Duphalac

Upute za korištenje:

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Duphalac je farmakološki pripravak na bazi laktuloze s laksativnim učinkom.

Sastav i oblik izdanja

Duphalac je dostupan u obliku sirupa. 100 ml lijeka sadrži 66,7 g laktuloze i pročišćene vode do volumena od 100 ml.

Prema uputama, Duphalac je prozirna viskozna tekućina svijetlo žute boje.

Ovaj se lijek proizvodi u plastičnim bocama od 200, 500 ili 1000 ml (uključujući mjernu čašu). Postoji i oblik oslobađanja u jednokratnoj foliji i polietilenskim vrećicama od 15 ml (10 vrećica u kutiji).

farmakološki učinak

Ovaj lijek ima laksativni učinak. Duphalac ima hiperosmotski učinak, a time potiče crijevnu peristaltiku. Također poboljšava apsorpciju fosfata i soli kalcija te favorizira uklanjanje amonijevih iona. Crijevna mikroflora debelog crijeva razgrađuje laktulozu na organske kiseline male molekulske težine, pridonosi povećanju volumena crijevnog sadržaja. Dakle, Duphalac potiče pokretljivost crijeva i utječe na konzistenciju stolice. To dovodi do obnavljanja fiziološkog ritma pražnjenja debelog crijeva i uklanjanja zatvora..

Primjena Duphalaca za hepatičnu encefalopatiju ili prekomu (komu) omogućuje smanjenje sadržaja otrovnih tvari metabolizma dušika u crijevima, smanjujući tako negativan učinak tih tvari na mozak.

Prema uputama, Duphalac je prebiotik, odnosno pojačava rast korisnih bakterija (bifidobakterija i laktobacila) i inhibira rast patogene flore (Clostridia, Salmonella) i skraćuje razdoblje izlučivanja bakterija. Dakle, ovaj lijek omogućuje povoljnu ravnotežu crijevne mikrobiocenoze.

Prema Duphalac-ovim uputama, lijek ima malu apsorpciju, nakon gutanja dolazi do debelog crijeva nepromijenjen i tamo ga dijeli mikroflora. U dozi od 40-75 ml dnevno, ovaj se lijek potpuno metabolizira. Kada se uzimaju veće doze, lijek se djelomično izlučuje nepromijenjen.

Indikacije za uporabu

Duphalac se koristi kod zatvora funkcionalnog podrijetla, kao i za omekšavanje stolice hemoroidima, analnim pukotinama, nakon operacija na crijevima i području analnog kanala. Ovaj je lijek indiciran za hepatičnu encefalopatiju ili komu (prekomu).

Prema uputama, Duphalac se koristi u složenom liječenju disbioze, enteritisa (u fazi nošenja bakterija) i sindroma trule dispepsije u djece (kao rezultat akutnog trovanja hranom).

Duphalac se koristi i za pripremu debelog crijeva za dijagnostičke studije (sigmoidoskopija, irigoskopija, kolonoskopija).

Kontraindikacije za uporabu

 • Akutna crijevna opstrukcija;
 • Galaktozemija;
 • preosjetljivost na sastavne komponente lijeka.

Prema Duphalac-ovim uputama, treba ga koristiti s oprezom u bolesnika s intolerancijom na laktozu, s crijevnim krvarenjima nepoznate etiologije. Također, lijek treba koristiti s oprezom u bolesnika s hepatičnom encefalopatijom, dijabetes melitusom.

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Prema uputama, Duphalac nema nikakvog utjecaja na fetus i na tijek trudnoće, odobren je za uporabu tijekom trudnoće. Lijek ne prolazi u majčino mlijeko i može se koristiti tijekom dojenja.

Način primjene i doziranje

Ovaj je lijek namijenjen oralnoj primjeni. Sirup se može uzimati nerazrijeđen ili razrijeđen vodom. Ako se Duphalac propisuje jednom dnevno, tada ga treba piti u isto vrijeme (na primjer, ujutro za vrijeme doručka).

U liječenju zatvora i za omekšavanje stolice, lijek se propisuje odraslima u početnoj dozi od 15-45 ml dnevno, a zatim prelaze na dozu održavanja od 15-30 ml. Početna doza odabire se pojedinačno, lijek se može uzeti jednom ili podijeliti u 2 dijela. Doza održavanja odabire se ovisno o odgovoru na uzimanje ovog lijeka. Prema recenzijama Duphalaca, terapijski učinak može se pojaviti 2-3 dana nakon početka lijeka. Tijekom liječenja Duphalacom potrebno je uzimati dovoljnu količinu tekućine (1,5-2 litre dnevno).

Za djecu se doziranje lijeka odabire ovisno o dobi:

 • djeca 7-14 godina - 10-15 ml dnevno;
 • djeca 1-6 godina 5-10 ml dnevno;
 • djeca mlađa od godinu dana - do 5 ml dnevno.

Duphalac za novorođenčad koristi se i u liječenju zatvora i disbioze. Preporuča se započeti uzimanje s 1 ml, postupno povećavajući volumen lijeka na 4-5 ml (to će pomoći u izbjegavanju povećanog stvaranja plinova).

U liječenju jetrene encefalopatije, doza Duphalac odabire se pojedinačno, obično je početna doza 30-45 ml.

Za pripremu debelog crijeva za istraživanje koristi se 100-150 ml lijeka. Doziranje obično ovisi o vrsti studije, stanju pacijenta i liječnik odabire pojedinačno. Prema recenzijama, Duphalac se u ove svrhe najbolje koristi u kombinaciji s drugim metodama čišćenja crijeva (na primjer, klistirima za čišćenje).

Nuspojava

U prvim danima primjene Duphalaca može se pojaviti pojačano stvaranje plina (nadimanje). Obično nestane nakon nekoliko dana. Pri uzimanju visokih doza lijeka javlja se proljev. Također se mogu pojaviti mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. Prema Duphalacu, izvješća o njegovim nuspojavama nisu dovoljna za preciznu procjenu incidencije slučajeva..

Ako se lijek koristi u visokim dozama (na primjer, u liječenju jetrene encefalopatije), pacijent može razviti elektrolitsku neravnotežu zbog proljeva.

Predozirati

Pri uzimanju visokih doza lijeka mogući su proljev i bolovi u trbuhu. Otkazivanje lijeka ili smanjenje njegove doze neutralizira ove manifestacije. U slučaju neravnoteže elektrolita, korekcija je potrebna uvođenjem otopina elektrolita.

Interakcija s drugim lijekovima

Nisu provedena klinička ispitivanja interakcije Duphalac-a s drugim farmakološkim lijekovima.

posebne upute

Ako nema učinka uzimanja lijeka nekoliko dana, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Treba imati na umu da Duphalac može sadržavati malu količinu šećera (na primjer, laktoza, galaktoza, fruktoza). Kada uzimaju dozu za zatvor, to ne predstavlja problem za dijabetičare. Ali kod liječenja jetrene kome (encefalopatije), za ovu skupinu bolesnika treba uzeti u obzir sadržaj šećera.

Pacijenti s netolerancijom na galaktozu, fruktozu ne smiju koristiti ovaj lijek. Duphalac za novorođenčad može se koristiti samo pod liječničkim nadzorom.

Duphalac ® (Duphalac ®)

Djelatna tvar:

Sadržaj

 • Sastav i oblik izdanja
 • farmakološki učinak
 • Farmakodinamika
 • Farmakokinetika
 • Indikacije lijeka Duphalac
 • Kontraindikacije
 • Primjena tijekom trudnoće i dojenja
 • Nuspojave
 • Interakcija
 • Način primjene i doziranje
 • Predozirati
 • posebne upute
 • Proizvođač
 • Uvjeti skladištenja lijeka Duphalac
 • Rok trajanja lijeka Duphalac
 • Cijene u ljekarnama
 • Recenzije

Farmakološka skupina

 • Laksativi

Nosološka klasifikacija (ICD-10)

 • A09 Proljev i gastroenteritis sumnje na zarazno podrijetlo (dizenterija, bakterijski proljev)
 • K30 Dispepsija
 • K59.0 Zatvor
 • K63.8.0 * Disbakterioza
 • K72.9 Oštećenje jetre, nespecificirano
 • Z100 * RAZRED XXII Kirurška ordinacija

Sastav i oblik izdanja

Sirup100 ml
laktuloza66,7 g
pomoćna tvar: pročišćena voda - do 100 ml

u bočicama od polietilena od 200, 500 ili 1000 ml s poklopcem na vijak, zajedno s mjernom čašom; u jednokratnim vrećicama od polietilena i aluminijske folije, 15 ml; u kartonskoj kutiji 10 vrećica.

Opis oblika doziranja

Prozirna viskozna tekućina od bezbojne do svijetlo žute sa smeđom bojom.

farmakološki učinak

Farmakodinamika

Ima hiperosmotski laksativni učinak, potiče crijevnu peristaltiku, poboljšava apsorpciju fosfata i soli Ca 2+, pospješuje izlučivanje amonijevih iona.

Laktuloza se crijevnom florom debelog crijeva razgrađuje na organske kiseline niske molekularne težine, što dovodi do smanjenja pH, a zbog povećanja osmotskog tlaka i do povećanja volumena crijevnog sadržaja. Ovi učinci potiču pokretljivost crijeva i utječu na konzistenciju stolice. Zatvor nestaje, a fiziološki ritam pražnjenja debelog crijeva se obnavlja.

Kod jetrene encefalopatije i jetrene (pre) kome učinak se pripisuje suzbijanju proteolitičkih bakterija povećanjem broja acidofilnih bakterija (npr. Laktobacili); prijelaz amonijaka u ionski oblik zbog zakiseljavanja sadržaja debelog crijeva; pražnjenje crijeva zbog smanjenja pH u debelom crijevu i osmotskog učinka; kao i smanjenje otrovnih tvari koje sadrže dušik poticanjem bakterija koje koriste amonijak za sintezu bakterijskih proteina.

Inhibira rast salmonele u crijevima, skraćuje razdoblje izlučivanja bakterija.

Farmakokinetika

Niska apsorpcija; ne upijajući se, dolazi do debelog crijeva, gdje ga razgrađuje crijevna flora. Potpuno se metabolizira u dozama do 45–70 ml; u većim dozama, djelomično se izlučuje nepromijenjen.

Indikacije lijeka Duphalac ®

zatvor: regulacija fiziološkog ritma pražnjenja debelog crijeva;

omekšavanje stolice u medicinske svrhe (hemoroidi, operacije debelog crijeva i anusa);

jetrena encefalopatija - liječenje i prevencija jetrene kome i prekoma;

crijevna disbioza; enteritis uzrokovan salmonelom, šigelom, salmonelozom u fazi prijenosa bakterija; sindrom truljenja dispepsije (u male djece kao posljedice akutnog trovanja hranom).

Kontraindikacije

preosjetljivost na aktivni sastojak ili fruktozu, galaktozu, laktozu;

Pažljivo:

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Laktuloza se može sigurno koristiti kod trudnica i dojilja.

Nuspojave

U prvim danima može se pojaviti nadimanje (prolazi nakon 2 dana), u slučaju predoziranja mogu se javiti bolovi u trbuhu, proljev, što zahtijeva prilagodbu doze. Ako se duže vrijeme koriste veće doze u liječenju jetrene encefalopatije, zbog proljeva može doći do neravnoteže elektrolita.

Gastrointestinalni poremećaji: nadimanje, mučnina, povraćanje. Kada se koriste velike doze, proljev.

Interakcija

Zbog mehanizma djelovanja laktuloze, odnosno smanjenja pH u debelom crijevu, lijekovi čije oslobađanje ovisi o pH u debelom crijevu (poput pripravaka 5-aminosalicilne kiseline) mogu se inaktivirati.

Način primjene i doziranje

Iznutra, tijekom obroka (ujutro), doza se postavlja pojedinačno.

U liječenju zatvora ili za omekšavanje stolice uzimaju se sljedeće doze (vidi tablicu).

Doziranje Duphalac®-a u liječenju zatvora ili za omekšavanje stolice

DobPočetna doza, mlDoza održavanja, ml
Odrasli15–4510-25 (prikaz, stručni)
Djeca od 7-14 godina15deset
Djeca 3-6 godina5-10 (prikaz, stručni)5-10 (prikaz, stručni)
Djeca mlađa od 3 godinepetpet

Tipično, doza se može smanjiti nakon 2 dana primjene, ovisno o potrebama pacijenta. Klinički učinak nastupa za 2 dana. To je karakteristično za djelovanje laktuloze. Doza ili učestalost primjene povećavaju se ako se tijekom 2 dana od uzimanja lijeka ne primijeti poboljšanje stanja pacijenta.

U liječenju jetrene kome i prekome: početna doza je 30–45 ml 3 puta dnevno. Zatim prelaze na pojedinačno odabranu dozu održavanja tako da meka stolica bude maksimalno 2-3 puta dnevno, a pH stolice unutar 5,0-5,5.

U akutnim slučajevima, Duphalac ® se može davati kao klistir u omjeru od 300 ml lijeka i 700 ml vode.

U liječenju crijevne disbioze: djeca mlađa od 1 godine dnevna doza - 1,5-3 ml, 1-3 godine - 3 ml, 4-7 godina - 5 ml, starije od 7 godina i odrasli - 10 ml.

U liječenju salmoneloze, šigeloze: u prvih 10-12 dana - 15 ml 3 puta dnevno, nakon tjedne stanke - u istoj dozi 5 puta dnevno.

Predozirati

Simptomi: kada se koriste velike doze - bolovi u trbuhu, proljev.

Liječenje: uzimanje lijeka treba prekinuti ili smanjiti dozu.

posebne upute

Ako u roku od 2 dana nema terapijskog učinka ili ako se zatvor nastavi nakon tretmana, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Pacijenti s intolerancijom na laktozu, prilikom primjene ovog lijeka potrebno je uzeti u obzir sadržaj laktoze u lijeku (Duphalac ® sadrži do 1,7 g galaktoze i do 0,9 g laktoze u 15 ml sirupa).

Doziranje koje se obično koristi kod zatvora ne bi trebalo predstavljati problem pacijentima s dijabetesom. Doza koja se koristi u liječenju jetrene (pre) kome obično je mnogo veća i stoga je treba prilagoditi kada se daje pacijentima s dijabetesom..

Uz dugotrajno liječenje (više od 6 mjeseci) s povećanim dozama lijeka, potrebno je redovito kontrolirati razinu elektrolita u krvnoj plazmi.

Lijek ne utječe ili ima blagi učinak na sposobnost upravljanja automobilom i upravljanje strojevima i mehanizmima.

Proizvođač

Solvay Pharmaceuticals B.V., Nizozemska.

Uvjeti skladištenja lijeka Duphalac ®

Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja lijeka Duphalac ®

Ne upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na pakiranju.

Duphalac

Upute za korištenje:

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Duphalac - lijek koji potiče pokretljivost crijeva s detoksikacijskim i laksativnim učinkom.

Oblik i sastav izdanja

Duphalac se proizvodi u obliku sirupa (viskozna prozirna tekućina od bezbojne do svijetlo žute boje sa smeđom bojom), 0,2 l, 0,5 l ili 1 l u polietilenskim bocama u kompletu s mjernom čašom, po 15 ml u aluminijskim vrećicama folija i polietilen.

Sastav od 100 ml sadrži 66,7 g laktuloze (aktivne tvari) i pročišćene vode.

Indikacije za uporabu

 • U liječenju zatvora, uključujući kronični i koji se javlja tijekom trudnoće i zbog hemoroida;
 • Priprema za i nakon kirurških operacija u anusu i debelom crijevu;
 • Olakšati defekaciju (omekšavanje stolice) s sindromom boli nakon uklanjanja hemoroida;
 • S hepatičnom encefalopatijom, jetrenim prekomom i komom.

Kontraindikacije

Primjena Duphalaca kontraindicirana je kod:

 • Galaktozemija;
 • Opstrukcija crijeva;
 • Preosjetljivost na aktivni sastojak ili galaktozu, fruktozu, laktozu.

Oprez zahtijeva uzimanje lijeka za dijabetes.

Način primjene i doziranje

Duphalac se uzima ujutro uz obroke. Liječnik dozu određuje pojedinačno.

Za omekšavanje stolice ili liječenje zatvora obično se propisuje u početnim dozama i dozama održavanja (ml):

 • Odrasli -15-45 / 10-25;
 • Djeca od 7-14 godina –15/10;
 • Djeca 3-6 godina - 5-10 / 5-10;
 • Djeca mlađa od 3 godine - 5/5.

Nakon 2 dana primjene, doza Duphalac-a može se smanjiti ovisno o potrebama pacijenta. Klinički učinak obično se javlja nakon 2 dana. Ako za to vrijeme ne dođe do poboljšanja stanja, doza ili učestalost primjene se povećavaju.

U liječenju hepatične kome i prekome, lijek se propisuje u početnoj pojedinačnoj dozi od 30-45 ml, učestalost primjene je 3 puta dnevno. U budućnosti prelaze na pojedinačno odabranu dozu održavanja koja 2-3 puta dnevno daje meku stolicu i pH stolice u rasponu od 5,0-5,5.

U akutnim slučajevima lijek se propisuje u obliku klistira u omjeru od 300 ml Duphalac-a i 700 ml vode.

Tijekom liječenja crijevne disbioze propisana je dnevna doza:

 • Djeca mlađa od 1 godine - 1,5-3 ml;
 • Djeca stara 1-3 godine - 3 ml;
 • Djeca 4-7 godina - 5 ml;
 • Odrasli i djeca starija od 7 godina - 10 ml.

Kod šigeloze i salmoneloze, u prvih 10-12 dana liječenja uzima se 15 ml tri puta dnevno, 3 puta dnevno, nakon sedmodnevne pauze, lijek se uzima u istoj dozi 5 puta dnevno.

Nuspojave

Kada se koristi Duphalac, moguće je razviti poremećaje probavnog sustava. Na početku liječenja može se razviti nadimanje koje se obično postupno smanjuje i prolazi samo od sebe. Kada se uzima lijek koji prelazi preporučene doze, mogu se pojaviti proljev i bolovi u trbuhu, što će rezultirati prilagodbom doze. U nekim se slučajevima tijekom terapije javlja mučnina..

Kada se dugo uzima Duphalac u visokim dozama u liječenju i prevenciji jetrene prekome i kome, može se primijetiti kršenje metabolizma vode i elektrolita te proljev.

Također, tijekom terapije mogu se javiti poremećaji u obliku:

 • Glavobolja, napadaji, vrtoglavica (rijetko);
 • Alergijske reakcije;
 • Aritmije, povećani umor, mijalgija, slabost.

posebne upute

Ako u roku od 2 dana nema terapijskog učinka ili kad se zatvor zatvori nakon liječenja, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Pacijenti s intolerancijom na laktozu prilikom uzimanja Duphalaca trebaju uzeti u obzir sadržaj laktoze u njemu - u 15 ml sirupa do 0,9 g laktoze i do 1,7 g galaktoze.

Pri duljoj primjeni visokih doza (duljoj od 6 mjeseci), razinu redovitog nadzora elektrolita u krvnoj plazmi.

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja automobilom i mehanizme.

Analozi

Duphalac-ovi analozi su:

 • Što se tiče aktivne tvari - Goodluck, Romfalak, laktuloza, Lizalak, Legendal, Portalak, Normase;
 • Po mehanizmu djelovanja - pripravci bisakodil, anise vulgaris, biljka centaurija, ulje vazelina, kora krkavine, ricinusovo ulje, laneno sjeme, glicelax laxigal goodluck pursennid norgalax dinolak guttasil musinum klam mucofalk laxulax lax pripravci i drugi.

Uvjeti skladištenja

Čuvati izvan dohvata djece, na temperaturi od 10-25 ° C.

Rok trajanja lijeka - 3 godine.

Pronašli ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Duphalac: upute za uporabu

Sastav

1 ml sirupa sadrži:

djelatna tvar: laktuloza 667 mg;

pomoćna tvar: pročišćena voda do 1 ml.

1 vrećica 15 ml sadrži 10 g laktuloze.

Opis

Prozirna viskozna tekućina od bezbojne do svijetložute sa smećkastom bojom.

Farmakoterapijska skupina

Osmotski laksativi. ATX kod: A06AD11.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Pod utjecajem crijevne flore u debelom crijevu laktuloza se pretvara u organske kiseline male molekulske težine. Kiseline osmotskim djelovanjem doprinose smanjenju pH u lumenu debelog crijeva i povećanju crijevnog volumena. Potiče peristaltiku debelog crijeva i normalizira konzistenciju izmeta, što pomaže u uklanjanju zatvora i vraćanju fiziološkog ritma debelog crijeva..

Kod jetrene encefalopatije, laktuloza se koristi za inhibiranje proteolitičkih bakterija povećavajući skupinu acidofilnih bakterija (npr. Laktobacili); vezanje amonijaka u ionskom obliku zbog zakiseljavanja sadržaja debelog crijeva; postizanje laksativnog učinka zbog smanjenja pH i osmotskog učinka u lumenu debelog crijeva; mijenjajući bakterijski metabolizam dušika uporabom za sintezu bakterijskih proteina.

U tom kontekstu, važno je shvatiti da hiperamonemija sama po sebi ne može objasniti sve neuropsihijatrijske simptome hepatične encefalopatije. Međutim, amonijak može poslužiti kao primjer metabolizma drugih dušičnih spojeva..

Laktuloza, kao prebiotička tvar, potiče rast bifidobakterija i laktobacila, dok se rast oportunističkih klostridija i E. coli može suzbiti. Potiče povoljnu ravnotežu crijevne flore.

Farmakokinetika

Laktuloza se slabo apsorbira nakon oralne primjene i dolazi nepromijenjena do debelog crijeva, gdje je metabolizira crijevna flora. Potpuno se metabolizira u dozama od 25-50 g ili 40-75 ml; kod veće doze može se izlučiti nepromijenjen.

Indikacije za medicinsku uporabu:

zatvor: regulacija fiziološkog ritma pražnjenja debelog crijeva;

omekšavanje stolice u medicinske svrhe (hemoroidi, stanja nakon operacije na debelom crijevu i u anusu);

jetrena encefalopatija: liječenje i prevencija jetrene kome ili prekoma.

Način primjene i doziranje

Lijek je namijenjen oralnoj primjeni.

Otopina laktuloze može se uzimati i razrijeđena i nerazrijeđena. Potrebno je odmah progutati uzetu jednu dozu, ne držeći je u ustima. Sve doze treba prilagoditi pojedinačno. Ako je propisana jedna dnevna doza, mora se uzimati u isto vrijeme, na primjer, tijekom doručka.

Tijekom terapije laksativima preporuča se uzimanje dovoljne količine tekućine (1,5-2 litre, što je jednako 6-8 čaša) dnevno.

Za točno doziranje lijeka u bočicama koristite priloženu mjernu čašu. Kada koristite lijek u vrećicama, morate otkinuti kut vrećice i odmah uzeti sadržaj.

Doziranje za liječenje zatvora ili za omekšavanje stolice u medicinske svrhe

Dnevna doza laktuloze može se uzeti jednom ili dijeljenjem na dva dijela pomoću mjerne čaše. Početna doza može se prilagoditi dozi održavanja, ovisno o odgovoru na lijek. Ponekad može potrajati nekoliko dana (2-3 dana) za razvoj terapijskog

DobPočetna dnevna dozaDnevna doza održavanja
Odrasli i adolescenti15-45 ml (10-30 g laktuloze) (1-3 vrećice)15-30 ml (10-20 g laktuloze) (1-2 vrećice)
Djeca od 7-14 godina15 ml (10 g laktuloze) (1 vrećica)10-15 ml (7-10 g laktuloze) (1 vrećica *)
Djeca od 1-6 godina5-10 ml (3-7 g laktuloze)5-10 ml (3-7 g laktuloze)
Djeca do 1 godinedo 5 ml (do 3 g laktuloze)do 5 ml (do 3 g laktuloze)

* Ako je doza održavanja ispod 15 ml, tada je potrebno lijek koristiti u bočicama.

Doziranje za liječenje jetrene encefalopatije (odrasli)

Početna doza: 3 puta dnevno, 30-50 ml (ili 2-3 vrećice). Zatim prelaze na pojedinačno odabranu dozu održavanja tako da meka stolica bude maksimalno 2-3 puta dnevno.

Sigurnost i djelotvornost primjene u djece (mlađe od 18 godina) s hepatičnom encefalopatijom nije utvrđena zbog nedostatka podataka.

Stariji bolesnici i bolesnici s oštećenjem bubrega ili jetre

Ne postoje posebne preporuke za doziranje, jer je sistemski učinak laktuloze beznačajan.

Nuspojava

Sažetak sigurnosnog profila

U prvim danima uzimanja laktuloze moguće je nadimanje. Obično nestane nakon nekoliko dana. Ako se prekorači preporučena doza, mogu se pojaviti bolovi u trbuhu i proljev, što zahtijeva smanjenje doze. Ako se visoke doze koriste dulje vrijeme, obično u liječenju jetrene encefalopatije, pacijent može razviti elektrolitsku neravnotežu zbog proljeva.

Popis nuspojava

Sljedeći neželjeni učinci zabilježeni su s navedenom učestalošću u bolesnika koji su primali liječenje laktulozom tijekom placebom kontroliranih kliničkih ispitivanja [vrlo često (≥ 1/10); često (od ≥ 1/100 do

Kontraindikacije

preosjetljivost na aktivni sastojak ili bilo koji neaktivni sastojak lijeka;

opstrukcija gastrointestinalnog trakta, perforacija ili rizik od perforacije gastrointestinalnog trakta.

Mjere opreza za medicinsku uporabu

u slučaju bolova u trbuhu nepoznatog podrijetla, prije početka liječenja ili nedostatka terapijskog učinka nekoliko dana nakon početka uzimanja lijeka, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom;

laktulozu treba koristiti s oprezom u bolesnika s intolerancijom na laktozu;

doza koja se obično koristi u liječenju zatvora ne zahtijeva prilagodbu za bolesnike s dijabetesom melitusom. U liječenju jetrene encefalopatije obično se propisuju veće doze lijeka, što treba uzeti u obzir u odnosu na bolesnike sa dijabetes melitusom;

stalni unos neispravljenih doza i zlouporaba mogu dovesti do proljeva i neravnoteže u ravnoteži vode i elektrolita;

treba imati na umu da Duphalac® sadrži laktozu, galaktozu i malu količinu fruktoze, stoga bolesnici s rijetkim urođenim poremećajima, poput intolerancije na galaktozu ili fruktozu, nedostatkom laktaze ili malapsorpcijom glukoze-galaktoze, ne smiju prepisivati ​​ovaj lijek.

Pri liječenju djece, laksativi se trebaju koristiti u iznimnim slučajevima i pod liječničkim nadzorom.

Mora se imati na umu da se tijekom liječenja mogu pojaviti poremećaji refleksa pražnjenja..

Predozirati

Simptomi: Bol u trbuhu i proljev mogu se javiti ako se uzimaju u ustima u pretjerano visokim dozama.

Liječenje: prekid lijeka ili smanjenje doze, korekcija neravnoteže elektrolita u slučaju velikog gubitka tekućine zbog proljeva ili povraćanja.

Interakcija s drugim lijekovima

Nisu provedena ispitivanja interakcija s drugim lijekovima.

Primjena tijekom trudnoće i tijekom dojenja

Kada se uzima tijekom trudnoće, ne očekuje se učinak ovog lijeka na fetus, jer je sistemski učinak laktuloze beznačajan.

Lijek se može koristiti tijekom trudnoće.

Razdoblje dojenja

Ne očekuje se učinak lijeka na novorođenče / dojenče dojeno jer je sistemski učinak laktuloze na dojilje beznačajan. Lijek se može koristiti tijekom dojenja.

Ne očekuje se utjecaj na reproduktivnu funkciju, jer je sistemski učinak laktuloze beznačajan.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Primjena lijeka Duphalac® ne utječe ili ima blagi učinak na sposobnost upravljanja automobilom i mehanizme.