Peritonitis

Peritonitis se naziva aseptičnom upalom ili bakterijskom infekcijom peritoneuma i, u skladu s tim, razvija se u trbušnoj šupljini.

Ovaj je proces strahovita komplikacija upalnih bolesti trbušnih organa i uključen je u skupinu akutnih kirurških patologija, nazvanih "akutni trbuh". Prema statistikama, ova se bolest razvija u 15 - 20% slučajeva u bolesnika s akutnim kirurškim bolestima, a potreba za hitnom laparotomijom u tom pogledu doseže 43%.

Smrtnost s takvom komplikacijom opaža se u 4,5 - 58% slučajeva. Ogroman raspon brojeva objašnjava se mnogim čimbenicima (uzrok i stadij procesa, njegova prevalencija, dob pacijenta itd.).

Što je?

Jednostavnim riječima, peritonitis je upala peritoneuma koja je popraćena trovanjem tijela i popratnim poremećajima u radu mnogih organa i sustava..

Peritoneum su tanki listovi vezivnog tkiva koji pokrivaju trbušnu šupljinu iznutra, ograničavajući je od mišića, kao i unutarnjih organa, razdvajajući ih jedni od drugih. Peritoneum ima izvanredno svojstvo - kada je izložen patogenima, počinje proizvoditi tvari koje uzrokuju njihovu smrt. U slučaju kada broj mikroba premaši zaštitna svojstva peritoneuma, on sam postaje izvor bolesti i razvija se peritonitis.

Peritonitis je životno opasno stanje, a u slučaju neblagovremenog traženja medicinske pomoći, prognoza je obično loša.

Uzroci nastanka

Vodeći uzrok ove komplikacije su bakterije koje ulaze u trbušnu šupljinu. Ovisno o putu ulaska mikroorganizama, razlikuju se 3 vrste upala peritoneuma:

Primarni peritonitis

Upalni proces u ovom se slučaju događa u pozadini očuvanog integriteta unutarnjih organa trbuha i posljedica je spontane diseminacije krvi u peritoneum. Primarna upala peritoneuma, pak, podijeljena je na:

 • spontani peritonitis u djece;
 • spontana upala peritoneuma u odraslih;
 • tuberkulozna upala peritoneuma.

Patogeni agensi predstavljaju jednu vrstu infekcije ili monoinfekcije. Streptococcus pneumoniae su najčešći. U žena koje su seksualno aktivne, upala peritoneuma obično uzrokuju gonokoki i klamidija. U slučaju peritonealne dijalize pronađene su gram-pozitivne bakterije (eubakterije, peptokoki i klostridije).

U djece se spontana upala peritoneuma, u pravilu, događa u neonatalnom razdoblju ili na 4 - 5 godina. U dobi od četiri do pet godina čimbenik rizika za razvoj ove komplikacije su sistemske bolesti (skleroderma, eritematozni lupus) ili oštećenje bubrega s nefrotskim sindromom.

Spontana upala peritoneuma u odraslih često se javlja nakon pražnjenja (isušivanja) ascitesa uzrokovanog cirozom jetre ili nakon dulje peritonealne dijalize.

Tuberkulozne lezije peritoneuma javljaju se kod tuberkuloznih lezija crijeva, jajovoda (salpingitis) i bubrega (nefritis). Mycobacterium tuberculosis s protokom krvi iz primarnog žarišta infekcije ulazi u serozni pokrov trbušne šupljine.

Sekundarni peritonitis

Sekundarna upala peritoneuma najčešća je vrsta opisane komplikacije i uključuje nekoliko vrsta:

 • upala peritoneuma zbog oštećenog integriteta unutarnjih organa (kao rezultat njihove perforacije ili uništenja);
 • postoperativni;
 • posttraumatska upala peritoneuma kao rezultat tupe traume trbušne regije ili prodorne ozljede trbušne šupljine.

Uzroci prve skupine upale peritoneuma su sljedeće vrste patologija:

 • upala slijepog crijeva (upala slijepog crijeva), uključujući perforaciju slijepog crijeva (gangrenozni i perforirani upala slijepog crijeva);
 • upala unutarnjih spolnih organa kod žena (salpingitis i ooforitis, endometritis), kao i puknuće ciste jajnika ili jajovoda tijekom ektopične trudnoće ili u slučaju piosalpinksa;
 • crijevna patologija (crijevna opstrukcija, crijevni divertikuli, Crohnova bolest s perforacijom čira, perforacija čira na dvanaesniku, perforacija crijevnih čira druge etiologije: tuberkuloza, sifilis itd., maligni crijevni tumori i njihova perforacija);
 • bolesti jetre, gušterače i žučnih puteva (gangrenozni kolecistitis s perforacijom žučnog mjehura, suppuratura i puknuće različitih cista jetre i gušterače, puknuće cista parapankreasa, kolelitijaza).

Peritonitis nakon operacije ističe se u zasebnoj skupini, unatoč činjenici da je ova vrsta bolesti uzrokovana trbušnom traumom. Ali treba imati na umu da se trauma uzrokovana operacijom nanosi pacijentu pod određenim uvjetima, u skladu s pravilima asepse, a negativni odgovor tijela na kiruršku traumu povezan je sa složenom anestetičkom potporom.

Posttraumatska upala peritoneuma nastaje kao posljedica zatvorene trbušne trbuhe ili zbog prodorne ozljede trbuha. Probojne rane mogu nastati prostrijelnom ranom, ubodnim i reznim predmetima (nož, oštrenje) ili jatrogenim čimbenicima (endoskopski zahvati popraćeni oštećenjem unutarnjih organa, pobačaj, kiretaža maternice, histeroskopija).

Tercijarni peritonitis

Ova vrsta upale peritoneuma najteža je i u dijagnozi i u liječenju. Zapravo se radi o recidivu prethodne upale peritoneuma i, u pravilu, događa se nakon kirurškog zahvata kod onih pacijenata koji su doživjeli hitne situacije, uslijed čega su obrambene snage njihova tijela značajno potisnute. Tijek ovog procesa razlikuje se po izbrisanoj klinici, s razvojem višestrukog zatajenja organa i značajnom opijenošću. Čimbenici rizika za tercijarnu peritonealnu upalu uključuju:

 • značajna iscrpljenost pacijenta;
 • naglo smanjenje sadržaja albumina u plazmi;
 • identifikacija mikroorganizama otpornih na više antibiotika;
 • progresivno zatajenje više organa.

Tercijarna upala peritoneuma često je smrtonosna.

Klasifikacija

Od male važnosti je i vrsta tijeka bolesti, ovisno o prisutnosti gnoja i njegovoj količini:

 1. Gnojni peritonitis je najteži oblik, sepsa se vrlo brzo širi, štetni mikroorganizmi se aktivno razvijaju u trbušnoj šupljini. Crijevni peritonitis u pozadini opstrukcije, upala slijepog crijeva izazivaju ovu vrstu curenja.
 2. Aseptičan - može se manifestirati u pozadini perforacije čira na želucu, toksično-kemijskog oštećenja peritoneuma (klorovodična kiselina želučanog soka).
 3. Hemoragično - velike količine krvi, unutarnja krvarenja.
 4. Suho - s malom količinom izljeva (eksudata), očituje se u bolesnika s oštećenim imunitetom i slabim odgovorom tijela na leukocite.

Bolest može započeti s lokalnog područja, a zatim prijeći u fazu opće infekcije. Lokalni ili lokalizirani peritonitis manje je opasan, prognoza za život pacijenta je bolja. Postoji i totalni oblik s potpunim oštećenjem peritoneuma, koje najčešće završava smrću pacijenta..

Simptomi i prvi znakovi

Lokalni simptomi peritonitisa kod odraslih uključuju:

 • sindrom boli;
 • napetost trbušnih mišića;
 • znakovi iritacije peritoneuma pronađeni u dijagnozi.

Uobičajeni simptomi peritonitisa uključuju:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • često povraćanje;
 • ubrzani rad srca;
 • niski krvni tlak;
 • smanjena količina urina;
 • suha koža i šiljaste crte lica;
 • povećana kiselost;
 • zbunjenost.

Vanjske manifestacije peritonitisa ovise o simptomima bolesti koja je uzrokovala peritonitis i mogu se uvelike razlikovati. No, ipak, ovisno o vremenu koje je prošlo od početka upale, konvencionalno se razlikuje nekoliko stadija peritonitisa..

U odraslih osoba akutni peritonitis ima nekoliko faza razvoja:

 1. Reaktivna faza traje 12 do 24 sata;
 2. Toksična faza, trajanje od 12 do 72 sata;
 3. Terminalna faza nastaje nakon razmaka od 24 do 72 sata od početka bolesti i traje nekoliko sati.

Prva razina

Prva faza je reaktivna - prvi dan razvoja bolesti. Karakteriziraju ga izražene lokalne manifestacije. Tipično se bol javlja iznenada na točno definiranom području. Pojava i priroda boli ponekad se uspoređuju s osjećajima udaranja bodežom. U ovom trenutku epicentar boli određuje se, u pravilu, na području zahvaćenog organa, na primjer, puknućem slijepog crijeva - u desnoj inferolateralnoj zoni, perforacijom čira na želucu - u lijevom hipohondriju i / ili u epigastričnoj regiji. Bol je vrlo intenzivan, s tendencijom širenja. Bolovi su često stalni, ali ponekad postoji simptom zamišljene dobrobiti. U tom slučaju, osjećaji boli postaju manje intenzivni, pacijenti se smiruju. Nakon 2-3 sata, bol se ponovno pojavljuje.

Karakterističan je izgled pacijenta - koža je blijeda, ponekad sivo-zemljana ili cijanotična, prekrivena hladnim znojem, na licu izraz patnje. Pacijent na sve moguće načine pokušava ublažiti patnju - zauzima prisilni položaj na leđima ili na boku s nogama podignutim na trbuh, pokušava ne napuhati trbuh pri disanju, suzdržava kašalj.

Mišićna napetost je toliko izražena da govore o trbuhu nalik dasci. Osjećaj trbuha u pravilu uzrokuje značajnu bol. S peritonitisom, bol se pojačava kada se ruka brzo ukloni nakon pritiska na trbuh. Ovaj je simptom toliko tipičan da je izdvojen kao zaseban simptom - simptom Shchetkin-Blumberg. Pacijent može doživjeti opetovano povraćanje, koje ne donosi olakšanje, lažni nagon za mokrenjem, defekaciju. Već u ovoj fazi pojavljuju se simptomi tjelesnog trovanja, poput povećanja tjelesne temperature na 38 stupnjeva, hladnoće, učestalog slabog pulsa, suhoće jezika, obraza, jake žeđi.

Druga faza

Drugu fazu peritonitisa - toksičnu - karakterizira teže opće stanje s teškim simptomima trovanja tijela. Razvija se u roku od 24-72 sata od početka bolesti.

Istodobno, lokalne manifestacije, poput bolova u trbuhu, napetosti mišića prednjeg trbušnog zida, slabo su izražene ili ih uopće nema. Crte lica izoštrene su na pozadini izražene bljedoće usana, vrh nosa, ušne školjke i nokti postaju cijanotični. Ruke i noge su hladne na dodir. Razvija se poremećaj svijesti (jako uzbuđenje, ili češće, potpuna ravnodušnost). Povremeno potpuni gubitak svijesti. Pacijent nepomično leži na leđima, osjećaj trbuha ne izaziva nikakve senzacije. Uznemiren zbog suhih usta i žeđi. Nastavlja se bolno povraćanje, što ne donosi olakšanje.

Povraćaj je tamno smeđe boje neugodnog mirisa. Količina urina naglo se smanjuje sve do njegove odsutnosti. Tjelesna temperatura do 40-42 stupnja, disanje je isprekidano, puls je ubrzan, jedva primjetljiv.

Treća faza

Treća faza je nepovratna ili terminalna. Razvija se nakon 3 dana od početka bolesti i, nažalost, nakon 2-3 dana završava smrću.

Opće je stanje izuzetno teško. U ovoj su fazi vanjske manifestacije toliko karakteristične i slične kod svih pacijenata da su bili ujedinjeni pod imenom "Hipokratovo lice": vlažna blijedoplavičasta koža, udubljeni obrazi, šiljaste crte lica. Prilikom palpiranja nema napetosti u trbušnim mišićima, nema bolova. Disanje je odsutno ili oštro poremećeno, krvni tlak i puls nisu određeni.

U pravilu su u ovom trenutku pacijenti na odjelima intenzivne njege u uvjetima umjetne potpore životu..

Dijagnostika

Palpacijom trbuha otkrivaju se pozitivni peritonealni simptomi: Shchetkin-Blumberg, Voskresensky, Medel, Bernstein. Perkusije trbuha s peritonitisom karakterizira tupost zvuka, što ukazuje na izljev u slobodnu trbušnu šupljinu; auskultacijska slika omogućuje nam da govorimo o smanjenju ili odsutnosti crijevnog žamorja, čuje se simptom "smrtne tišine", "padanja kapi", "buke prskanja". Rektalni i vaginalni pregled s peritonitisom omogućuje nam sumnju na upalu zdjeličnog peritoneuma (pelvioperitonitis), prisutnost eksudata ili krvi u Douglasovom prostoru.

Obična radiografija trbušne šupljine s peritonitisom uzrokovana perforacijom šupljih organa ukazuje na prisutnost slobodnog plina (simptom "srpa") ispod kupole dijafragme; s crijevnom opstrukcijom nalaze se Kloyberove zdjele. Neizravni radiološki znakovi peritonitisa su visoki položaj i ograničeni izlazak kupole dijafragme, prisutnost izljeva u pleuralnim sinusima. Slobodna tekućina u trbuhu može se odrediti ultrazvukom.

Promjene u općoj krvnoj slici za peritonitis (leukocitoza, neutrofilija, povećana ESR) ukazuju na gnojnu opijenost. Laparocenteza (punkcija trbušne šupljine) i dijagnostička laparoskopija indicirani su u slučajevima koji nisu jasni za dijagnozu i omogućuju prosudbu uzroka i prirode peritonitisa.

Komplikacije i posljedice

Komplikacije peritonitisa u akutnom razdoblju bolesti su:

 1. Plućne komplikacije. Razvijaju se u toksičnom stadiju peritonitisa, kada se toksini i bakterije iz peritonealne šupljine prenose krvlju kroz tijelo. Uđu u pluća, uzrokuju stagnaciju krvi, remeteći proces prijenosa kisika u njih..
 2. Akutno zatajenje bubrega. Teška je posljedica peritonitisa, koji karakterizira naglo smanjenje bubrežne funkcije. Poznato je da je glavna funkcija bubrega uklanjanje toksičnih metaboličkih proizvoda iz tijela. Zbog oštećenja bubrega toksinima bakterija, koji se protokom krvi iz peritonealne šupljine šire po tijelu, ova funkcija naglo opada. Rezultat toga je zadržavanje ovih proizvoda u ljudskom tijelu..
 3. Otrovni šok. Jedan je od uzroka smrti kod peritonitisa. Razvija se u toksičnoj fazi, kada se širenje toksina iz žarišta upale po tijelu. Poznato je da je jedna od patogenetskih poveznica u peritonitisu povećana vaskularna propusnost. Bakterije i njihovi toksini lako prolaze u krvotok kroz oštećeni zid. Zajedno s krvlju, prenose se kroz tijelo, što uzrokuje zatajenje više organa..
 4. Dehidracija tijela. Karakterizira ga gubitak tekućine iz tijela od 5 posto ili više. Kod egzikoze nedostaje vode ne samo u krvotoku, već i u svim stanicama tijela. Budući da je voda izvor života, u ljudskom tijelu sudjeluje u svim metaboličkim procesima. Njegov nedostatak utječe na rad svih organa i sustava. Tkiva koja su izgubila vodu gube svoju funkciju. Razvija se ozbiljno oštećenje mozga, bubrega i jetre.

Komplikacije peritonitisa u postoperativnom razdoblju bolesti su:

 • Postoperativna infekcija šavova. Rizik od ove komplikacije najveći je kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu ili imaju dijabetes. Suppuration šavova opaža se u ranom postoperativnom razdoblju. Šav postaje crven, natečen i bolan. Nakon par dana iz njega počinje istjecati gnoj. Paralelno s tim, pacijent razvija groznicu, hladnoću i sveukupno zdravlje se pogoršava.
 • Ponavljajući peritonitis. Razvija se u jednom slučaju od stotinu. Ova komplikacija čini potrebnim ponovnu operaciju. Može se razviti s nedovoljnom drenažom operirane šupljine, neadekvatnom antibiotskom terapijom ili iz niza drugih razloga. U pravilu je ponovljeni peritonitis teži i još teži za liječenje..
 • Crijevna pareza. Očituje se nedostatkom crijevne motoričke aktivnosti. To je zastrašujuća komplikacija, jer je teško ispraviti. Najčešće se razvija s difuznim peritonitisom ili kao rezultat dugotrajnih operacija. U tom slučaju pacijenta muči bolno nadutost, produljeni zatvor. Pareza crijeva može se razviti i tijekom razdoblja same bolesti. U ovom slučaju, to otežava dijagnozu peritonitisa, jer ne daje klasične simptome iritacije peritoneuma i napetosti mišića..
 • Priraslice. Proces prianjanja gotovo je neizbježan kod peritonitisa. Svako kršenje integriteta peritoneuma, uključujući njegovu upalu, popraćeno je razvojem ljepljivog postupka. Kao rezultat toga nastaju vezice vezivnog tkiva koje povezuju crijevne petlje. Proces adhezije razvija se u kasnom postoperativnom razdoblju. Adhezije mogu u početku uzrokovati djelomičnu, a zatim i potpunu crijevnu opstrukciju. Njihova manifestacija su dugotrajni bolovi u trbuhu i zatvor..

Posljedica peritonitisa je i produljena iscrpljenost bolesnika. Oporavak se nastavlja mjesecima. Istodobno, pacijenti mogu izgubiti značajan dio tjelesne težine. To se događa jer kod peritonitisa dolazi do pojačane razgradnje svih građevinskih materijala našeg tijela (bjelančevina, masti, ugljikohidrata). Taj se fenomen naziva i "katabolička oluja". Stoga su pacijenti koji su podvrgnuti peritonitisu što više iscrpljeni i oslabljeni..

Kako liječiti peritonitis?

Liječenje peritonitisa u odraslih je operativno. Cilj kirurškog liječenja je uklanjanje uzroka koji je doveo do razvoja peritonitisa, kao i drenaža trbušne šupljine..

S peritonitisom, krv, urin, žuč, izmet i želučani sadržaj ulaze u trbušnu šupljinu, uslijed čega tijelo doživljava ozbiljnu opijenost. Ukloniti izvor zaraze i ukloniti posljedice peritonitisa moguće je samo u posebnim kliničkim uvjetima pomoću medicinske opreme i širokog spektra lijekova. U bolnici je pacijentu osigurana odgovarajuća predoperativna priprema, što olakšava podnošenje kirurškog zahvata. Nakon završetka operacije, pacijent se podvrgava višestepenoj postoperativnoj terapiji kako bi se spriječile komplikacije. Nemoguće je provesti sve faze liječenja peritonitisa na odgovarajućoj razini kod kuće..

Slijed kirurških zahvata za peritonitis izgleda ovako:

 1. Preoperativna priprema (čišćenje gastrointestinalnog trakta, anestezija);
 2. Laparotomija (rezanje prednjeg trbušnog zida trbuha);
 3. Uklanjanje izvora peritonitisa (uklanjanje slijepog crijeva, žučnog mjehura, resekcija čira, šivanje zidova organa);
 4. Sanitacija trbušne šupljine (pranje antiseptičkim otopinama);
 5. Dekompresija crijeva;
 6. Uvođenje drenaže u trbušnu šupljinu;
 7. Šivanje rane.

Prognoza za oporavak je bolja, što je ranije operacija izvršena. Optimalna operacija provodi se u prvim satima bolesti. Kirurška intervencija, provedena nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma, značajno smanjuje šanse za ozdravljenje pacijenta. Stoga, ako se pojave bolovi u trbuhu, ne možete oklijevati, morate se hitno obratiti liječniku.

Osim toga, liječenje peritonitisa nadopunjuje se lijekovima. Cilj liječenja lijekovima je uklanjanje patogene mikroflore, kao i korekcija metaboličkih poremećaja. Koriste se sljedeće skupine lijekova:

 1. Antibiotici - uglavnom se koriste antibiotici širokog spektra (gentamicin, sigmamicin, benzilpenicilin, ampicilin, ceftriakson);
 2. Sredstva za detoksikaciju (10% otopina kalcijevog klorida);
 3. Otopine za infuziju (5% i 25% otopine glukoze, hemodez, Ringerova, Hartmannova otopina);
 4. Koloidni agensi i proteinski proizvodi iz krvi (plazma, albumini, proteini);
 5. Diuretici (furosemid, manitol);
 6. NSAIL (ibuprofen, paracetamol);
 7. Antiemetički lijekovi (metoklopramid);
 8. Lijekovi antiholinesteraze (proserin) - koriste se za sprečavanje razvoja crijevne pareze.

Ako osjetite bolove u trbuhu, nemojte si propisivati ​​analgetik. To će dovesti do činjenice da će simptomi bolesti postati manje izraženi i dvojbeni, što liječniku otežava utvrđivanje točne dijagnoze..

Prognoza za život

Predviđanja za peritonitis ne mogu biti jednoznačna, jer je ishod tako teške komplikacije u velikoj mjeri određen vremenom hitne operacije i općim zdravljem pacijenta.

Povoljan ishod bolesti moguć je u 90 posto slučajeva ako se operacija izvede u roku od nekoliko sati nakon unosa želučanog ili crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu. Ako je operacija izvedena tijekom dana, šansa za povoljan ishod smanjuje se i do 50 posto.

Pri provođenju kirurškog liječenja kasnije od trećeg dana, pozitivne šanse pacijenta ne prelaze 10 posto.

Peritonitis

Peritonitis je upala peritoneuma, posebne membrane koja prekriva organe trbušne šupljine i njene zidove. Ovo je jedna od najopasnijih kirurških patologija. Smrtnost od peritonitisa iznosi 20-30% 1 i ta se vrijednost nije mijenjala tijekom posljednjih desetljeća, unatoč razvoju medicine. Više od trećine bolesnika s peritonitisom su osobe starije od 60 godina starosti 2, što je povezano sa smanjenjem ukupnog otpora tijela - zbog dobnih promjena i popratnih bolesti.

Klasifikacija peritonitisa

Podrijetlom, peritonitis može biti primarni, sekundarni ili tercijarni.

Primarni peritonitis razvija se na prvotno netaknutom peritoneumu, gdje mikrobi ulaze u krvotok ili iz organa koji nisu trbušna šupljina (jajovodi). Takav se peritonitis može pojaviti nakon drenaže ascitesa u cirozi jetre, tuberkulozi i dugotrajnoj peritonealnoj dijalizi.

Sekundarni peritonitis nastaje kada se infekcija proširi na peritoneum iz upaljenih trbušnih organa. To može biti komplikacija akutnog upala slijepog crijeva, perforiranog čira na želucu ili crijevu, začepljenja crijeva, kolecistitisa, pankreatitisa, trbušne traume.

Tercijarni peritonitis obično se javlja dva ili više dana nakon uspješne operacije trbušnih organa. Liječnici vjeruju da ovo stanje može imati dva razloga. Ili je već postojala infekcija u trbušnoj šupljini koja se ranije nije klinički očitovala. Ili, obrambena sposobnost tijela je smanjena, zbog čega nastaje peritonitis kao reakcija na operativnu ozljedu.

Uzroci peritonitisa

Glavni uzrok peritonitisa je infekcija. To je zbog kršenja integriteta unutarnjih organa (perforacija čira, trauma) ili upale (kolecistitis, peritonitis). Rjeđe se infekcija širi krvotokom. Aseptični (mikrobni) peritonitis javlja se ne češće nego u 1% slučajeva 3 i obično je povezan s onkološkom patologijom. Također je moguće razviti peritonitis s trombozom žila unutarnjih organa, puknućem ehinokoknog mjehura itd..

Infekcija prirodno uzrokuje upalu. Istodobno, krvne žile se šire, pojavljuju se edemi i povećava propusnost peritoneuma za mikrobne toksine i proizvode raspadanja tkiva. Ulaze u krvotok, što uzrokuje opću tešku opijenost tijela. Crijevne žile proširene uslijed upale i opijenosti prestaju "zadržavati" tekući dio krvi, a ona počinje prodirati u trbušnu šupljinu i u njoj se nakupljati.

Paralelno, zbog upale, isključuje se crijevna peristaltika. Paralizirano crijevo se širi, zidovi su mu stisnuti, što uzrokuje ishemiju (oštećenje zbog nedostatka kisika) tkiva. Crijevo prestaje izvršavati svoje funkcije, a u njemu se počinje nakupljati tekućina, što povećava istezanje petlji i ishemijske procese. Zbog kršenja peristaltike u lumenu crijeva, mikroflora umire, a mrtve mikrobne stanice također oslobađaju toksine. Kroz propusni crijevni zid prodiru u krvotok i u trbušnu šupljinu, pogoršavajući stanje pacijenta.

Zbog činjenice da se plazma nakuplja u trbušnoj šupljini i u paraliziranom crijevu, smanjuje se volumen cirkulirajuće krvi. Ometa se dotok krvi u druge organe i sustave, što dovodi do pojave zatajenja više organa: bubrezi, srce i drugi vitalni organi počinju zatajiti.

Simptomi peritonitisa

Klinička slika peritonitisa sastoji se od simptoma osnovne bolesti i znakova upale peritoneuma.

Prije svega, pacijenti se žale na bolove u trbuhu. Priroda boli i njezino mjesto ovise o prvotno zahvaćenom organu: s perforiranim čirom to može biti akutna bol "bodeža" u gornjem dijelu trbuha, s upalama slijepog crijeva - jaka bol u desnoj strani itd. Osim boli, pacijenti se žale i na mučninu i povraćanje. što ne donosi olakšanje.

Trbuh je natečen, stolica i plinovi ne nestaju. Budući da svaka promjena položaja tijela, pa čak i duboko disanje naglo pojačava bol, pacijent često zauzima prisilni položaj: ležeći na boku, savijenih nogu u trbuhu. Na pregledu, uz ove znakove, liječnik otkriva suh jezik poput kista, ubrzano disanje i otkucaje srca, vrućicu. Krvni tlak je snižen.

Osjećajući trbuh, liječnik je uvjeren u napetost i bolnost trbušnog zida; tapkanjem se mogu otkriti znakovi slobodnog plina i tekućine u trbuhu.

Specifični znak iritacije peritoneuma je simptom Shchetkin-Blumberg: ako pritisnete trbušni zid i naglo uklonite ruku, bol se povećava. Zimski simptom (prednji trbušni zid nepomičan pri disanju), Mackenzie (povećana osjetljivost kože trbuha), Mendel (jaka bol s laganim tapkanjem po trbušnoj stijenci).

Dijagnoza peritonitisa

Uz podatke dobivene tijekom pregleda, liječnici propisuju laboratorijske i instrumentalne studije za dijagnozu peritonitisa:

 1. Klinički test krvi: pokazuje nespecifične znakove upale - povećani broj leukocita, ubrzana ESR. Leukocitni indeks opijenosti veći je od 4 (u terminalnoj fazi može doseći 12).
 2. Ultrazvuk trbušne šupljine pokazuje prisutnost tekućine i plina u njemu.
 3. RTG trbušne šupljine: osim tekućine i plina, možete vidjeti i znakove crijevne pareze (vodoravna razina tekućine u crijevnim petljama s nakupinama plina iznad njih - tzv. Kloyber čaše).
 4. Biokemija krvi pokazuje promjene karakteristične za zatajenje više organa. Ako je moguće, propisana je analiza sadržaja prokalcitonina u krvi, čija je povećana razina karakteristična za peritonitis i sepsu.
 5. Ako postoji tehnička mogućnost, propisana je računalna tomografija koja vam omogućuje jasnu vizualizaciju stanja trbušne šupljine.

U nejasnim slučajevima liječnici mogu ići na dijagnostičku laparoskopiju - endoskopski pregled trbušne šupljine - ili laparotomiju - otvorenu operaciju.

Liječenje peritonitisa

Oslonac liječenja peritonitisa je kirurško uklanjanje izvora infekcije. No budući da je stanje bolesnika obično ozbiljno, prije operacije propisana je intenzivna infuzija i antibiotska terapija s ciljem stabilizacije funkcije unutarnjih organa. Obilna intravenska infuzija koloidnih i kristaloidnih otopina trebala bi vratiti volumen cirkulirajuće krvi i ravnoteže elektrolita, antibiotici - donekle smanjiti aktivnost upale.

Tijekom operacije uklanja se izvor upale: slijepo crijevo, žučni mjehur, odstranjuju se perforirani čirevi, crijevne rane itd. Patološki se sadržaj evakuira električnom pumpom. Trbušna šupljina se obilno ispire kako bi se uklonili toksini i mikroorganizmi. Drenažne cijevi prolaze se kroz posebne rupe na trbušnom zidu kako bi se osigurao odljev upalne tekućine. Nakon operacije nastavlja se intenzivna konzervativna terapija usmjerena na uklanjanje infekcije i održavanje vitalnih funkcija tijela..

Na kraju akutne faze peritonitisa preporučuje se rekonstruktivna terapija gastrointestinalnog trakta uz pomoć gastroenteroprotektora (rebagit, rebamipide).

Prognoza i prevencija peritonitisa

Prognoza za peritonitis je ozbiljna: u težim slučajevima stopa smrtnosti doseže 90%. Općenito, možemo reći da ishod bolesti ne ovisi toliko o uzroku koliko o stanju pacijenta pri prijemu. Što je više vremena prošlo prije odlaska liječniku, to je patološki proces dalje odlazio. Prognoza je također ozbiljnija u starijih bolesnika, jer je otpor njihova tijela u početku smanjen. Međutim, pravovremenim liječenjem i odgovarajućim liječenjem moguć je potpuni oporavak..

Ne postoji posebna profilaksa za peritonitis. Potrebno je pravodobno dijagnosticirati i liječiti bolesti unutarnjih organa koje mogu dovesti do ovog stanja.

[1] Sadokhina L.A. Peritonitis. Irkutsk, ISMU, 2011.

[2] Eryukhin I.A., Bagnenko S.F., Grigoriev E.G. i dr. Abdominalna kirurška infekcija: trenutno stanje i bliska budućnost u rješavanju hitnog kliničkog problema. Infekcije u kirurgiji 2007.

[3] A.G. Skuratov, A.A.Prizentsov, B. B.Osipov. Peritonitis. Gomel: Obrazovna ustanova "Gomel State Medical University", 2008 (monografija).

Peritonitis - simptomi, uzroci, vrste i liječenje peritonitisa

Dobar dan, dragi čitatelji!

U današnjem članku razmotrit ćemo s vama takvu bolest kao peritonitis, kao i njegove simptome, faze razvoja, uzroke, vrste, dijagnozu, liječenje, narodne lijekove, prevenciju i druge korisne informacije. Tako…

Peritonitis - koja je to bolest?

Peritonitis je upalna bolest peritoneuma, praćena akutnim bolovima u trbuhu, napetošću mišića trbušnog zida, povišenom temperaturom, mučninom, nadimanjem, zatvorom i općenitom teškom slabošću bolesnika.

Peritoneum (lat. Peritoneum) je serozna membrana, koja se sastoji od tjemenih i visceralnih listova, između kojih se nalazi šupljina ispunjena seroznom tekućinom. Visceralni list pokriva unutarnje organe u trbušnoj šupljini, a tjemeni list oblaže unutarnju stijenku. Peritoneum štiti unutarnje organe od infekcija, oštećenja i drugih nepovoljnih čimbenika koji utječu na tijelo.

Glavni uzroci peritonitisa su unutarnje bolesti organa gastrointestinalnog trakta, njihova perforacija, kao i infekcije, uglavnom bakterijske. Na primjer, uzrok iritacije, a nakon upale peritonealnog zida, može biti klorovodična kiselina koja se ispušta iz želuca s čirom s perforacijom. Iste posljedice mogu biti u prisutnosti slijepog crijeva, pankreatitisa, divertikula itd..

Peritonitis je ozbiljna, po život opasna bolest koja zahtijeva hitnu hospitalizaciju i odgovarajuće liječenje. Ako usporite s pružanjem medicinske skrbi, prognoza za pacijenta je vrlo loša.

Razvoj peritonitisa

Tijek peritonitisa može se uvjetno podijeliti u tri faze.

Peritonitis faze 1 (reaktivni, trajanje - do 12 sati) je početna reakcija tijela na infekciju u trbušnoj šupljini, popraćena lokalnom upalnom reakcijom tkiva u obliku edema, hiperemije, nakupljanja eksudata. Eksudat je na početku serozan, a kako se u njemu nakupljaju bakterije i zaštitne stanice (leukociti), on postaje gnojan. Peritoneum ima zanimljivu značajku - pomoću lijepljenja i prianjanja listova da odvoji (ograniči) patogenu mikrofloru od ostalih dijelova tijela. Stoga je zbog naslaga fibrina u ovoj fazi karakteristična pojava priraslica u peritoneumu i susjednim organima. Osim toga, na mjestu upalne reakcije, u obližnjim organima, mogu se primijetiti procesi oticanja i infiltracije.

Peritonitis faze 2 (otrovni, trajanje - do 3-5 dana) - popraćen ulaskom u krvotok i limfni sustav bakterija, otpadnih proizvoda infekcije (endotoksini) i proteinskih proizvoda (proteaze, lizosomski enzimi, polipeptidi, itd.) I još mnogo toga aktivna imunološka (zaštitna) reakcija tijela na upalni proces. Promatrano suzbijanje kontraktilnosti crijeva, degenerativne promjene u okolnim organima, hemodinamski poremećaj (sa smanjenjem krvnog tlaka), tipični znakovi septičkog (endotoksinskog) šoka - poremećaji zgrušavanja krvi i drugi. Pored toga, karakteristični su simptomi kao što su mučnina, proljev uz zatvor, opća malaksalost, nadimanje, vrućica, vrućica i bolovi u trbuhu. Toksična faza bolesti može dovesti do razvoja miokarditisa, perikarditisa i endokarditisa, koje karakterizira poremećaj u radu cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Peritonitis 3. faze (terminalni, trajanje - od 6 do 21 dan) - karakteriziran visokom temperaturom, koja nakon nekog vremena pada na nisku razinu, zimica, ubrzan puls, smanjeni krvni tlak, bljedilo kože, mučnina, povraćanje, brzo mršavljenje, akutni bolovi u trbuhu, proljev. Smanjuje se funkcija jetre za stvaranje bjelančevina, zbog čega njegova razina pada, a količina amonijaka i glikola u krvi se povećava. Mozak također ne ostaje netaknut, čije stanice nabreknu, a količina likvora se povećava.

Patogeneza u peritonitisu

Na dijelu krvožilnog sustava - razvija se hipovolemija, koju prati porast brzine otkucaja srca, porast krvnog tlaka, koji ubrzo pada na niske vrijednosti, smanjenje brzine portalnog protoka krvi, smanjenje venskog povratka u srce, tahikardija.

Iz gastrointestinalnog trakta - crijevna atonija pojavljuje se kao reakcija na upalni proces. Zbog poremećene cirkulacije krvi u crijevnom zidu i iritacije njegovog neuromišićnog sustava toksinima, razvija se trajna pareza gastrointestinalnog trakta, što zauzvrat dovodi do hipovolemije, poremećaja acidobazne ravnoteže, taloženja velike količine tekućine u lumenu crijeva, metabolizam elektrolita, bjelančevina i ugljikohidrata. Pojavljuju se i znakovi diseminirane intravaskularne koagulacije..

Na dijelu dišnog sustava - poremećaji se javljaju uglavnom u kasnim fazama razvoja peritonitisa i karakterizirani su hipoksijom, poremećenom mikrocirkulacijom u plućima i njihovim edemima, pojavljuje se plućna perfuzija, što u kombinaciji s hipovolemijom dovodi do poremećaja miokarda i pluća.

S bočne strane bubrega - kao rezultat opće reakcije tijela na stres, u prvoj (reaktivnoj) fazi peritonitisa pojavljuju se grčevi i procesi ishemije kortikalnog sloja, što u kombinaciji s arterijskom hipotenzijom i hipovolemijom dovodi do pogoršanja funkcioniranja bubrega čiji krajnji rezultat može biti akutno zatajenje bubrega (ARF) ili zatajenje bubrega i jetre.

S dijela jetre - poremećaji se opažaju u početnim fazama razvoja bolesti, a karakteriziraju ih hipovolemija i hipoksija jetrenih tkiva, što u konačnici može dovesti do distrofije parenhima.

Statistika peritonitisa

Krajnji rezultat razvoja peritonitisa u 20-30% slučajeva je smrtonosni ishod, a u slučaju komplikacija letalnost se povećava na 60%.

Peritonitis - ICD

ICD-10: K65;
ICD-9: 567.

Simptomi peritonitisa

Ozbiljnost i simptomi peritonitisa uvelike ovise o težini osnovnog uzroka bolesti, infekcije, lokalizacije upalnog procesa i zdravlja pacijenta. Međutim, uzmite u obzir tipične simptome bolesti..

Prvi znakovi peritonitisa

 • Povremena oštra bol u trbuhu;
 • Povećana tjelesna temperatura;
 • Opća malaksalost, slabost;
 • Mučnina.

Glavni simptomi peritonitisa

 • Akutna bol u trbuhu, posebno pojačana pritiskom na prednji trbušni zid;
 • Napetost mišića u prednjem trbušnom zidu;
 • Povećana i visoka tjelesna temperatura;
 • Mučnina, povraćanje;
 • Visok krvni tlak, koji nakon nekog vremena naglo pada;
 • Ubrzani puls, tahikardija;
 • Nadutost;
 • Proljev uz zatvor;
 • Blanširanje kože, akrocijanoza;
 • Pretjerano znojenje;
 • Dehidracija tijela (dehidracija);
 • Simptom Shchetkin-Blumberg;
 • Mendelov simptom;
 • Francicusov simptom;
 • Simptom uskrsnuća.

Komplikacije peritonitisa

 • Akutno zatajenje bubrega (ARF);
 • Sindrom intraabdominalne hipertenzije (SIAG);
 • Miokarditis;
 • Perikarditis;
 • Endokarditis;
 • Sepsa;
 • Septički šok;
 • Kobni ishod.

Uzroci peritonitisa

Među glavnim uzrocima peritonitisa su:

Upalne bolesti različitih organa smještenih u trbušnoj šupljini - kolecistitis, pankreatitis, upala slijepog crijeva, salpingitis.

Perforacije u probavnom traktu (želudac, crijeva, žučni mjehur itd.), Koje mogu djelovati kao komplikacije čira na želucu ili dvanaesniku, upala slijepog crijeva, destruktivni kolecistitis, ulcerozni kolitis i maligne bolesti. To dovodi do činjenice da sadržaj želuca, žučnog mjehura, mjehura (klorovodična kiselina, žuč, mokraća, krv) ulazi u slobodnu trbušnu šupljinu, što uzrokuje iritaciju, a zatim i upalu.

Infekcija dolazi u krvožilni ili limfni sustav (hematogeni i limfogeni putovi), što dovodi do širenja patogene mikroflore po tijelu i, sukladno tome, dodiruje trbušnu šupljinu. To se može dogoditi s izravnom infekcijom tijela, i drugo, kada infekcija uđe u krvotok iz vrenja, karbunula i drugih zaraznih žarišta na koži.

Ozljeda trbušnih organa ili samog trbuha - razvoj se događa s ozljedama, nakon kirurškog liječenja.

Ostali razlozi uključuju:

 • Ruptura slijepog crijeva;
 • Ultra visoko istezanje crijeva s crijevnom opstrukcijom;
 • Gastrointestinalna nekroza;
 • Prisutnost čira u limfoidnim plakovima s tifusnom groznicom;
 • Pretjerana proizvodnja serozne tekućine u trbuhu ili kršenje njegove cirkulacije (ascites);
 • Unutarnja krvarenja i drugi.

Najčešći uzročnici peritonitisa su bakterije - stafilokoki, streptokoki, pneumokoki, E. coli, enterobacter, enterococci, eubacteria, peptococci, clostridia, Proteus, fusobacteria, bacteroids, mycobacterium tuberculosis.

Često upala peritoneuma uzrokuje istovremeno povezivanje nekoliko vrsta infekcije.

Vrste peritonitisa

Klasifikacija peritonitisa je sljedeća...

Prema kliničkom tijeku:

 • Akutni peritonitis;
 • Kronični peritonitis.

Po prirodi eksudata:

 • Serozno - prisutna je samo uobičajena tekućina koju stvara serozna membrana;
 • Fibrinozna - vlakna fibrina prisutna su u seroznoj tekućini koja tvore procese adhezije;
 • Gnojni - patološki se eksudat sastoji od gnoja;
 • Hemoragijski - patološki eksudat sadrži nečistoće u krvi.

Po etiologiji

- infektivni (bakterijski) peritonitis - uzročnik bolesti je infekcija;
- aseptični;
- posebni oblici:

 • Perezitarny;
 • Reumatoidni;
 • Granulirani;
 • Karcinomatski.

Prema prirodi infekcije:

Primarno - infekcija u peritoneum ulazi hematogenim (kroz krv) ili limfogenim (kroz limfni).

Sekundarno - infekcija peritoneuma nastaje uslijed traume ili kirurških bolesti trbušnih organa. Može se podijeliti na:

 • Perforiran;
 • Zarazne i upalne;
 • Traumatično;
 • Postoperativni.

Tercijarni - razvoj upalnog procesa događa se kada je peritoneum zaražen u pozadini oslabljenog imuniteta ili iscrpljenosti tijela - nakon ozljeda, operacija, općih patoloških stanja zbog izloženosti nepovoljnim čimbenicima (česti stres, hipotermija, hipovitaminoza, nedostatak vitamina, nekvalitetna prehrana, zlouporaba lijekova bez konzultacija s liječnikom).

Prema prevalenciji:

Lokalno - karakterizira upala u jednom anatomskom dijelu trbušne šupljine. Može biti:

 • Razgraničeni peritonitis - karakteriziran stvaranjem apscesa ili infiltracijom;
 • Neograničeno - karakterizira odsutnost jasnih granica upale.

Rasprostranjeno - karakterizira stvaranje 2-5 upalnih i patoloških područja u različitim dijelovima trbušne šupljine.

Općenito (ukupno) - karakterizira ukupno oštećenje peritoneuma.

Dijagnoza peritonitisa

Dijagnoza peritonitisa uključuje:

 • Opći pregled pacijenta, anamneza, palpacija prednjeg trbušnog zida;
 • Opća analiza krvi;
 • Kemija krvi;
 • Ultrazvuk abdomena.

Uz to se mogu koristiti laparoskopija i laparotomija.

Liječenje peritonitisa

Kako se liječi peritonitis? Liječenje peritonitisa uvelike ovisi o popratnim bolestima, tijeku, uzroku, prisutnosti komplikacija i prevalenciji bolesti.

Liječenje peritonitisa uključuje:

1. hospitalizacija.
2. Kirurško liječenje.
3. Liječenje lijekovima.
4. Dijeta.

1. hospitalizacija

Ako se sumnja na peritonitis, pacijent se odmah odvodi u medicinsku ustanovu, što je zbog mogućnosti brzog razvoja bolesti, pojave septičnog šoka i iznenadne smrti pacijenta.

2. Kirurško liječenje peritonitisa

Kirurška intervencija (operacija) za peritonitis jedna je od glavnih točaka u liječenju ove bolesti. To je zbog činjenice da upalni proces trbušne šupljine gotovo uvijek prati prisutnost priraslica, apscesa koji izoliraju zarazni fokus. Uz to, susjedni organi mogu biti uključeni u procese adhezije (adhezije). I još jedan razlog - perforacija zidova unutarnjih organa uslijed raznih bolesti, nakon čega klorovodična kiselina, žuč, krv i često zaraženi padaju na zidove peritoneuma, u većini slučajeva glavni su uzrok razvoja peritonitisa.

Operacija za peritonitis omogućuje vam uklanjanje izvora ove bolesti, uklanjanje perforacija, uklanjanje apscesa i drugih patoloških procesa u trbušnim organima.

Da bi se dobio pristup trbušnim organima, izvodi se srednja laparotomija.

Među najčešće korištenim metodama kirurškog liječenja peritonitisa su:

 • Šivanje perforirane rupe;
 • Resekcija nekrotičnog dijela crijeva;
 • Upala slijepog crijeva;
 • Nametanje kolostomije;
 • Dekompresija tankog crijeva (nazointestinalna intubacija);
 • Odvod debelog crijeva.

Tijekom operacije, obično uz pomoć električnog usisavanja, iz trbušne šupljine uklanjaju se patološki sadržaji - gnojne tvorbe, žuč, krv, izmet i drugi.

Na kraju kirurškog liječenja, za daljnju sanaciju trbušne šupljine - aspiraciju eksudata i uvođenje antibakterijskih lijekova, u nju se ugrađuju odvodi od vinilklorida.

Zatim ćemo razmotriti glavne točke liječenja peritonitisa nakon operacije..

3. Liječenje peritonitisa u lijekovima

3.1. Antimikrobna terapija

Kao uzročnici peritonitisa, kao i drugih zaraznih bolesti i upalnih procesa u ljudskom tijelu, postoji infekcija i to bakterijska. Da bi se to zaustavilo, koriste se antimikrobni lijekovi, a u slučaju bakterija antibiotici.

Izbor antibiotika ovisi o vrsti peritonitisa (primarnom, sekundarnom ili tercijarnom), uzročniku koji je doveo do njegove pojave, osjetljivosti mikroflore, uzimajući u obzir popratne bolesti.

Znanstvenici su otkrili da svaku vrstu peritonitisa karakterizira jedna ili druga vrsta infekcije koja je izazvala njegov razvoj..

Najčešće se za ublažavanje bakterijske infekcije u peritonitisu, prije primanja podataka istraživanja, koriste kombinacije antibiotika - cefalosporini (3. i 4. generacija), aminoglikozidi, karbapenemi + antimikrobni lijek Metronidazol ili Klindamicin. Ova kombinacija omogućuje vam uništavanje gotovo cijelog spektra svih vrsta patogena..

Glavni antibiotici za peritonitis su cefalosporini (Ceftriaxone, Ceftazidim, Cefelim), aminoglikozidi (Amikacin, Gentamicin, Netromycin), karbapenemi (Imipenem / Cilastatin, Meropenem), kao i kombinirani lijekovi "Amoksacilin / klavulanat", "Ampicilin / sulbaktam".

Uz rezistenciju zlatnog stafilokoka koriste se - "Vancomycin", "Teicoplatin", "Zivox".

Uz to, što je teže stanje pacijenta, to bi antibiotik trebao biti jači, a istovremeno minimalno toksičan.

Ispravljanje režima antibiotske terapije provodi se nakon primanja podataka iz mikrobiološke studije.

Kada se pojavi gljivična infekcija (razvoj sistemske kandidijaze), antimikotični lijekovi - "Flukonazol", "Itrakonazol".

3.2. Infuzijsko-transfuzijska terapija

Stvaranje peritonealne sepse prati gubitak unutarstanične tekućine - na razini od 15-18%.

Da bi se uspostavila ravnoteža vode u tijelu, intravenozno se ubrizgava velika količina poliionskih otopina niske koncentracije, brzinom od 100-150 ml po 1 kg težine pacijenta.

Ako se dehidracija ne zaustavi i ne uspostavi ravnoteža vode, nemoguće je normalizirati metaboličke (metaboličke) procese u tijelu..

Infuzijska terapija u prisutnosti peritonealne sepse provodi se od prvog dana liječenja.

U kombinaciji s infuzijskom terapijom, također je potrebno provesti mjere kao što su - obnavljanje kiselinsko-baznih, elektrolitskih i koloidno-osmotskih odnosa, kao i nadopunjavanje volumena cirkulirajuće plazme (VCP).

3.3. Detox terapija

Terapija detoksikacije je čišćenje tijela od toksina oslobođenih bakterijskom infekcijom tijekom vitalne aktivnosti u tijelu, mrtvih zbog antimikrobne terapije bakterijskih stanica i drugih tvari koje truju tijelo.

Za (detoksifikaciju) čišćenja tijela koristite:

 • Hemosorpcija (pročišćavanje krvi);
 • Plazmafereza (pročišćavanje krvi sakupljanjem, pročišćavanjem i refluksom);
 • Ultraljubičasto zračenje krvi (pročišćavanje krvi pomoću ultraljubičastog zračenja);
 • ILBI (pročišćavanje krvi pomoću intravenskog laserskog zračenja);
 • Limfosorpcija (čišćenje limfe);
 • Hemodijaliza (pročišćavanje krvi u slučaju zatajenja bubrega);
 • Enterosorpcija (čišćenje probavnog trakta) - "Aktivni ugljen", "Polisorb", "Smecta".

3.4. Normalizacija disanja tkiva

Jednako važna točka u liječenju peritonitisa je uklanjanje disanja tkiva (hipoksija).

Za normalizaciju respiracije tkiva, intravenska primjena ozoniziranih otopina, hiperbarična oksigenacija (HBO).

Kao rezultat zasićenja tijela kisikom, limfom i cirkulacijom krvi, normaliziraju se metabolički procesi u tkivima, stimulira imunološki sustav, kao i proizvodnja biološki aktivnih tvari. Poboljšava se opće stanje i dobrobit pacijenta.

3.5. Normalizacija gastrointestinalnog trakta (GIT)

Za poticanje peristaltike i normalizaciju rada probavnog trakta koriste se sljedeće skupine lijekova:

 • Antikolinergični lijekovi - atropin ("Atropin sulfat");
 • Antikolinesterazni lijekovi - "Neostigmin";
 • Ganglijski blokatori - "Benzohexonia", "Dimekolonia jodid";
 • Pripravci kalija.

Korisni su i neki fizioterapeutski postupci - dijadinamička terapija, crijevna električna stimulacija.

3.6. Ostale terapije

Uz to, za liječenje peritonitisa mogu se koristiti sljedeće:

 • Transfuzija leukocita;
 • Imunokorektori - "Amiksin", "Viferon", "IRS-19", "Linex", "Timogen", "Cikloferon", vitamini A, C, E;
 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) - "Ibuprofen", "Nimesil", "Paracetamol".

4. Dijeta za peritonitis

Bolest peritonitis popraćena je pojačanim katabolizmom, pa je tijelu prijeko potrebna dodatna energija. Dnevna prehrana treba u prosjeku sadržavati hranu - najmanje 2500-3000 kcal.

Nakon operacije potrebno je suzdržati se od začinjene, slane, masne, pržene i dimljene hrane, kiselih krastavaca, brze hrane.

Kuhajte na pari, kuhajte ili pirjajte.

Također, strogo je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića..

Hranu možete jesti samo toplu.

Neki liječnici koriste hranjenje enteralnom sondom za dostavu hrane..

Liječenje peritonitisa narodnim lijekovima

Važno! Prije upotrebe narodnih lijekova za peritonitis, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom!

Budući da je upala peritoneuma prilično ozbiljna, s visokim postotkom smrtnih ishoda, bolest je gotovo nemoguće izliječiti narodnim lijekovima, a izgubljeno vrijeme potrebno za pružanje hitne medicinske pomoći može dovesti do nepopravljivih rezultata. Naravno, postoje iznimke ako i sam Gospodin pomogne pacijentu.

Led. Prije dolaska hitne pomoći, za ublažavanje bolova u trbuhu, na nju se može nanijeti led umotan u tkaninu, samo na takav način da malo dodiruje područje trbuha.

Terpentin. Za ublažavanje bolova u trbušnom području također možete primijeniti oblog koji se sastoji od 1 dijela pročišćenog terpentina i 2 dijela biljnog ulja.

Prevencija peritonitisa

Prevencija peritonitisa uključuje:

 • Pravovremeno liječenje raznih bolesti kako ne bi postale kronične i ne izazvale razvoj komplikacija;
 • Adekvatna prehrana, davanje prednosti hrani obogaćenoj vitaminima i mikroelementima;
 • Izbjegavajte upotrebu štetne hrane, uklj. brza hrana;
 • Izbjegavajte hipotermiju tijela;
 • Izbjegavajte stres;
 • Nemojte koristiti lijekove bez savjetovanja s liječnikom;
 • Promatrajte način rada / odmora, naspavajte se.