prilikom prejedanja, beba ispljune.

Zbog nesavršenosti djetetovog probavnog trakta muče se kolike, uznemirena stolica, javlja se i proljev i zatvor. Beba reagira na nelagodu plačem i tjeskobom. Obično se sve vrati u normalu za 4 mjeseca. Dijete se prilagođava novom svijetu, njegov probavni sustav prilagođava se hrani.

Stolica za dojenje

Stolica djeteta hranjenog na bočicu razlikuje se od stolice djeteta koje se hrani majčinim mlijekom. Samo dijete koje se rodi kaka i do 6 puta dnevno. Nakon nekog vremena stolica djeteta hranjenog na bočicu postaje redovita, obično se promatra jednom dnevno. Slamnato je žuta ili blijedo narančasta, a može imati blago zelenkastu nijansu. Konzistencija je gusta, podsjeća na kit. Iako je dojeno kašasto, to se smatra normom..

Ako stolica postane svijetlo žuta, crvenkasto-narančasta i zelena, vrijedi se posavjetovati sa svojim pedijatrom. To može biti varijanta norme ili simptom patoloških procesa u probavi. Crna stolica i prisutnost tragova krvi ili ugrušaka smatraju se opasnima..

Bilješka! Dopuštene su bijele mrlje, ali mali uvijeni komadići. To znači da se beba ne može nositi sa smjesom u takvim količinama ili joj ona ne odgovara. Možda ga roditelji ne razrijede dobro vodom, ne pomiješaju temeljito ili ne poštuju preporučene proporcije.

Miris stolice prilično je izražen, ali nije kiseo i truo. Ako postane neugodno, postane tekuće i pojavi se pjena, trebate posjetiti liječnika.

Dječja zelena stolica

Zelena stolica kod beba nije uvijek opterećena opasnošću. Komarovsky vjeruje da roditelji pretjerano obraćaju pažnju na prizor dječje kake. Izjavljuje da je glavno da ne bude krvi i primjetnog mirisa truleži. Ako nema takvih simptoma, dijete je vedro, aktivno i njegova težina raste, obično nema razloga za zabrinutost. Ako mu temperatura poraste, beba neprestano plače, ne spava dobro i odbija jesti, potrebna je liječnička pomoć.

Zašto dojenčad hranjena na bočicu ima zelenu stolicu:

 • Prelazak s majčinog mlijeka na adaptirano mlijeko kada se probavni sustav navikne na novi proizvod;
 • Uvođenje pogrešne smjese. Nisu svi istog sastava, pa djeca mogu različito reagirati na proizvode drugih proizvođača. Uz to se razlikuju po godinama. Istodobno se mijenja omjer hranjivih sastojaka i elemenata u tragovima. Njihov potreban broj određen je prosječnim pokazateljima;

Ne zaboravite! Bebe se razvijaju pojedinačno, baš kao i probavni sustav. Ono što je ispravno za jedno dojenče, ne mora nužno dobro naučiti drugo. Postoje smjese koje sadrže više željeza, što također može utjecati na boju stolice.

 • Razmnožavanje štetnih bakterija, disbioza;
 • Razvoj zaraznih virusnih bolesti, koje specijalist može dijagnosticirati samo nakon dodatnog pregleda;
 • Uklanjanje iz tijela bilirubina - žučnog pigmenta. Nastaje kada se hemoglobin razgradi, što često ima visoku vrijednost u netom rođenim mrvicama. To se posebno odnosi na bebe s dijagnosticiranom neonatalnom žuticom. Bilirubin mrlje stolicu u zeleno. Ovo je prirodan proces, ne biste ga se trebali bojati..

Bilješka! Ako je zelena stolica primijećena jednom, a zatim se sve vratilo u normalu, nemojte paničariti. Kada se stanje pogorša, dok je dijete cvilno i nemirno, vrijedi nazvati pedijatra.

Što znači boja izmeta?

Boja stolice može se koristiti za procjenu djetetova stanja. Jedan pokazatelj nije dijagnosticiran. Potrebno je obratiti pažnju na konzistenciju, miris, mrlje i dobrobit djeteta..

Zelenkasto

Zelenkaste stolice mogu biti normalna opcija, pogotovo ako je u to vrijeme beba promijenila formulu ili je probala novi proizvod. Ako je ovo jedina stvar koja se promijenila posljednjih dana, a nema drugih simptoma, onda ne treba brinuti. Morate paziti na mrvicu.

Zelena

Zelena stolica u odsutnosti drugih patologija javlja se kao reakcija na smjesu. Po sastavu nije identičan majčinom mlijeku. Primjerice, sadrži više željeza i bjelančevina. Njima tijelo novorođenčeta reagira promjenom boje stolice. Također, kod zatvora, zelena stolica pojavljuje se kada izmet dugo ostaje u crijevima..

Činjenicu da dijete ima problema s defekacijom lako je utvrditi:

 • Izgled stolice se mijenja, tvrde su, sastoje se od zasebnih dijelova, obično loptica;
 • Stolica nema više od jednog dana. Ako je djeci na gv dopušteno odgađati stolicu do tjedan dana, tada "umjetna" kaka svaki dan, otprilike u isto vrijeme;
 • Kad se dijete pokaka, vrišti, od napora može postati crveno.

Tamnozelene

Tamnozelena, gotovo crna stolica javlja se u prvim danima nakon rođenja. To ne ovisi o prehrani djeteta. Ovo je mekonij, koji je nastao tijekom intrauterinog života, nastao je od epitelnih stanica, sluzi, kose, žuči. Često se uspoređuje s motornim uljem ili smolom i praktički nema miris. Prije se smatrao sterilnim, no kasnije je dokazano da sadrži bakterije. Oni nastaju u djeteta dok je još u maternici. Nakon nekoliko tjedana izmet će prestati biti toliko ljepljiv i svjetliji. Ovo je prijelazna stolica koja će trajati 7-14 dana. Može se opisati i kao tamnozelena.

Močvara

Zelenosmeđa boja također obično nije razlog za zabrinutost. To je norma za umjetnu djecu. Izmet može po boji podsjećati na maslac od kikirikija, biti žuto-smeđi ili močvarni.

Je li zelena stolica normalna

Zeleni izmet kod djece hranjene na bočicu ne smatra se patologijom ako dijete ne pati. Kad se njegovo ponašanje i dobrobit ne promijene, nema potrebe za panikom. Treba upozoriti da dijete nije isto kao i obično. Pažljiva majka odmah će primijetiti promjene u djetetovom ponašanju, možda je postalo manje aktivno ili više ćudljivo, češće plače i pritiska noge na trbuh.

Bilješka! Ako zelena stolica traje dulje vrijeme, to može biti signal da trebate promijeniti smjesu. Smjesu je potrebno otkazati i uvesti novu postupno..

Slična boja pojavljuje se na početku dohrane kada se uvodi zeleno povrće poput tikvice ili brokule. Na taj način tijelo reagira na novu hranu. U tom će se slučaju sve brzo vratiti u normalu, a zelena boja će nestati..

Jelo za promjenu boje stolice

Ako beba uzima bilo kakve lijekove, vrijedi paziti da u nuspojavama nema takvih simptoma. Zatim prestanite davati lijekove i zamijenite ih drugima. To bi trebalo učiniti nakon razgovora s pedijatrom. Nakon pregleda liječnik će odabrati odgovarajući lijek.

Zapamtiti! Stolica beba hranjenih adaptiranim mlijekom ne može se usporediti sa stolicom beba koje se doje. Razlikuje se u postojanosti, mirisu i boji.

Ako je stanje alarmantno i razlikuje se od uobičajenog, trebali biste posjetiti liječnika. Utvrdit će je li to norma ili se smatra patologijom. Ako je potrebno, pedijatar će propisati dodatne preglede i pretrage.

Kad trebate pomoć liječnika

Kada se promjeni boje stolice doda barem jedan od sljedećih simptoma, potreban je savjet stručnjaka:

 • Pojavljuje se neugodan jak truli miris;
 • Vidljivi su tragovi krvi;
 • U izmetu su čestice jasno vidljive, čije podrijetlo nije jasno;
 • Boja postaje tamnija, bliža crnoj. U ovom je slučaju dijete starije od 2 tjedna;
 • Na koži se pojavljuju osipi;
 • Povećava se temperatura, opažaju se drugi znakovi prehlade ili virusa;
 • Konzistencija stolice se mijenja, postaje tekuća, pojavljuje se pjena, počinje proljev. Postoji više od 6 stolica dnevno, dok se obično dijete kaka jednom dnevno;
 • Dojenče povraća ili povraća često i obilno. Opasno je ako se to dogodi u fontani, posebno češće nego jednom dnevno, to je kada dijete povraća sve što je pojelo u posljednjem obroku;
 • Beba bez prestanka plače i vrišti. Uzrok poremećaja ne može se utvrditi;
 • Bebin san postaje isprekidan i nemiran. Često se budi u suzama, teško ga je smiriti.

Ako su zeleni izmet jedini simptom, dijete jede s apetitom, smiješi se, ne plače i deblja se, tada vrijedi pričekati malo. Obično se normalizira u roku od nekoliko dana..

Zelena stolica kod djece hranjene na bočicu nije nužno razlog za zabrinutost. Vrijedno je promatrati mrvice i, ako se pojave drugi alarmantni simptomi, obratite se pedijatru. Nema potrebe za samoliječenjem i panikom - možda je ovo sljedeća faza prilagodbe na novu hranu za bebu..

Stopa ili pokazatelj anksioznosti: zelena dječja stolica

Razvoj i formiranje djeteta ne završava u maternici. Nakon rođenja dolazi do prilagodbe na vanjske čimbenike, navikavanja na novu prehranu. Alarmantan trenutak za mlade majke je neobična zelena boja izmeta kod bebe. Razmotrimo detaljnije koji čimbenici mogu utjecati na pojavu takve boje iscjetka, je li to opasnost za život i zdravlje bebe, a također ćemo vam reći što učiniti za roditelje u ovoj situaciji.

Kakva bi trebala biti normalna stolica

U različitim fazama razvoja djetetov se izmet mijenja iz tekuće neprirodne boje u djelić karakterističan za svaku osobu. Roditelji bi trebali biti sigurni da kontroliraju učestalost, postojanost, boju i prisutnost mirisa u djetetovom iscjetku..

Prva tri dana života

U tom se razdoblju života malog čovjeka u njegovim crijevima nakupljaju ostaci amnionske tekućine koja je ušla u tijelo pri rođenju, crijevne epitelne stanice, žuč, sluz itd. Takav izmet naziva se primordijalni ili mekonij.

Iscjedak ima crni, kestenjasti ili maslinasti ton, smolastu strukturu i nema mirisa. Zelena stolica u novorođenčeta posljedica je nebakterijske prirode formacije. Pojava iscjetka prvi je znak normalne gastrointestinalne funkcije..

Prva dva do tri dana tijelo dojene bebe (HB) u potpunosti asimilira kolostrum majke, tako da se ne stvara izmet.

Četvrti - šesti dan

Dojenče razvija rad crijevnog sustava povezan s promjenom sastava mlijeka dojilje i stvaranjem bakterija u probavnom traktu.

Proces se odvija u dvije faze:

 • Prijelazni izmet

Dječja stolica izgleda poput kaše, guste pavlake, boja je pretežno žućkasta, s povremenim mrljama zelene boje (rezidualni učinci mekonija). Prisutnost bijele mase, male količine stolice sa sluzi u dojenčadi nije odstupanje. Promjene u izgledu izmeta javljaju se pod utjecajem bakterija u probavnom traktu.

Iscjedak dobiva tamnozelenu boju s prijelaznim sivim nijansom, kašaste konzistencije. Isprva je učestalost stolice oko deset puta dnevno, a kako se navikavate na majčino mlijeko, učestalost izmeta smanjuje se na jedan do dva puta u roku od tri do sedam dana..

To je zbog potpune apsorpcije hranjivih sastojaka iz majčinog mlijeka u probavnom traktu dojenčeta. Potrebno je strogo kontrolirati mekonij u izmetu: ako se njegova prisutnost u izmetu primijeti peti dan, trebate posjetiti liječnika. Na strukturu izmeta može utjecati umjetno hranjenje..

Drugi tjedan života - 28 dana

Izmet djeteta dobiva svijetlosmeđu, gorušicu. Konzistencija mase je kašasta. Zelena, tekuća stolica u dojenčadi ili zatvor ukazuju na abnormalnosti..

Prvi mjeseci

U fazi hranjenja djeteta majčinim mlijekom, stolica je normalno zrela. Dječji otpadni proizvodi mogu biti svijetlosmeđi, sivkasti, pa čak i zeleni. Izmet mjesečne bebe na HB trebao bi biti srednje gustoće: ne tekući i ne čvrst.

U dobi od 3 godine u stolici je dopušteno uključivanje hrane, a boja izravno ovisi o hrani koju dijete pojede.

Uzroci zelene stolice u dojenčadi

Zelena stolica kod beba nije uvijek razlog za uzbunu. Istaknimo glavne čimbenike iz kojih se u dojenčadi u prvim mjesecima života može pojaviti "travnati" izmet..

Uzroci zelenih stolica

Izvori neprirodne boje stolice u djeteta:

 • sastav majčinog majčinog mlijeka;
 • upotreba komplementarne hrane;
 • odstupanje imuniteta bebe;
 • dobne promjene.

Pri dojenju

Razlog pojave zelenkastog izmeta kod djeteta na HB može biti:

 • mamin asortiman hrane: ako je hrana bogata zelenim povrćem i začinskim biljem;
 • opijenost tijela medicinske sestre zbog trovanja;
 • izloženost lijekovima: na primjer, uzimanje antibakterijskih lijekova;
 • nedostatak prehrane: ograničena količina majčinog mlijeka, rano odbacivanje hepatitisa B. Istodobno, izmet postaje tekući, pjenast, težina bebe pada.

Uz umjetno i mješovito hranjenje

Zelena boja stolice u dojenčadi s mješanom hranom nastaje ovisno o sastavu dohrane:

 • umjetna smjesa je obogaćena željezom;
 • hrana uzrokuje neravnotežu u djetetovom tijelu, pojavljuju se alergijske reakcije;
 • pogrešno odabrana ili pogrešno pripremljena hrana;
 • disbakterioza, zatajenje imunološkog sustava: složeni sastojci komplementarne hrane otežavaju probavni trakt.

Uobičajeni izvori

Osnovni čimbenici manifestacije zelene stolice u dojenčadi su:

 • procesi kemijske oksidacije pod utjecajem kisika;
 • upalna žarišta u gastrointestinalnom traktu dojenčeta zbog teškog porođaja;
 • prirodno izlučivanje bilirubina (žučnog pigmenta) iz tijela;
 • dodatna prehrana smjesom s visokom koncentracijom šećera i željeza;
 • netolerancija na laktozu, neravnoteža bakterija;
 • utjecaj bolesti, loše funkcioniranje endokrinog sustava, zatajenje probavnog trakta.

Disbakterioza

Ako se poremeti ravnoteža vitalnih bakterija, u djetetovom se tijelu narušava prirodno funkcioniranje crijeva. Stanje karakterizira porast tjelesne temperature, kršenje procesa izlučivanja izmeta, psiho-emocionalni poremećaji.

Uz povoljan tijek bolesti, bebin imunitet se sam nosi s tim. Dugotrajni poremećaj zahtijevat će gutanje hrane bogate bakterijama.

Nedostatak laktaze

Stanje se izražava poteškoćama u preradi mliječnog šećera zbog male količine laktaze i, kao posljedice, razvoja disbioze. Istodobno, stolica je tekuća, zelenkasto-žuta, oštrog mirisa i pjenaste konzistencije.

Odstupanje prolazi samo od sebe nakon devet mjeseci bebinog života, rjeđe do godinu dana. Ponekad se dogodi nasljedni poremećaj. Da bi se obnovila bebina stolica, preporučuje se prilagodba prehrane majke koja proizvodi hepatitis B, kao i upotreba terapije za nadopunu laktaze kod djeteta u dobi od 2 godine.

Mjesečno

Faze razvoja djetetovog tijela izravno utječu na pojavu zelene boje u fecesu:

 • 1 mjesec: zelena stolica u novorođenčeta norma je, posljedica prilagodbe gastrointestinalnog trakta na prehranu, ako proces nije popraćen simptomima treće strane;
 • 2 mjeseca: moguća disbioza zbog nestabilnog stanja crijeva dvomjesečne bebe;
 • 3 mjeseca: zbog sporog razvoja, zelena stolica kod djeteta starog 3 mjeseca može biti pokazatelj norme;
 • 4 mjeseca: čest uzrok zelenila izmeta je neblagovremeno prihranjivanje;
 • 5 mjeseci: boja stolice kod djeteta od pet mjeseci ovisi o održavanju dodatne prehrane;
 • 6-7 mjeseci: beba uklanja nelagodu zbog novih zuba grickajući strane predmete, pa će zelena stolica kod djeteta postati pokazatelj poremećaja, infekcije;
 • 8-10 mjeseci: bilirubin više ne utječe na boju izmeta, iscjedak ovisi o sastavu komplementarne hrane;
 • 11-12 mjeseci: zelene stolice kod jednogodišnjeg djeteta pokazatelji su unosa hrane ili alergijske reakcije.

Zelena stolica kao jedan od simptoma bolesti

Roditelji bi trebali odmah poduzeti mjere ako je ispuštanje zelenog izmeta kod djeteta popraćeno sljedećim simptomima:

 • smanjena pokretljivost, pospanost, raspoloženje;
 • gubitak apetita;
 • konzistencija pjenaste stolice kod beba,
 • oštar truli miris izmeta kod jednogodišnjeg djeteta, stolica zelenom pjenom;
 • zelena tekuća stolica izlučuje se kod dojenčadi vrlo često;
 • ulazak krvi kao uzrok oštećenja gastrointestinalnog trakta;
 • trajni proljev kod djeteta od jedne i pol godine;
 • povraćanje, česta regurgitacija hrane;
 • dijete ima zelenu tekuću stolicu s puno sluzi;
 • nadimanje, kolike;
 • kožni osip.

Sjena i postojanost zelene stolice, koja nam govori o tome

Prema stupnju zasićenja boje i gustoći zelenog izmeta, mogu se suditi razlozi promjena:

 • tamnozelena: normalno; ovisi o rasponu hrane; tamnozelena, labava stolica u dojenčadi može biti posljedica nedostatka laktaze;
 • svijetlozelena, žuto-zelena: pokazatelj norme; kršenje laktacije ili nedostatak HS s masnim stražnjim mlijekom;
 • crna i zelena: tipično samo za novorođenčad, u drugim slučajevima to je kvar gastrointestinalnog trakta, pogreška u napajanju;
 • duboko zelena: nedostatak stražnjeg mlijeka, pigmentacija hrane;
 • zelena pjena: nedostatak laktaze, nizak udio masti u mlijeku s HS;
 • kašast: pokazatelj norme;
 • zelena stolica sa sluzi, vodenasta, tekućina, pretvrd izmet: odstupanje probavnog trakta, razvoj bolesti.

Razlog panike roditelja trebao bi biti opće pogoršanje stanja djeteta..

Što učiniti sa zelenim stolicama?

Kada se u izmetu pojavi nijansa zelene boje, preporučuje se izvršiti sljedeće radnje:

 1. Osigurajte pravilno vezivanje djeteta za dojku, pustite ga da samostalno ispuni i dovrši GW.
 2. Neka hranjenje bebe bude redovito, ovisno o potrebama tijela.
 3. Kontrolirajte prehranu s HS, odreknite se umjetnih dodataka, egzotičnih proizvoda.
 4. Liječite bebine poremećaje crijeva pod nadzorom liječnika.
 5. Ne brinite ako vam stolica pozeleni nakon uzimanja smekte.
 6. Temeljito proučite sastav umjetnog hranjenja, osigurajte optimalan odabir za djetetovo tijelo (na primjer, koristite NAS smjese).
 7. Zelene stolice bez povezanih znakova upozorenja normalne su i ne zahtijevaju intervenciju.
 8. Primjena dodatnog napajanja pravovremeno.
 9. Liječnik Komarovsky može dati internetske konzultacije na svojoj web stranici.
 10. Učestalost zelene stolice u kombinaciji s alarmantnim simptomima neophodna je za traženje liječničke pomoći..

Zelena stolica u novorođenčeta na dojenju nije uvijek odstupanje. Ako se vaše dijete razvija normalno, veselo i aktivno, ne treba se opet brinuti zašto dijete ima zelene stolice i neumorno muči dijete posjetima liječniku.

Kontrolirajte prehranu tijekom HB, pružite djeci odgovarajuću njegu, pratite njihovo ponašanje i tada će biti mnogo manje razloga za uzbunu.

Zelenkasta stolica tijekom dojenja kod dojenčadi: koji su razlozi i što učiniti

Stolica je normalna

Boja i oblik stolice mijenja se u različitim fazama djetetovog razvoja. Od početka, roditelji bi trebali kontrolirati konzistenciju, sjenu, miris i učestalost stolice.

Prvi dani nakon rođenja

Posljednjih tjedana unutar majke mala osoba nakuplja ostatke amnionske tekućine, epitelnih stanica, sluzi u crijevima. Izvorni izmet ili mekonij je maslinaste, crvene ili crne boje, smolaste strukture.

Miris praktički nema. Takav iscjedak prvi je znak izvrsne gastrointestinalne funkcije..

Dječje tijelo u potpunosti asimilira kolostrum koji izlučuje majka, pa stoga novi izmet još nije stvoren.

Drugi tjedan

Sastav mlijeka žene koja doji značajno se razlikuje od sastava kolostruma. Probavni trakt naseljavaju korisne žive bakterije.

Proces stvaranja izmeta uključuje dvije faze:

 1. Tranzicija. Gruel, konzistencija gustog kiselog vrhnja, s malim prskajućim zelenim ili crnim. Prihvatljiva je neka količina sluzi.
 2. Zreli. Siva ili tamnozelena boja. Konzistencija je kašasta. Broj stolice dnevno može biti i do 10 puta. Nakon navikavanja na gastrointestinalni trakt na majčino mlijeko, učestalost se smanjuje na 1-2 puta svaka 2 dana. To je zbog gotovo potpune apsorpcije.

1-2 mjeseca života

Boja stolice je senf ili svijetlosmeđa. Konzistentnost poput kaše. Gustoća je prosječna. Nema uključivanja hrane.

Pojava kod novorođenčeta zelenkaste stolice tekuće konzistencije ili duljeg zatvora ukazuje na moguće fiziološke poremećaje.

Mogući razlozi za promjene

Zelene stolice nisu uvijek razlog za uzbunu.

Mogući izvori neprirodne boje izmeta u malog djeteta uključuju:

 • početak hranjenja - svijetlo povrće, bilje i voće mogu izazvati sličnu reakciju;
 • promjene u majčinoj prehrani i, kao rezultat, u sastavu majčinog mlijeka;
 • slabljenje imunološkog sustava;
 • dobne promjene u tijelu;
 • reakcija na uzimanje lijekova;
 • alergija na hranu;
 • opijenost majčinog tijela kao posljedica trovanja;
 • nedovoljna laktacija;
 • disbioza;
 • upala u gastrointestinalnom traktu zbog teškog porođaja;
 • intolerancija na bebu laktozu;
 • kolonizacija parazita;
 • početak crijevne infekcije;
 • poremećaji u endokrinom sustavu.

Jedan od najčešćih uzroka ovih poremećaja je nedovoljna proizvodnja laktaze..

Laktaza je enzim proizveden u tankom crijevu koji je neophodan za pravilnu razgradnju ugljikohidratne laktoze.

U slučaju nedostatka zbog rada lokalne flore u debelom crijevu, dolazi do efekta fermentacije. Plinovi se stvaraju snažno.

Fekalije mijenjaju boju i počinju se pjeniti. Uz jaku nadutost, mogu se primijetiti povećani umor, dječja nervoza i poremećaji spavanja.

Nedostatak laktaze je primarni i prolazan. Potonja vrsta najčešće se nalazi u nedonoščadi. To je uzrokovano kasnim sazrijevanjem enzimskih mehanizama i nestaje nakon 3 mjeseca..

Jesti adaptirano mlijeko samo po sebi predstavlja ozbiljan teret. Mješovitom prehranom, zelenkasta stolica u novorođenčeta može se pojaviti iz sljedećih razloga:

 • povećana doza željeza u umjetnoj smjesi;
 • pogrešno odabrani omjeri hrane;
 • neuspjesi imuniteta kao rezultat poteškoća probavnog trakta;
 • nicanje prvih zuba;
 • posljedica prehlade;
 • alergijska reakcija na mješavinu u trgovini.

Kako prepoznati bolest

Poduzmite neposredne mjere kada zeleni izmet prate dodatni simptomi.

To uključuje:

 • stalna pospanost, smanjena ukupna pokretljivost;
 • odbijanje jesti;
 • pjenaste promjene na stolici;
 • miris raspadanja;
 • česta regurgitacija ili povraćanje;
 • dodirivanje trbuščića izaziva plač i hirove;
 • mrlje krvi ili sluzi;
 • osip na koži;
 • tjelesna temperatura raste;
 • proljev.

Sprječavanje kršenja

Glavna preventivna mjera je pomni nadzor djeteta, stalna procjena njegove kože, kvaliteta i količina stolice..

Savjeti pedijatra pomoći će u izbjegavanju gastrointestinalnih poremećaja:

 1. Uvodite komplementarnu hranu u malim obrocima prema jasnim preporukama liječnika. Ako se primijeti kožna reakcija ili poremećaj rada crijeva, odgodite proizvod na nekoliko tjedana.
 2. Mijenjajte grudi ne više od 1 puta u 2 sata. Dijete treba primati stražnje mlijeko bogato elementima u tragovima i vitaminima.
 3. Ne konzumirajte otpad od hrane, alkohol.
 4. Održavajte normalnu hormonalnu razinu dojilja. Ograničite stres, iritanse.

Organi probavnog sustava su u fazi formiranja. Mogući su periodični kvarovi u radu probavnog trakta.

Analiza 4 fekalna parametra koja zahtijevaju kontrolu pomoći će u otkrivanju kršenja:

 1. Strane tvari i inkluzije: krv, pjena, sluz, ostaci hrane, grudice.
 2. Miris. Kiselo s normalnim razvojem. U slučaju patologije, grubo, uvredljivo.
 3. Konzistentnost mase. Varijanta norme je kašasta, neoblikovana. Može nalikovati gustom vrhnju. Kršenja - tekuća, čvrsta, s nakupinama.
 4. Boja. Treba biti žuto-smeđa. Patologija: crna, bordo, zelena.

Pojavljena zelenkasta stolica u novorođenčeta na dojenju nije uvijek patologija.

Metode pomoći

Pažljivi roditelji su ključ djetetova zdravlja.

Ponekad možete shvatiti da nešto nije u redu, čak i na razini intuicije, tek tada primijetite simptome bolesti.

Primijetivši dječje zelenkaste stolice, roditelji bi trebali poduzeti niz mjera..

Prije svega, trebali biste:

 1. Osigurajte pravilno vezivanje djeteta za prsa. Žena ne bi trebala osjećati oštru bol. I mami i bebi treba biti ugodno. Tijekom sisanja ne smije biti nikakvih stranih zvukova, zvižduci ukazuju na labavo vezivanje.
 2. Dijete bi se trebalo odvojiti od dojke samostalno, dovršavajući hranjenje samostalno, prema zasićenosti. U stresnim situacijama, koje uključuju bilo kakva bolna stanja, beba može provesti i do sat vremena na prsima.
 3. Prestanite privremeno dopunjavati. Isključiti vodu, kompote, sokove.
 4. Hranite se na zahtjev bez čekanja na standardne pauze. Spriječite smanjenje količine maminog mlijeka.
 5. Kontrola nad maminom prehranom, odbijanje egzotičnih proizvoda i umjetnih dodataka. Neko vrijeme možete zapisati što jedete u dnevnik prehrane. Uneseni podaci trebat će liječniku za dublju analizu situacije.
 6. Odaberite visokokvalitetnu komplementarnu hranu. Pažljivo odaberite dnevnu dozu.
 7. Prestanite uzimati vitaminske komplekse i sve lijekove.
 8. Koristite sorbente odobrene za dob, žive bakterije.
 9. Neko vrijeme prestanite koristiti vlažne maramice. Trebali biste promatrati maksimalnu učestalost, oprati bebu nakon svakog pražnjenja. Nakon obrade, obrišite mekim papirnatim ručnikom. Ne trljajte kožu, to će dovesti do iritacije i osipa.
 10. U slučaju pogoršanja, obratite se svom lokalnom pedijatru. Ako im je potrebno, mogu im se propisati OAC i OAM, koprogram, bris za otkrivanje parazita, uzimanje antihistaminika, ultrazvuk trbušne šupljine, tečaj antibiotika.

Pedijatri utvrđuju desetke mogućih razloga za neispravnost probavnog sustava. Glavna stvar je pažljivo pratiti stanje djeteta i, ako je potrebno, odmah se obratite klinici za pomoć..

Svjedoci bolesti: tamnozelena stolica kod beba

Tamnozelena stolica kod bebe može zabrinuti i neiskusnu mamicu i iskusnog roditelja. I to je prirodno, jer često izmet koji signalizira da s bebom nešto nije u redu, govore o probavi mrvica i njegovoj dobrobiti. Znači li zeleni izmet uvijek bolest i kada se zaista isplati brinuti?

Dječji izmet

Viskozna tamnozelena stolica crnog izgleda je mekonij, prva stolica novorođene bebe. Njegov je sastav raznolik - amnionska tekućina, sluz, kosa i drugi organski spojevi. 1-2 dana nakon rođenja, pražnjenje mrvica bit će upravo takvo. Od izmeta starijeg djeteta razlikuje se odsustvom mirisa. Ali nakon nekoliko dana, sve se stabilizira, stolica miriše, a boja i konzistencija se mijenjaju. Stolica postaje svjetlija, viskoznost se smanjuje, može se izlijevati i pojavljuje se tamnozelena boja. To se smatra normalnim i znači da se dojenčevo tijelo nosi s preradom mlijeka ili adaptiranih mliječnih proizvoda..

Obično je kod dojenčadi raspon boja stolice prilično širok - od blijedo žute do tamno smeđe. Ali ponekad postane zelenkasto, što ne znači uvijek patologiju ili bolest. I to se događa bez obzira na to je li novorođenče umjetno hranjeno ili dojeno..

Zelena stolica kod djeteta može se pojaviti iz različitih razloga:

 1. U dojenčadi koja se hrane samo majčinim mlijekom, ova boja izmeta može biti varijanta norme, ali ne uvijek.
 2. Tijekom dojenja dijete je počelo dobivati ​​mlijeko različitog sadržaja masti.
 3. Postoje situacije kada beba sisa vrlo malo, pritom zaspi i ne dođe do masnijeg i hranjivijeg mlijeka. To se može ispraviti nudeći mu istu dojku nakon spavanja..
 4. Nedostatak enzima. To je zbog činjenice da djetetovi organi ne funkcioniraju u potpunosti, a bilirubin ulazi u izmet..
 5. Ako je pelena promijenjena kasno, tada izmet oksidira pod utjecajem kisika i mijenja boju.
 6. Mamac. Primajući, uz glavnu hranu, i dodatnu hranu, dijete restrukturira probavni sustav na novi režim. To može uzrokovati otežano pražnjenje crijeva, česte regurgitacije, proljev ili zelenu stolicu..
 7. Umjetnim hranjenjem novorođenče se u hranu prenosi s drugačijom smjesom.
 8. U slučaju da smjesa sadrži visoku razinu željeza.

U posljednja dva slučaja vrijedi otkazati hranjenje ovom hranom i odabrati nešto prikladnije. I po tom pitanju obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

Što može biti bolest?

U nekim situacijama tamnozelena stolica zapravo može biti znak bolesti:

 • crijevna infekcija (ovo stanje može biti popraćeno vrućicom, slabošću, u izmetu se mogu naći krv i sluzavi ugrušci);
 • poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta (disbioza);
 • alergije također mogu uzrokovati promjene u boji izmeta - na majčinoj prehrani, uzimanju lijekova, komplementarne hrane ili mješavina. U ovom slučaju izmet je često tekući..
 • nedostatak laktoze (rijetka nasljedna bolest) - u ovom je slučaju bebina stolica tekuća, s pjenom;
 • virusna infekcija - imunitet je kod beba isprva vrlo slab i ovisi o crijevnoj mikroflori; u ovoj je situaciji bebama dojenim puno lakše nego umjetnim, jer su majčinim antitijelima u mlijeku zaštićena od vanjskih i unutarnjih prijetnji. Ni najkvalitetnije smjese ne mogu postići taj učinak..

Vidjevši kod bebe ne smeđe ili žute izmete, već zelene, roditelji se mogu ozbiljno uznemiriti. Što prvo treba učiniti? Prije svega, procijenite stanje djeteta. Ako se ponaša sasvim normalno, ne brinu ga kolike, plinovi ili visoka temperatura, tada promjena boje stolice nije razlog za zabrinutost. Ali za vlastitu udobnost možete se obratiti liječniku..

Potreba za liječničkim pregledom

U ozbiljnim slučajevima beba i majka su hospitalizirane i u bolnici se provodi cjeloviti pregled. Ako nema posebnih razloga za paniku, ali roditelje i dalje zbunjuje boja izmeta, tada, prema propisu pedijatra, možete proći sljedeće postupke:

 • donirati izmet za bakteriološku analizu;
 • podvrgnite postupku sjetve kako biste saznali stanje crijevne mikroflore.

Obično se iznajmljuju u dječjoj klinici. Ako su rezultati normalni, a beba ne pokazuje zabrinutost, zeleni izmet ne bi trebao brinuti mamu i tatu - s djetetom je sve u redu. Ako su analize otkrile prisutnost patogenih mikroorganizama, tada će pedijatar, na temelju vrste patogena ili virusa, propisati učinkovit tretman. Na koje znakove treba obratiti pažnju kod djece:

 • učestalost nagona za defekacijom i sami procesi;
 • pojava izmeta - prisutnost pjene, sluznih nečistoća, krvi;
 • miris - ako stolica postane smrdljiva, tada postoji šansa za infekciju ili virus.

U većini slučajeva bolest je popraćena drugim simptomima (vrućica, povećana proizvodnja plina, labava stolica, umor itd.). U slučaju takvih stanja, trebate potražiti liječničku pomoć..

Svi se roditelji beba u početku osjećaju nesigurno i pokušavaju se osigurati u najmanjem odstupanju. To je, naravno, dobro, ali ne uvijek opravdano. Potrebno je promatrati bebu, njegovo ponašanje, raspoloženje, dobrobit, jer jedan zeleni izmet vjerojatno neće postati simptom ozbiljne patologije ili bolesti. Vesela i energična beba glavni je znak zdravlja!

Zelena stolica kod dojenih beba

Mlada majka mora pratiti stanje novorođenčeta. Odgovarajući san, dobar apetit i redovito pražnjenje crijeva često su pokazatelji djetetova zdravlja. I samo o posljednjoj točki može biti mnogo pitanja. Prije svega, novopečene roditelje može zabrinjavati takva situacija kada se kod dojene djece opaža zelena stolica. Stoga je važno razumjeti kada je to norma i kada se oglasiti alarmom..

Stolica u novorođenčadi

Boja dječjeg crijeva može se kretati od tamne do svijetlosmeđe. Obično podsjeća na gorušicu po konzistenciji, ponekad se mogu primijetiti sitna bijela zrnca. Ima kiselkast miris. Bebin probavni sustav je u povojima, pa su moguća neka odstupanja, a zelenkasta boja je sasvim prihvatljiva.

Novorođenče odmah nakon rođenja ima izvorni izmet - mekonij. Ima tamnozelenu, gotovo crnu boju i vrlo gustu, viskoznu i ljepljivu konzistenciju. Ovi se pokreti crijeva značajno razlikuju od onih koje će beba imati u budućnosti. Sastav stolice povezan je s intrauterinim životom novorođenčeta i ima puno vode, ulomaka epitelnih stanica, žuči i plodne vode. Smatra se da su izvorni izmet praktički sterilni, a tada crijeva počinju kolonizirati mikroflora.

Dalje, u pravilu se novorođena beba počinje hraniti kolostrumom - nezrelim, prijelaznim mlijekom. Ova je tekućina vrlo korisna za bebe. Sadrži imunoglobuline, antitijela i druge korisne elemente te probavne enzime. Učinak kolostruma na tijelo novorođenčeta:

 • formira djetetov imunitet;
 • pospješuje kolonizaciju crijevne mikroflore;
 • priprema djetetovo tijelo za unos majčinog mlijeka;
 • aktivira sve bebine sustave;
 • ima blagi laksativni učinak koji pomaže dječjim crijevima očistiti od ostataka mekonija.

U tom razdoblju stolica može malo posvijetliti, postaje smećkasta. Tijekom prvog tjedna života, beba može imati izmet koji ima kašastu konzistenciju žućkaste boje s malim tamnozelenim mrljama. To može ukazivati ​​na kontinuirani proces oslobađanja mekonija.

3-5 dana nakon rođenja, žena ima zrelo mlijeko. Postaje deblji i obilniji. U skladu s tim, stolica mrvica također se može promijeniti. Konzistencija postaje gušća i ujednačenija, boja se znatno posvijetli i dobiva žutu ili senfenu boju. Dječje stolice povezane su s hranom i idealno se javljaju nakon svakog hranjenja..

Dojenje zelenih stolica

U roku od mjesec dana nakon rođenja, boja dječje stolice mijenja se u svijetlosmeđu i obično ostaje takva tijekom cijelog trajanja dojenja. Ali moguće su i nijanse zelene u izmetu. Razlozi zašto se to događa mogu biti:

 • upotreba majke koja njeguje hranu koja sadrži željezo, kao i neko zeleno povrće i voće;
 • višak bilirubina;
 • nedostatak enzima za potpunu razgradnju i probavu majčinog mlijeka;
 • nedostatak djeteta "stražnjeg" mlijeka;
 • disbioza;
 • rezultat oksidacije
 • razdoblje nicanja zuba;
 • prva komplementarna hrana u kojoj prevladava zeleno povrće i voće.

Prehrana majke koja doji izravno utječe na stanje djeteta, uključujući boju stolice. Ako prehranom dominira zeleno povrće i voće: brokula, tikvice, krastavci, kopar, šparoge, špinat, onda to može izazvati zelenkastu nijansu dječjeg izmeta. Pripravci koji sadrže željezo, kao i upotreba antibiotika koji izazivaju disbiozu, također doprinose promjeni boje izmeta u zelenu.

S fiziološkom žuticom može doći do viška bilirubina u izmetu koji ima zelenkastu boju.

Unutar otprilike 3 mjeseca dolazi do stvaranja djetetovog probavnog sustava, stoga je povremena pojava takvog fenomena kao što su zeleni pijetlovi u novorođenčadi s dojenjem varijanta norme.

Fenomen se može primijetiti i kod djece koja zbog nepravilnog hranjenja ili lijenosti ne dobivaju "stražnje" mlijeko i sisaju samo "prednje", više tekućine. Prvi se slučaj može primijetiti kada mlada majka brzo promijeni grudi u jednom hranjenju. Dijete nema vremena isisati cijelo mlijeko iz jedne dojke i jede samo prednju stranu koja se lako probavlja. Osobitosti njegove probave uzrok su zelenoj boji bebinog izmeta..

Drugi slučaj odnosi se na prerano rođenu i slabu bebu ili "lijene naivčine". Takva beba nije u stanju sisati cijelo mlijeko iz dojke i počinje biti hirovita ili brzo zaspati.

Postoje slučajevi kada roditelji možda neće odmah primijetiti pražnjenje djeteta na peleni. I nakon nekog vremena, njihova se zelena boja s užasom primijeti. To može biti posljedica oksidacije crijevnog sadržaja, interakcije s okolinom. U tom slučaju, sljedeći put biste trebali jasno slijediti ovaj postupak i obratiti pažnju na boju.

Tijekom razdoblja nicanja beba, bebe mogu osjetiti pretjerano slinjenje. Može uzrokovati prekomjerni protok žuči, što zauzvrat utječe na boju stolice, a uzrokuje i druge probleme s gastrointestinalnim traktom, poput prekomjernih plinova i kolika..

Kad vaša beba počne primati prvu komplementarnu hranu nakon navršenih 6 mjeseci života, boja i konzistencija stolice također se mogu promijeniti. Jesti zeleno povrće i voćne kaše u prehrani promovira zeleni kakao u dojene djece.

Uzroci zelenog izmeta u umjetnom

Zelena stolica u djece koja se hrane na bočicu mnogo je češća nego u djece koja su dojene. Sve je to zahvaljujući tehnologiji za proizvodnju adaptiranih mliječnih formula. Te smjese obično dolaze s djelomičnom ili potpunom hidrolizom bjelančevina kravljeg mlijeka. To se radi kako bi se izbjegle alergijske reakcije kod djece prve godine života..

Sve to pridonosi činjenici da djetetova stolica može dobiti sivo-zelenu boju. Također, smjese obogaćene željezom mogu uzrokovati da fekalije postanu zelene. Ako je ovo jedini simptom koji zabrinjava roditelje, u stolici nema vrućice ili drugih nečistoća poput sluzi ili krvi, onda nema potrebe za brigom. To može biti razdoblje prilagodbe smjesi, a s vremenom će ovaj fenomen nestati, a bebin izmet dobit će normalnu hladovinu..

Bebe s miješanom hranom također mogu pokazivati ​​znakove zelenkaste stolice.

Patološko stanje

U nekim bi slučajevima prisutnost zelene boje u fecesu i zelene stolice trebala upozoriti roditelje. Posebno biste trebali promatrati opće stanje djeteta i primijetiti prisutnost sljedećih simptoma:

 • slabo debljanje;
 • neraspoloženje i letargija djeteta;
 • prisutnost visoke temperature;
 • česte vodenaste, pjenaste stolice više od 12-15 puta dnevno;
 • smrdljivi miris stolice;
 • odbijanje jesti.

Svi ovi simptomi mogu biti signali određenih bolesti, kao što su:

 • crijevna ili virusna infekcija;
 • disbioza;
 • nedostatak laktaze;
 • celijakija.

Crijevne i virusne infekcije opasne su za djecu prve godine života s brzom dehidracijom. Među najčešćim simptomima zabilježeni su: česta tekuća stolica pomiješana sa sluzi, zelenilom, ponekad prošarana krvlju, vrućica, povraćanje, opća slabost i nedostatak apetita. Takva stanja zahtijevaju hitan liječnički savjet, najčešće čak i hospitalizaciju..

Disbakterioza je kršenje crijevne mikroflore zbog neke prethodne bolesti ili zbog unosa određenih lijekova. Ovo se stanje može primijetiti i kao rezultat primjene antibiotske terapije od strane dojilja..

Unatoč činjenici da se disbioza ne smatra bolešću, osobito, prema dr. E. A. Komarovsky, može donijeti puno neugodnih senzacija i simptoma. Među njima: nadutost, proljev ili zatvor, nelagoda i bolovi u trbuhu. Mogu se pojaviti zelene stolice.

Nedostatak laktaze stanje je koje karakterizira nedostatak enzima koji razgrađuje mliječni šećer (laktozu). Ova se dijagnoza očituje pjenasto zelenim stolicama oštrog kiselog mirisa. To može biti genetska osobina ili je rezultat prethodne infekcije..

Celijakija je kronična bolest koju karakterizira netolerancija na gluten. Može se naći kada se bebi uvodi komplementarna hrana u obliku žitarica kao što su pšenica, griz, zobena kaša, ječam itd. Proizvodi od brašna i kruh također sadrže gluten. Ova se bolest očituje simptomima poput bolova u trbuhu, žuto-sivog ili sivo-zelenog izmeta s visokim udjelom masti. Stolica ima oštar, uvredljiv miris. Takva bolest može izazvati zaostajanje djetetova rasta, hirovito ponašanje i povećanje veličine trbuha..

Liječenje i prevencija

Mladi roditelji trebali bi znati razvojne značajke djeteta u prvim mjesecima života i što učiniti kako bi promicali pravilno formiranje djetetovog probavnog sustava. Dojilja bi trebala slijediti posebnu prehranu i osigurati rano i pravilno vezivanje za dojke. Potrebno je pratiti proces dojenja, kao i slijediti preporuke za umjetno hranjenje. U potonjem slučaju treba poštivati ​​djetetov režim pijenja i pratiti moguću reakciju na smjesu..

Vrijedno je zapamtiti da zeleni izmet samo kod novorođenčeta nije problem. Važno je pripaziti na ostale simptome. A ako je potrebno, poduzmite odgovarajuće mjere.

Ako sumnjate na bolest, trebat će vam savjetovanje s pedijatrom i niz laboratorijskih i instrumentalnih studija. Među njima:

 • koprogram;
 • analiza izmeta na disbiozu;
 • testovi funkcije jetre;
 • Ultrazvuk abdomena.

Kao rezultat primljenih pregleda i dijagnoze, propisat će se liječenje. Na primjer, s stečenim nedostatkom laktaze, beba bi se trebala pridržavati prehrane bez laktoze i koristiti enzime. Enzimi laktoze mogu se dodavati izravno u adaptirano mlijeko ili majčino mlijeko. Za stariju djecu mlijeko bez laktoze može se koristiti za proizvodnju žitarica i pića. Dugo će trebati da se obnovi funkcija razgradnje mliječnog šećera - nekoliko mjeseci.

Crijevne i virusne infekcije često se liječe u bolnici, jer zahtijevaju stalno praćenje djetetovog tijela zbog mogućnosti dehidracije.

Disbakterioza se liječi konzumiranjem nedostajućih lakto- i bifidobakterija.

Ispitujući pelenu. O čemu će reći dječja stolica??

Stolica za novorođenče. Zatvor u dojenčadi. Boja i konzistencija izmeta kod djeteta.

Rođenjem djeteta majka ima puno strahova povezanih sa zdravljem djeteta i pravilnom brigom za njega. Te je strahove lako otkloniti.

Mladi roditelji sa zanimanjem i zebnjom gledaju na sadržaj dječje pelene. Zvuči poznato? Stolica često kod majke izaziva tjeskobu i zaista može reći o zdravlju i lošem zdravlju djeteta - samo trebate znati "čitati između redova", odnosno razumjeti znakove tijela.

Što je normalna stolica za novorođenčad

Dok beba živi i razvija se u majčinoj utrobi, mekonij se nakuplja u njegovim crijevima. To je homogena katranska masa tamne masline, gotovo crne, gotovo bez mirisa. Sastoji se od zadebljalih stanica sluznice crijeva, amnionske tekućine koju je dijete progutalo itd. Uobičajeno se mekonij počinje oslobađati iz crijeva mrvica nakon rođenja i zato se naziva i originalnim izmetom (ponekad se mekonij izlučuje u maternici: nepovoljnim tijekom porođaja ili na samom kraju trudnoće, gladovanje kisikom fetus uzrokuje prerano pražnjenje crijeva, u ovom slučaju mekonij ulazi u amnionsku tekućinu i boji je u zeleno). Bebinu stolicu obično predstavlja mekonij u prva dva do tri dana, odnosno do trenutka kada majci stigne velika količina mlijeka. Ponekad se dogodi da nakon što prođe glavnina mekonija, recimo, tijekom prvog dana, prije nego što majka poje mlijeko, dijete možda uopće neće imati stolicu. To je zbog činjenice da se kolostrum, kojim se dijete hrani prvih nekoliko dana, tijelo apsorbira gotovo u potpunosti, tako da u crijevima ne ostaje toksina - stoga jednostavno nema što vani.

Nakon što majka uspostavi aktivnu laktaciju, bebina stolica postupno postaje zrela, u pravilu prolazeći kroz prijelazni stadij. Prijelazna stolica naziva se stolica koja kombinira značajke izvornog izmeta i zrele stolice, kašaste je konzistencije, žuto-zelene boje i kiselog mirisa. Zrele stolice odlikuju se čisto žutom bojom, homogenom kašastom konzistencijom (često se uspoređuje s rijetkom kiselom vrhnju) i mirisom kiselog mlijeka. Učestalost mu je veća, što je dijete mlađe: u prvim tjednima nakon rođenja pražnjenje crijeva može se dogoditi gotovo nakon svakog hranjenja, odnosno doseg, a ponekad i 10 puta dnevno.

Postupno, stolica postaje rjeđa, otprilike jednom dnevno, međutim, rijetka je varijanta norme, kada se majčino mlijeko toliko u potpunosti apsorbira u djetetovo tijelo da se u njegovim crijevima gotovo ne nakuplja neprobavljeni ostatak. U tom slučaju, stolica se može dogoditi jednom u nekoliko dana, ponekad čak i jednom tjedno. To je zbog činjenice da je samo dovoljno punjenje debelog crijeva otpadom (neprobavljeni ostaci hrane) signal za kontrakcije crijevnih zidova, što dovodi do pražnjenja. Zato crijeva prvo moraju "nakupiti" ostatke da bi ih potom izbacila. U pravilu, takva značajka asimilacije majčinog mlijeka postaje očita kod beba ne ranije. Rezerviramo: učestalost stolice 1 puta u nekoliko dana može se smatrati normom samo ako su ispunjena tri uvjeta: s potpuno prirodnim hranjenjem (to jest, beba ne prima ništa osim majčinog mlijeka), dob najmanje 1,5 mjeseci i odsustvo bilo kakvih znakova lošeg zdravlja - bolova i nadutosti u trbuhu, nelagode i poteškoća u pražnjenju crijeva - odnosno kada dijete dobro jede, pravilno se udeblja i ne smeta mu.

Stolice za dojenje ili adaptirano mlijeko ne smiju se razlikovati od normalnih zrelih stolica za dojenje ili mogu imati "zreliji", truli miris, gušću konzistenciju i tamniju smećkastu boju. Pražnjenje crijeva miješanim ili umjetnim hranjenjem trebalo bi se dogoditi najmanje 1 put dnevno, sve ostalo se smatra zatvorom.

Sad kad smo se upoznali s "idealnim" tijekom postupka, potrebno je upoznati se s mogućim odstupanjima od takvih.

Zeleno na stolici

Često se dogodi da se "ispravna" vrsta stolice ne uspostavi dugo vremena, a izmet, čak i na pozadini aktivne laktacije kod majke, dugo vremena zadržava značajke prijelazne, odnosno ima jasnu zelenkastu nijansu, ponekad se u njoj nalazi i sluz. Nekoliko je razloga za to..

 • Pothranjenost (nazvana "gladnom" stolicom). To je često zbog nedostatka mlijeka u majke. Ravne i obrnute bradavice, uske dojke, posebno nakon prvog porođaja, također mogu otežati djetetu „izvlačenje“ mlijeka iz dojke..
 • Prevalencija voća i povrća u prehrani dojilje u usporedbi s drugom hranom.

Upala crijevne sluznice u djeteta. Vrlo čest razlog za to je fetalna hipoksija (izgladnjivanje kisikom) prenesena tijekom trudnoće i / ili porođaja. Ovo patološko stanje utječe na mnoga tkiva u tijelu, uključujući crijevnu sluznicu, kojoj je tada potrebno puno vremena da se oporavi. Uz to, upala crijevne sluznice može biti uzrokovana utjecajem sintetičkih tvari - aroma, bojila i konzervansa te bilo kakvih umjetnih spojeva prisutnih u majčinoj prehrani, koji prodiru u majčino mlijeko i utječu izravno na crijevnu sluznicu, odnosno majčina upotreba proizvoda koji sadrže sintetičke tvari. aditivi: kobasice, dimljeno meso, sve vrste konzervirane hrane, industrijski sokovi, mliječni proizvodi s voćem i drugi aromatični nadjevi. Konačno, vrlo čest uzrok upale crijeva je kršenje normalne crijevne mikroflore - drugim riječima, crijevna disbioza (ili disbioza), kada je malo predstavnika normalne mikroflore, ali se množe takozvani oportunistički mikrobi, odnosno patogeni koji u nepovoljnim uvjetima mogu izazvati upalu u crijevima. U ovom slučaju, sluznica pati zbog utjecaja uvjetno patogenih mikroorganizama i njihovih metaboličkih proizvoda. Rizik od razvoja disbioze značajno se povećava ako su majci i / ili djetetu propisani antibakterijski lijekovi.

Što uraditi? U prisustvu zelenila u stolici, prvo treba isključiti pothranjenost djeteta. Naravno, uz poremećaje stolice, primijetit će se i drugi simptomi: beba može pokazati nezadovoljstvo u dojkama ako se mlijeko slabo ispušta iz bradavice, ne zaspi nakon hranjenja i / ili nikada ne izdrži više sati između hranjenja, ima smanjenu stopu debljanja i rast. Uz ozbiljnu pothranjenost, dijete može imati smanjenje količine mokrenja (obično je to najmanje jedan dan), mokraća može biti koncentriranija (obično je gotovo bezbojna i ima samo blagi miris). Dalje, trebali biste se ponašati prema situaciji: u slučaju nedovoljne laktacije, prebacite se na hranjenje "na zahtjev" ili "na prvi plač", češće primjenjujte dijete na dojku, pustite ga da ostane na dojci koliko želi, dajte obje dojke na jednom hranjenju, pazite da hranite dojenje tijekom noći, uzimajte lijekove koji potiču laktaciju. Ako se uzrok pothranjenosti krije u pogrešnom obliku bradavica, možda bi bilo vrijedno koristiti posebne navlake za bradavice tijekom hranjenja. U svakom slučaju, ako sumnjate na nedovoljnu prehranu mrvica, bolje je kontaktirati pedijatra, kao i savjetnika za dojenje.

Dalje, trebali biste pažljivo provjeriti majčinu prehranu. Svi proizvodi koji sadrže sintetičke aditive podliježu bezuvjetnom izuzeću. Ne treba zaboraviti da sintetički vitaminski pripravci koje uzima majka (uključujući trudnice i dojilje) često mogu postati uzrok upale crijeva u novorođenčadi, stoga njihov unos mora biti isključen. Trebali biste se pobrinuti i da količina voća i povrća u prehrani ne prevlada nad ostalom hranom (ti „darovi zemlje“ sadrže veliku količinu kiselina, čiji višak u majčinom mlijeku može uzrokovati upalu sluznice u djetetovim crijevima).

Sad kad smo stvorili sve moguće preduvjete za pravilnu prehranu djeteta, vrijedi se voditi njegovom dobrobiti. Ako dijete dobiva dobru visinu i težinu, ne brinu ga bolovi u trbuhu i alergijske reakcije, općenito je zdravo i veselo, zanima ga svijet oko njega u skladu s godinama, tada se jedini simptom - zelena boja stolice - može zanemariti: najvjerojatnije, on odražavat će posljedice hipoksije ili prisutnosti crijevne disbioze kod bebe. U ljudskom tijelu, posebno nedavno rođenom, sve ide prema vlastitim zakonima i individualnom brzinom. Kolonizacija crijeva s „pravim“ mikrobima proces je koji traje više od jednog dana ili čak jednog tjedna, stoga, čak i u potpuno zdrave djece, prijelazna stolica može trajati i do mjesec dana ili čak i više. Ako to ne sprječava bebu da se normalno razvija, ne možete se miješati u taj proces. Svejedno, lijek za disbakteriozu još nije stvoren bolje od majčinog mlijeka. Jedino što ne ometa rad s produljenim znakovima disbioze je doniranje majčinog mlijeka za cijepljenje kako bi se osiguralo da ono ne sadrži patogene mikrobe (ako postoji, utvrđuje se njihova osjetljivost na antibakterijske lijekove, tada se majka liječi najučinkovitijim antibioticima za ovaj slučaj - dojenje je obično zaustavljeno za to razdoblje).

Ako se, međutim, beba ne osjeća dobro (na primjer, muče je crijevne kolike ili se primijete kožne alergijske reakcije ili dobiva nedovoljnu težinu i visinu), tada bi trebalo proći neke testove - koprogram i analizu izmeta na floru (ili, kako kažu, za disbiozu). Koprogram će pokazati kako se odvijaju procesi probave u crijevima, a može potvrditi prisutnost upale sluznice (povećanje broja leukocita u fecesu, oštro kisela reakcija, prisutnost okultne krvi ukazat će na to). U analizi flore glavnu pozornost treba obratiti na prisutnost i / ili broj patogenih mikroorganizama - onih koji se normalno ne bi trebali nalaziti u crijevima ili čiji broj ne bi trebao prelaziti određene granice. Broj "prijateljskih" mikroba možda uopće neće biti indikativan ako se izmet analizira kasnije od dva sata nakon sakupljanja. Budući da se upravo to događa u ogromnoj većini slučajeva, tada se broj normalnih mikroba u ovoj analizi može zanemariti. Otkrivanje patogenih (patogenih) mikroba (pod uvjetom da je majčino mlijeko analizirano, a majka, ako je potrebno, liječena) razlog je propisivanja posebnih lijekova za bebu. U pravilu se liječenje provodi s fagovima - posebnim virusima koji uništavaju određenu vrstu patogenih mikroba i ne utječu na floru u cjelini. U nekim se slučajevima mogu propisati antibakterijski lijekovi, uzimajući u obzir osjetljivost patogenih bakterija na njih. Cjelovito liječenje lijekovima koji pomažu u obnavljanju normalne mikroflore.

Bijele kvržice na djetetovoj stolici

Ponekad u bebinom izmetu možete vidjeti bijele grudice, kao da je netko tamo pomiješao veliki svježi sir. Ako se ovaj simptom primijeti u pozadini normalnog tjelesnog razvoja djeteta (dobro se udeblja i raste), onda je to dokaz prekomjernog prejedanja: tijelu se isporučuje više hranjivih sastojaka nego što mu je potrebno za zadovoljenje stvarnih potreba (kada se dojka nudi ne samo radi zadovoljenja gladi, ali i bilo kakva udobnost). U tome nema apsolutno ništa loše, jer je djetetovo tijelo savršeno prilagođeno takvom "poprsju": jednostavno izbacuje višak u obliku takvih neprobavljenih bijelih nakupina. Danas, kada je postavljen tečaj za hranjenje "na prvi plač", većina zdrave djece barem s vremena na vrijeme ima ovu stolicu. Ako je ovaj simptom popraćen nedostatkom težine ili visine, osobito ako je ovo zaostajanje pogoršano, najvjerojatnije postoji enzimska insuficijencija probavnih žlijezda, što ne omogućuje ispravnu probavu dolaznih hranjivih sastojaka. U tom slučaju pedijatar ili gastroenterolog može propisati nadomjesnu enzimsku terapiju.

Nedostatak laktaze

Često se roditelji mogu suočiti s činjenicom da je bebina stolica tanka, vodenasta, ponekad se pjeni, ima oštriji kiseli miris, a u nekim slučajevima i promijenjenu boju - senf ili zelenkast. Na pamučnoj peleni takav izmet ostavlja zonu za zalijevanje oko njega. Stolice se često izlučuju u malim obrocima, čak i kad prođe plin. Kisela reakcija izmeta često uzrokuje trajni pelenski osip. Takva se slika uočava kada je probava laktoze - mliječnog šećera oštećena, kada iz nekog razloga količina laktoze koja ulazi u crijevo s majčinim mlijekom premašuje količinu enzima laktaze neophodnu za njegovu probavu. To može biti ili s viškom laktoze u mlijeku (nasljedna predispozicija majke, višak svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda u njezinoj prehrani), ili uz smanjenu proizvodnju laktaze u probavnim žlijezdama mrvica. Neprobavljeni ugljikohidrati "uvlače" veliku količinu vode u lumen crijeva, zbog čega izmet ima tanak, vodenast karakter.

Često nedostatak laktaze prati crijevna disbioza: kisela reakcija crijevnog sadržaja ometa kolonizaciju crijeva ispravnom florom, a nedostatak potrebnog broja korisnih mikroorganizama, pak, smanjuje sposobnost probave ugljikohidrata. Ako ovo ne ometa razvoj djeteta (kao što smo već rekli, njegovi su znakovi normalno povećanje visine i težine, odsutnost crijevnih kolika i trajni pelenski osip), ovo stanje može u potpunosti ostati bez liječenja. U ogromnoj većini slučajeva nedostatak laktaze je privremeni problem i s godinama nestaje bez traga (otprilike za mjesec dana aktivnost probavnih žlijezda povećava se toliko da se djetetovo tijelo lako može nositi ne samo s fermentiranim mliječnim proizvodima, već i sa svježim mlijekom). Teški i doživotni poremećaji u proizvodnji laktaze gotovo su uvijek genetski uvjetovani: trebao bih razmisliti o takvoj varijanti nasljedne bolesti ako najbliži rođaci u obitelji pate od nedostatka laktaze u odrasloj dobi. Da bi se potvrdila dijagnoza, uz koprološku studiju, analizira se i izmet na ugljikohidrate.Utvrđenim nedostatkom laktaze, majka prije svega treba prilagoditi prehranu: isključiti svježe mlijeko, ako je ovaj korak neučinkovit, značajno smanjiti količinu fermentiranih mliječnih proizvoda (izuzetak je sir koji praktički nema mliječni šećer). Ako sve ove mjere nisu uspješne, liječnik može propisati nadomjesnu terapiju laktazom..

Zatvor u dojenčadi

Zatvorom se smatra odsutnost neovisne stolice dulje od jednog dana (naravno, osim u slučajevima potpune asimilacije mlijeka), kao i slučajevi kada je pražnjenje crijeva otežano i popraćeno značajnom nelagodom.

Tijekom dojenja zatvor je prilično rijedak, a dva su glavna razloga za njih: pothranjenost majke i poremećaji crijevne pokretljivosti, uključujući grč analnog sfinktera.

Nepravilna prehrana majke izražava se tendencijom prema hrani bogatoj proteinima i lako probavljivim ugljikohidratima, nedostatkom prehrambenih vlakana, Stoga, kada se očituje zatvor kod djeteta, majka prije svega treba normalizirati svoju prehranu: dati prednost žitaricama (posebno heljdi, smeđoj riži, zobenih pahuljicama), cjelovitim žitaricama kruh, u prehranu uključite kuhano povrće. Neki proizvodi (breskve, marelice, suhe šljive, suhe marelice, smokve, kuhana repa, svježi kefir) imaju izražena laksativna svojstva. U mnogim će vam slučajevima omogućiti normalizaciju ne samo vlastite stolice, već i bebine stolice..

Ako takve mjere ne dovode do ničega, najvjerojatnije postoji kršenje pokretljivosti crijeva (hipotenzija ili, obratno, grč) i / ili grč sfinktera anusa. Uz grč sfinktera, prolazak plinova iz crijeva također je otežan, stoga zatvor često prati jaka crijevna kolika. Nažalost, gotovo je nemoguće nositi se s ovim stanjima kućnim metodama, jer su povezane s kršenjem živčane regulacije tonusa glatkih mišića i posljedice su porođajne ozljede ili nepovoljnog tijeka trudnoće. Ako su popraćeni drugim simptomima zbog kojih se obraćate neurologu (ekscitabilnost ili, obrnuto, letargija mrvica, poremećaji spavanja, meteorološka ovisnost, poremećaji mišićnog tonusa itd.), Tada liječenje koje im je propisano zbog bolesti središnjeg živčanog sustava često pomaže u poboljšanju situacije. s zatvorom.Ako je beba, ako nema stolice, zabrinuta zbog boli i / ili nadutosti u trbuhu, možete pokušati staviti plinsku cijev koja će nježno stimulirati anus. Uz umjetno hranjenje, zatvor je, nažalost, mnogo češći, jer je probava mliječnih formula velika poteškoća za probavni sustav dojenčeta. U mnogim slučajevima zamjena polovine djetetove svakodnevne prehrane fermentiranom mliječnom smjesom pomaže u normalizaciji situacije (kisele smjese možete postupno uvoditi nakon 3 tjedna života). Nakon mjeseci života u bebinu prehranu možete uvesti izvarak i pire od suhih šljiva koji pomažu u nošenju s zatvorom u većini slučajeva..

Ako ove mjere ne pomažu u normalizaciji situacije (kako prirodnim, tako i umjetnim hranjenjem), pedijatar može propisati neke lijekove: svijeće s glicerinom (u prvih 6 mjeseci života jedna je doza sastoji-½ svijeća), duphalac, mikroklizme "Mikrolax".

Evo glavnih "tajni" koje bebina pelena može sakriti. Pokušali smo vas naučiti prepoznati neke signale djetetovog tijela, ali želimo vas još jednom podsjetiti: bilo kakvu dijagnozu, pa čak i više, imenovanje liječenja trebao bi provoditi samo liječnik..

Informacije na web mjestu su samo za referencu i nisu preporuka za samodijagnozu i liječenje. Za medicinska pitanja svakako se obratite liječniku.